Kelionių maršrutų ieškoma internete

Kelionių maršrutų ieškoma internete

Praėjusiais metais keliautojų užmojai gerokai viršijo verslininkų lūkesčius. Prognozuojama, kad šiemet kelionės į užsienį dar labiau populiarės, o jas lietuviai vis dažniau užsisakys internetu.

2007-aisiais pagrindiniai kelionių organizatoriai pardavimą padidino net 60 proc. ir vis daugiau užsakymų sulaukdavo internetu. Tačiau kelionių portalo „Judėk.lt“ tyrimas rodo, kad žmonės, pirkdami keliones virtualioje erdvėje, susiduria su tam tikromis baimėmis.

Beveik pusė apklaustųjų prisipažįsta nepasitikintys pačiu internetu, trečdalis baiminasi prarasti pinigus, beveik penktadalis pasigenda informacijos apie keliones. Tačiau pirkdami internete keliautojai įžvelgia ir daug pranašumų, tarp kurių dažniausiai akcentuotas pigumas (kelionės internete kainuoja pigiau nei kelionių agentūrose) ir patogumas.

Labiausiai internetu pasitiki vilniečiai (50 proc.), kauniečiai (22 proc.), ne tokie patiklūs yra Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio gyventojai (19 proc.). Kituose miestuose viešąja erdve pasitiki vos dešimtadalis apklaustųjų.

Apklausos organizatoriai sudarė pirkėjo portretą: internetu keliones užsisako apie 30 metų moteris, turinti aukštąjį išsilavinimą. Tiesa, moterys aktyvesnės didmiesčiuose, mažesniuose miestuose keliones dažniau perka vyrai. Vidutiniškai kelionei vienas žmogus skiria 1,5 tūkst. litų.

Jau kelerius metus kelionių organizatoriai išskiria pagrindines kelionių kryptis: pavasarį ir vasarą tautiečiai plūsta į Turkiją ir Kretą, o rudenį ir žiemą – į Turkiją ir Egiptą. Pagrindinės pažintinių kelionių autobusais kryptys driekiasi po Vakarų Europą. Dažniausiai vykstama į Vengriją, Lenkiją, Italiją, Prancūziją – šias pigesnes keliones labiausiai pirko mažesnių miestų gyventojai. Jie sudarė 57 proc. visų pirkėjų.

Vasarą internete poilsiui buvo siūloma rinktis vieną iš 4 tūkst. viešbučių bei kelionės krypčių, žiemą ši pasiūla sumažėjo maždaug iki 2 tūkst.

Pernai vasaros pradžioje į Turkiją buvo galima nuskristi ir už 800 litų, o rudenį Egipto kurortų kelialapių kainos prasidėdavo nuo 500 litų. Tačiau paskelbę tokias kelionių kainas organizatoriai vos spėjo registruoti visus norinčius pigiai atostogauti, tad vargu ar šiemet darys tą pačią klaidą.

Kelionių kainas 2008 m. lems ir infliacija, todėl „Judėk.lt“ nepataria tikėtis pasiūlymų vos už kelis šimtus litų.

Pernai kelionių organizatoriai „paskutinės minutės“ pasiūlymais klientų itin nelepino, tikėtina, kad ir šiemet tokių kelionių pasiūla nebus itin didelė.

„Turto“ inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių