Karas dėl pirkėjų: ar sumažinti kainas Kauno baldų parduotuves privertė „Ikea“?

Vilniuje duris atvėrus baldų parduotuvei "Ikea", Kauno baldų parduotuvės nutarė neatiduoti jai savo klientų. "Ikea" atidarymo dieną kauniečių laukė reklamos plakatai apie milžiniškas nuolaidas.

Drąsinasi, kad nebijo

Dienraščio "Kauno diena" žurnalistai "Ikea" atidarymo dieną surengė eksperimentą – išsirengė pasižvalgyti po baldų parduotuves Kaune. "Mes ką tik įsigijome būstą ir norėtume jį apstatyti. Dairomės baldų miegamajam, svetainei", – kelioms valandų tapome sutuoktiniais.

Vos įžengus į parduotuvę "Berry baldai", prie mūsų priėjo pardavėja konsultantė. Mandagiai ir neįkyriai pasiteiravo, ar galėtų kuo padėti, ar – pirmiausia dar norėtume pasidairyti. Tikriausiai tikrai atrodėme panašūs į jauną sutuoktinių porą, besižvalgančią po baldų ekspoziciją, įrengtą panašiu principu kaip parduotuvėje "Ikea".

Padėkojome konsultantei ir pasakėme, kad iš pradžių apsižiūrėsime ir pasitarsime tarpusavyje. Vaikštant po šią baldų parduotuvę akį traukė ryškūs užrašai, skelbiantys, kad dvigulę lovą galima įsigyti 500 litų pigiau. Dar pastebėjome, kad vienoms prekėms taikomos tik 15 proc. nuolaida, bet netrūksta ir baldų, kuriuos galima įsigyti ir 40–50 proc. pigiau. Kadangi baldai kainuoja ne šimtą litų, tai ir nuolaida susidaro visai solidi.

Nors nuolaidų buvo, pirkėjų antplūdžio (bent tądien) – tikrai ne.  "Vakare žmonių būna daugiau, greičiausiai dirbantiems žmonės patogiau po darbo užvažiuoti", – svarstė malonioji parduotuvės darbuotoja, kai vėl priėjome su ja šnektelėti.

Kalbėdami su konsultantėmis užvedėme kalbą apie tai, ar nebaisu, kad "Ikea" su savo pasiūla nuvilios jų parduotuvės klientus. "O ko čia bijoti? Žmonėms visada smalsu nauji dalykai, bet netikiu, kad mes pajusime nors kokį skirtumą", – ramiai kalbėjo pardavėja. Ir nesuprasi: ar ji išties buvo rami, ar tik darbdaviai ją gerai paruošė tokiems pirkėjų klausimams?

Trigubai mažesnės kainos

Kitoje baldų parduotuvėje – "Plazoje" – akys išvis apraibo nuo nuolaidų. Kiekvienas, net ir mažiausias namams reikalingas baldelis buvo nukainotas – senosios kainos ryškiai raudonu žymikliu buvo perbrauktos ir šalia užrašyta mažesnė suma.

Kuo baldas buvo brangesnis, tuo nuolaida didesnė. Štai spinta anksčiau kainavo 4 tūkst. litų, o dabar visu tūkstančiu mažiau. Kitų prekių kainos buvo net tris kartus mažesnės.

Dairantis po parduotuvę, kurioje tiesiog lijo nuolaidomis, kilo klausimas: o kur pirkėjai? Jų tądien buvo vos vienas kitas. Apžiūrėję visas parduotuvės siūlomas prekes tarpusavyje pasvarstėme, kad jau žinome priežastį, kodėl čia nėra pirkėjų. Per 20 minučių prie mūsų nepriėjo nė vienas parduotuvės darbuotojas.
Gerai, kad ir neplanavome čia nieko pirkti, nes pasijautėme nepageidaujami.

Dar vienas viliotinis

Pramonės pr. įsikūrusioje dar vienoje baldų parduotuvėje – "Mato baldai"  mūsų laukė dar vienas kainų viliotinis.

Norite pigesnės sofutės – štai jums vienas, antras, trečias ir dar daugiau pasiūlymų! Kai kurių kainos sumažintos ir tūkstančiu litų.

Vis dėlto šioje parduotuvėje labiausiai sudomino ne baldai, o būtinas jų priedas – čiužiniai. Konsultantė įtaigiai mus tikino ir įtikino, kad bet kuris pirkėjas "Mato balduose" išsirinks jam tinkamą čiužinių, nes pasiūla labai plati: nuo pigesnių iki itin brangių. Be to, kiekvienas, prieš pirkdamas čiužinį, gali išbandyti čiužinių diagnostikos prietaisą ir taip išsirinkti sau tinkamiausią: kietą, minkštą ar vidutinį. Bandyti mums patiko!

Mūsų eksperimento išvada: Kauno baldų parduotuvių šeimininkai viešai teigia, kad "Ikea" konkurencijos nebijo ir net nesiruošia stoti į kovą su šia milžine, tačiau patyliukais vis dėlto bando tai daryti – sumažino kai kurių baldų kainas ir stebi, kas bus.

Kam baisi "Ikea"?

Rinkos analitikai jau iš anksto prognozavo, kad į rinką įžengus pasauliniam žaidėjui visiems baldininkams teks pasitempti, nes kils reali grėsmė netekti dalies klientų. Ji labiausiai pakibs virš nedidelių parduotuvių, importuojančios baldus iš Lenkijos ar kitų šalių ir siūlančios nebrangią, tačiau ne itin kokybišką produkciją. Mat "Ikea" gali pasiūlyti daug aukštesnę kokybę už tą pačią kainą.


Šiame straipsnyje: baldų parduotuvėsbaldaiIkea

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ina

Ina portretas
kuo didesnė pasiūla tuo pirkėjui geriau. Prekybininkų godumas kai kada beribis....

zinantis

zinantis portretas
Visi didieji baldu salonai veza is tu paciu saliu- Malaizija, Kinija ir Lenkija, tik kolekcijas pavadina skirtingai ir aisku kainas pakoreguoja savaip pagal salono vardo zinomuma.

to is klaipedos

to is klaipedos portretas
kurioje vietoje?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių