A. Kubilius: dėl Visagino AE projekto pasiektas istorinis sutarimas

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius sako, kad politinių partijų susitarime išsakyta parama Visagino atominei elektrinei suteikia politinį pagrindą vystytį šį projektą.

„Pasiektas esminis ir net istorinis partijų sutarimas ir įsipareigojimas įgyvendinti Visagino atominės elektrinės projektą (...). Jis šiam šiam projektui grąžina aiškų politinį pagrindą“, - žurnalistams Seime pirmadienį sakė buvęs premjeras.

Septynių partijų vadovų šeštadienį pasirašytame susitarime dėl 2014-2020 metų užsienio, saugumo ir gynybos politinių strateginių gairių įsipareigojama „kiek įmanoma sparčiau“ įgyvendinti  Visagino atominės elektrinės projektą.

Dokumente teigiama, kad jis bus vystomas „pagal su partneriais patobulintas finansavimo ir dalyvavimo projekte sąlygas, siekiant išplėtoti autonomiškus bazinio konkurencingo elektros energijos generavimo pajėgumus“.

Susitarime teigiama, kad „Lietuvos elektros energetikos sistemos priklausomybė nuo posovietinės IPS (UPS) sistemos ir vyraujantis elektros energijos importas iš šios sistemos kelia realią grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui“.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko A.Kubiliaus vertinimu, šis susitarimas leis Vyriausybei tvirčiau kalbėtis su partneriais Baltijos šalyse.

„Jeigu kuris nors iš regiono partnerių atsisakytų dalyvauti šiame projekte, tokiu atveju reikėtų ieškoti naujų partnerių ar kitokių sprendimų. Bet reikia judėti į priekį. Rusijos sukelta krizė regione labai aiškiai parodė, kad mums projektuoti savo elektros energetikos ateitį su priklausomybe nuo Rusijos elektros importo būtų visai nesaugu ir neatsakinga“, - pabrėžė politikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad partijos susitarimą pasirašė tuo metu, kai Rusija paskelbė, jog „visiškai atsisako savo propagandinio atominės elektrinės statybos Karaliaučiaus projekto“.

Šeštadienį susitarimą dėl 2014-2020 metų užsienio, saugumo ir gynybos politikos strateginių gairių pasirašė septynių Lietuvos parlamentinių partijų atstovai: Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius, partijos „Tvarka ir teisingumas" pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis, Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovas Jaroslavas Narkevičius, partijos „Drąsos kelias" narys Valdas Vasiliauskas.

Paklaustas, ar jis yra įsitikinęs, kad „tvarkiečiai“ ir LLRA palaiko visus susitarimo įsipareigojimus, ypač dėl VAE, mat jų partijų lyderiai susitarimo nepasirašė, A.Kubilius vylėsi, kad parašus dėję partijų atstovai tam turėjo įgaliojimus.

Vyriausybė iki šiol nepaskelbė galutinio apsisprendimo, ar Lietuvoje bus statoma atominė elektrinė. Šis projektas buvo vystomas su Japonijos įmone „Hitachi“ ir Latvijos bei Estijos bendrovėmis, tačiau 2012 metų spalį nesulaukė paramos per patariamąjį referendumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesupratau

Nesupratau portretas
Tai lyg buvo referendumas, kur tauta nusprende neigiamai. Ar cia kaip?

AE

AE portretas
tokia statyba-atkatu rojus! tai vagims bus ka vogt!tik kas elektra (brangia)naudos?pramones tai nera, zmones plauna tualetus uzsienyje.

666

666 portretas
nuspresta apvogti šalį
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių