Lietuva ieško galinčiųjų Odesos regiono mokykloje įrengti slėptuvę

Įgyvendindama bendrą projektą su Europos Sąjunga (ES), Lietuva ieško galinčiųjų Ukrainoje, Odesos regiono mokykloje, įrengti slėptuvę.

Iš viso tokias slėptuves ketinama įrengti dar keturiuose – Zaporižios, Mykolajivo, Černihivo, Sumų – regionuose. Tam Europos Komisija yra numačiusi 15 mln. eurų, Lietuva prie projektų įgyvendinimo prisideda 0,5 mln. eurų.

Vien Odesos regione esančio Molodižnės licėjaus slėptuvei įrengti skirta 2,6 mln. eurų.

„Projekto tikslas – sugrąžinti Ukrainos vaikus į mokyklas tęsti normalų, ne nuotolinį ugdymo procesą. Iš 30 Ukrainos švietimo ministerijos pateiktų mokyklų sąrašo bendru sutarimu atrinktos penkios mokyklos, esančios pafrontės regionuose, kurie nuo karo veiksmų nukentėjo labiausiai“, – BNS sakė Centrinės projektų valdymo agentūros patarėjas, programos „Co Create Future of Ukraine“ vadovas Artūras Žarnovskis.

Projekto tikslas – sugrąžinti Ukrainos vaikus į mokyklas tęsti normalų, ne nuotolinį ugdymo procesą.

Anot jo, renkantis ugdymo įstaigas taip pat vertinta, kad mokyklos pastatas nebūtų nukentėjęs nuo Rusijos karo prieš Ukrainą veiksmų, būtų pakankamas pedagogų ir mokinių skaičius rajone, mokykloje būtų ne mažiau kaip 500 vaikų, kurie nelanko mokyklos būtent todėl, kad prie mokyklos nėra veikiančios slėptuvės.

„Slėptuvė bus statoma būtent konkrečiai mokyklai, ji bus antiradiacinė bei dvigubo panaudojimo – tai reiškia, kad karo metu ji saugos nuo oro atakų, ja galės naudotis moksleiviai, mokytojai ir kiti mokyklos darbuotojai, o taikos metu slėptuvė galės būti naudojama įvairiai užklasinei veiklai. Esant dabartinei saugumo padėčiai, ji bus lyg požeminė mokykla“, – teigė A. Žarnovskis.

Programos „Co Create Future of Ukraine“ vadovo teigimu, pirmiausia pasirinkta statyti slėptuvę Odesos regione, nes čia jau parengtas techninis projektas.

„Kitos keturios slėptuvės šiuo metu dar tik pradedamos projektuoti, tad ir statybos darbai startuos vėliau. (...) Taip pat planuojama atskirais pirkimais slėptuvėms nupirkti baldų ir įrangos – šie poreikiai bus atskirai derinami su kiekviena mokykla“, – sakė jis.

Norintieji įrengti slėptuvę mokyklai Odesos regione paraiškas gali teikti iki šios savaitės pabaigos.

Tikimasi, kad slėptuvė bus tinkama naudoti jau rugsėjį.


Šiame straipsnyje: Odesaslėptuvėslėptuvė mokyklojekaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių