„Ikea“ siekia reformuoti urėdijas

Švedijos koncerno "Ikea" ketinimai investuoti Lietuvoje gali priversti valdžios vyrus prisiminti prieš kelerius metus pradėtą ir milžiniško urėdų pasipriešinimo sulaukusią urėdijų reformą.

Vakar premjeras Gediminas Kirkilas susitikime su baldų gamybos ir prekybos koncerno "Ikea" atstovais kalbėjo apie pastarųjų galimybes investuoti šalyje. Anksčiau skelbta, kad "Ikea" svarsto investuoti į Lietuvos gamybos įmones: įsigyti dalį bendrovės "Girių bizonas" akcijų ir prisidėti prie naujos baldų ir plokščių gamybos įmonės statybų.

Premjerui buvo pasakyta, kad vienintelis trukdis investuoti Lietuvoje – medienos trūkumas ir žaliavos tiekimo sistema. Mat šiuo metu kiekviena urėdija atskirai organizuoja medienos pardavimo aukcionus ir neįmanoma iš vieno pardavėjo nusipirkti didelį kiekį žaliavos. Koncerno atstovams taip pat nepatinka, kad konkursuose dalyvauja daug tiekėjų, tai apsunkina žaliavos įsigijimo procesą. Stambiems pirkėjams, pasak baldininkų, būtų kur kas paprasčiau visą medieną pirkti iš vieno stambaus pardavėjo.
G.Kirkilas sutiko, kad būtų logiška stambinti urėdijų pardavimą, esą tai joms leistų sėkmingiau derėtis su didžiaisiais pirkėjais. Vienas būdų didinti žaliavos pardavimo apimtį – sujungti pačias urėdijas. Dėl to ketinama kalbėtis su Aplinkos ministerija.
Beje, stambinti urėdijas mėginta prieš kelerius metus. Tuomet Aplinkos ministerijos, dar vadovaujamos Arūno Kundroto, buvo pradėta urėdijų reforma. Planuota vietoj dabartinių 42 urėdijų palikti tik 9. Tačiau pasipriešinus urėdams reforma buvo pamiršta ir, neoficialių šaltinių teigimu, iki šiol dulka stalčiuose, jokie veiksmai šia linkme netęsiami. Miškininkai labiausiai baiminosi, kad sujungus urėdijas bus sumažintas etatų skaičius.
Aplinkos ministerija urėdijų reformos tuomet ketino imtis dėl ekonominių priežasčių: dalis jų dirbo nuostolingai, neturėjo lėšų investicijoms, negalėjo didinti atlygių, joms trūko darbuotojų.

BNS, VD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių