Kainų mažinimo planas: prekybininkai prašo Konkurencijos tarybos išvadų

Prekybininkai dėl valdžios planų viešai skelbti svarbiausių maisto produktų kainas skirtinguose prekybos tinkluose, prašo pateikti Konkurencijos tarybos išvadas, ar tai nebus laikoma įstatymuose draudžiamu konkurencijos ribojimu.

Pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo, Konkurencijos taryba turėtų įvertinti, ar konkretaus prekybos tinklo kainų viešinimas nebus vertinamas kaip konkurencinis pažeidimas.

„Įmonės, priimdamos sprendimą, net ir pritardamos tokiems valstybės siekiams ir norėdamos juos įgyvendinti, turi gauti labai aiškų, oficialų išaiškinimą, kad galima taip elgtis“,– ketvirtadienį po susitikimo su Žemės ūkio ministerijos atstovais žurnalistams sakė L. Vilimas. 

Anot jo, individualių prekybos tinklų kainų skelbimas gali panaikinti konkurenciją, nes niekas nekonkuruos su kainomis ir jos gali tapti vienodos.

„Tokia tikimybė ir galimybė yra. Taip gali įvykti, nes visi konkurentai žinos vienas kito kainas ir nereikės darbuotojams ar kitiems atskiriems asmenims eiti, žiūrėti, reaguoti į rinkos pokyčius. Tiesiog valstybės instrumentu bus naudojamasi sulyginti kainas“, – teigė L. Vilimas.

Anot jo, todėl Konkurencijos taryba turi atsakyti, ar ta priemonė pateisina Vyriausybės deklaruojamus tikslus.

„Nežinome tos pozicijos, ją turime gauti ir tada toliau bus galima diskutuoti“,– pridūrė L. Vilimas.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sakė, kad siūloma sistema neturėtų riboti konkurencijos.

„Nereikia maišyti kainos sudarymo proceso su tiesiog suderėtos kainos paskelbimu. Kaip jie susiderės, ką jie derėsis, ne mūsų reikalas, bet mūsų,  valstybės, reikalas pateikti visas kainas vienoje svetainėje, kad vartotojas galėtų paprastai pasižiūrėti, kur jam nuvažiuoti ir tą 20-ies produktų krepšelį nusipirkti“,– ketvirtadienį žurnalistams sakė ministras.

L. Vilimas pabrėžė, kad į tokią iniciatyvą turėtų būti įtraukti ne tik didieji prekybos tinklai, bet visas sektorius – mažesnės parduotuvės ir turgavietės.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teigimu, portale produktukainos.lt turėtų būti skelbiamos ne tik prekybininkų kainos, bet ir kokia tos kainos dalis atitenka produkcijos gamintojams ir prekybininkams. L. Vilimas sako, kad valstybė taip pat turėtų viešinti ir kokią produkto kainos dalį sudaro pridėtinės vertės mokestis (PVM).

„Valstybė, nereikia pamiršti, taip pat turi aiškiai rodyti, kokia toje kainoje yra jos dalis. 21 proc. yra mokesčio tarifas, bet kiek konkrečiai nuo kokios sumos, kiek centų ar eurų sumokame valstybei, taip pat reikėtų rodyti ir matyti“,– teigė L. Vilimas.

Susitikime ketvirtadienį ŽŪM ir prekybininkų atstovai sutarė, kad artimiausiu metu turėtų įvykti pakartotinis susitikimas, kuriame dalyvautų ir Konkurencijos tarybos atstovai.

ŽŪM teigimu, ministro pasirašytame įsakyme numatoma, kad svetainėje produktukainos.lt bus skelbiamos skirtingų prekių grupių kainos: duonos ir grūdų produktų, mėsos, žuvies ir jūros gėrybių, pieno, sūrio ir kiaušinių, aliejaus bei riebalų, vaisių, daržovių, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, nealkoholinių gėrimų. Šiose prekių grupėse bus lyginami vienodo kiekio ir pakuotės produktai.

Numatyta, kad kiekvieną savaitę bus registruojama įprastinės ir ekologinės gamybos maisto produktų kainos 7 didžiųjų Lietuvos apskričių miestų (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės ir Alytaus) didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų – „Maximos“, „Rimi“, „Iki“, „Norfos“ ir „Lidl“ parduotuvėse.

Kainos turėtų būti skelbiamos  pagal atskiras prekių grupes – be nuolaidų, su nuolaidomis, privačių prekių ženklų, kitų gamintojų prekės ženklų.

ŽŪM teigimu, vartotojai galės pasirinkti laikotarpį maisto produktų krepšelio kainos pokyčiui nustatyti, pasirinkti vieną ar kelis produktus iš produktų sąrašo, išnagrinėti vidutines kainas ir jų pokytį, pasirinkti produktų rinkos segmentą ir atitinkamus jo elementus: žaliavos supirkimo, gamintojo, mažmenininko vidutines kainas ir jų pokytį.

Atnaujintas puslapis produktukainos.lt bus pasiekiamas nuo kitų metų pradžios. Iki šiol jame skelbiamos apibendrintos produktų kainos, nenurodant konkretaus prekybos tinklo kainų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kvailumui nėra ribų

kvailumui nėra ribų portretas
mes ir dabar visas kainas internete randam.Beje,kiek KONKREČIAI bus išleista vaučeriams???

Kainų mažinimo planas

Kainų mažinimo planas portretas
Lietuviskas gobsumas vistiek nugales.Baikit kariauti su vejo malunais.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Vyriausias kolchozo agronomas už ėdikų pinigus reklamuos maisto produktus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių