Ignalinos atominės elektrinės vadovui – įtarimai piktnaudžiavimu

Teisėsauga pareiškė įtarimus Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovui Dariui Janulevičiui ir dar 5 asmenims. Įtariama, kad grupė neskaidriai organizavo daugiau nei 1,5 mln. eurų vertės IAE turto aukcioną.

„Įtariama, kad Ignalinos atominei elektrinei organizuojant turto pardavimo aukcioną, laimėtojas galimai buvo numatytas iš anksto. Esamas ir buvęs elektrinės generaliniai direktoriai, taip pat buvęs vieno skyriaus vadovas ir dar trys fiziniai asmenys įtariami, kad veikdami kartu neteisėtai suorganizavo ir vykdė didesnės nei 1,5 mln. eurų vertės radioaktyviai užterštų varinių vamzdelių pardavimo aukcioną, kurio laimėtojas – galimai iš anksto parinkta įmonė“, – BNS teigė Generalinės prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė.

Anot jos, įtarimai jiems pareikšti dėl piktnaudžiavimo ir neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis, o informacija apie tai šią savaitę perduota Vyriausybei.

Portalo 15min.lt žiniomis, buvę ir esami IAE vadovai užkliuvo už 2014 metais įvykdytą vamzdelių pardavimą Vokietijos kompanijai „Sypra“.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad įtariamiesiems asmenims paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Konkrečių asmenų, kuriems yra pareikšti įtarimai, prokuratūra ir STT neatskleidžia.

BNS žiniomis, tarp įtariamųjų yra ir buvęs IAE vadovas, buvęs diplomatas ir Pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Osvaldas Čiukšys. Jis šią informaciją neigia.

„Pirmąkart girdžiu, nieko nežinau“, – BNS sakė O. Čiukšys, jėgainei vadovavęs nuo 2010 metų kovo iki 2011 metų balandžio.

Su D. Janulevičiumi BNS susisiekti nepavyko. IAE atstovė Ina Daukšienė BNS teigė, kad jis yra išvykęs į komandiruotę Vokietijoje.

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno atstovė Aurelija Vernickaitė BNS teigė, kad apie IAE vadovui pareikštus įtarimus ministras sužinojo praėjusią savaitę.

„Šis faktas ministerijai yra žinomas. Atsakingos institucijos dirba savo darbą ir lauksime, kol bus baigti visi procesai. Tada, atsižvelgiant į rezultatus, bus priimti, jeigu reikės, principingi sprendimai“, – BNS teigė A. Vernickaitė.

Tyrimą dėl uždaromos ir nebeveikiančios IAE turto pardavimo aukcionų teisėsauga pradėjo dar 2015 metais. Tuomet STT skelbė, IAE aukcionuose sąmoningai buvo sumažinta turto kaina, o jų sąlygos parengtos taip, kad jį galėtų laimėti tik vienintelis iš anksto numatytas dalyvis.

D. Janulevičius IAE vadovauja nuo 2013 metų kovo pradžios, prieš tai bendrovei vadovavo Žilvinas Jurkšus, o dar anksčiau – O. Čiukšys.

Ikiteisminį tyrimą atlieka STT Panevėžio valdybos pareigūnai, tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Už piktnaudžiavimą asmenys gali būti baudžiami laisvės atėmimu iki šešerių metų.

IAE kartu su Rusijos kapitalo Vokietjos įmone „Nukem“ baigia įgyvendinti kelių šimtų milijonų eurų vertės projektus – pastatė 190 mln. eurų vertės panaudoto branduolinio kuro saugyklą bei baigia įrengti 123 mln. eurų vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugyklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Nesuprantu,o tai kur dabar saugomos tos radioaktyvios atliekos kol dar pilnai neįrengtos saugyklos? Juk čia ne kokios bulvės kad galėtum iš kampo į kampą perpylinėti. Gal kartais statoma saugykla su tikslu priimti ir iš kitų šalių atominių elektrinių radioaktyvias medžiagas?

Heras

Heras portretas
Vadovai arba valdininkai valdžioje

ALGIS

ALGIS portretas
Kiek pakeista vadovų ir visi už grobstymus arba kitokius korupcinius veiksmus , išgrobstyta ES SKIRTI MILIJARDAI ,bet nei vienas ''nesėdi'',matyt moka dalintis .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių