Kokios lengvatos priklauso vaikus auginantiems tėvams?

– O ar šitas laisvas pusdienis rugsėjo 1 d. galiotų ir darželinukų tėvams?

– Ne.

– Ar ši lengvata taikoma ir ne visą darbo dieną dirbantiems tėveliams?

– Taip, apribojimų nėra.

– Vadinasi, jei tėvai dirba ne visą darbo dieną, jie tada gali visai neateiti į darbą?

– Reikia neužmiršti, kad žmogus gali dirbti ne pagal vieną sutartį. Jeigu jis dirba pagal kelias sutartis, jam turėtų būti suteikta tokia galimybė.

– Kokių dar lengvatų turi šeimos, auginančios moksleivius?

– Pagal galiojantį Darbo kodeksą tėvai, vieni auginantys vaikus iki 14 metų arba neįgalius vaikus iki 18 metų, turi ilgesnes atostogas – 35 kalendorines dienas. Taip pat tokie asmenys gali pasirinkti kasmetinių atostogų laiką.

Tėvai, auginantys vaikus iki 14 metų, turi teisę į nemokamas atostogas – 14 kalendorinių dienų. Tėvai, kurie augina neįgalius vaikus iki 18 metų, turi galimybę gauti iki 30 kalendorinių dienų nemokamų atostogų.

Tėvams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, darbdavys turėtų nustatyti ne visą darbo laiką (jei tėvai to pageidauja). Tokiems tėvams taip pat suteikta teisė pasirinkti pamainą, jei yra galimybių tai padaryti.

Viršvalandinius darbus, darbą naktį, tarnybinę komandiruotę darbdavys tokiems tėvams gali skirti tik gavęs jų sutikimą.

– Jei su darbdaviu susitarti nepavyksta, tai galima traktuoti kaip darbo teisės pažeidimą?

– Taip, jei Darbo kodekse nurodyta, kad tėvai turi tam tikrą teisę, o darbdavys ją ignoruoja, reikia kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.

– Jei tėvai išsiskyrę ir vaikas gyvena su mama, ar tėvui, norinčiam nuvesti vaiką į mokyklą, priklauso pusdienis rugsėjo 1 d.?

– Taip.

– LRT RADIJO klausytoja sako, kad ir ji, ir vyras dirba rytinėje pamainoje nuo 6 val. ryto, o pirmokui vaikui pamokos prasideda tik 8 val. Kol vaikas neįpratęs, vienas iš tėvų norėtų vaiką kurį laiką į mokyklą palydėti. Ar galima su darbdaviu susitarti ir dirbti valanda mažiau?

– Visada yra galimybė tartis su darbdaviu. Tačiau ne visada darbdavys privalo su tuo prašymu sutikti. Kadangi vaiką augina abu tėvai, nėra prievolės sutrumpinti darbo laiką. Tai jau susitarimo klausimas.

– Ar gali būti nutraukta darbo sutartis su darbuotoju, kuris augina vaikus iki 12–14 metų?

– Darbuotojai, kurie augina vaikus iki 14 metų, atleidžiami tik ypatingais atvejais – jeigu tai iš esmės pažeidžia darbdavio interesus. Tokiems darbuotojams numatytas ilgesnis įspėjimo laikotarpis – ne du, o keturi mėnesiai.

– O jeigu vaikus augina vienas iš tėvų? Ar apskritai galima atleisti tokį darbuotoją?

– Kaip jau minėjau, tik ypatingais atvejais.


Šiame straipsnyje: vaikailengvatosšeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaiva

Vaiva  portretas
SVeiki Gyvenu su dukrytes teciu. Taip pat turiu sūnų nuo kito vyro . Jis neteikia jokio išlaikymo . Tai ar aš skaitaus vieniša ir man priklauso 35 dienos atostogų ? Ačiū
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių