Į Lenkiją – gerinti sveikatos

Nenutrūkstamas lietuvių desantas į Lenkijos pasienio miestelius turi naują tikslą – važiuojama ne tik pirkti maisto produktų, statybinių medžiagų, bet ir nesudėtingų operacijų ar sveikatinimo paslaugų.

Vilionės – lietuvių kalba

Atvykstančiuosius į Suvalkus jau pasitinka reklamos stendai lietuvių kalba, o pačiuose prekybos centruose prekių aprašymai taip pat jau spausdinami lietuviškai.

"Kviečiame nemokamai pasitikrinti regėjimą", – skelbia reklama lietuvių pamėgtame Suvalkų prekybos centre "Kaufland".

"Akrilinis tinkas aukštos kokybės – jau nuo 99 zl. Aptarnaujame lietuvių kalba", – skelbia užrašas ant dažnos Suvalkų statybinių medžiagų parduotuvės.

Beje, šeštadienio popietę prie vieno šių centrų galima buvo aptikti žinomo Lietuvoje statybinių medžiagų prekybos tinklo tarnybinį automobilį, pažymėtą šio tinklo logotipu.

Kažin ar savaitgalį buvo sudarinėjamos verslo sutartys, tikėtina, kad tarnybiniu automobiliu personalo atstovai atvyko į Lenkiją pigesnių statybinių medžiagų.

Darbas – lietuviams

Lietuviškų užrašų "Kviečiame", "Akcijos", "Pas mus pigiau" – daugybė visame miestelyje.

Lenkijos lietuvių draugijos (lenk. Stowarzyszenie Litwinow w Polsce) narė Eugenija Pachutko tikino, kad šiuo metu kaimyninės šalies verslininkai net ieško pardavėjų ar konsultantų, mokančių lietuvių kalbą.

"Anksčiau gėda buvo prabilti lietuviškai. Man džiugu, kad mūsų kalba dabar skamba visuose pasienio miesteliuose. Girdėjau, pasipylė darbo skelbimai, kuriuose ieškoma mokančiųjų lietuviškai. Žinoma, verslininkai orientuojasi į lietuvį pirkėją", – tikino moteris.

Darbdaviai net pasiruošę mokėti didesnį atlyginimą lietuvių kalbą mokančiam lenkui.

Lenkijos lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkas Aidis Staskevičius pripažino, kad toks verslininkų žingsnis suprantamas.

"Manyčiau, tai yra papildomi gebėjimai, o už juos ir turi būti daugiau mokama. Spėju, kad turėtų būti didesnis atlyginimas nei paprastai", – svarstė A.Staskevičius.

Ieško odontologų

Lietuvių srautai į Lenkijos kraštus nenutrūkstamai juda ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis.

Atostogų ar laisvadienių metu lietuviai traukia ne tik į Seinus ar Suvalkus, Augustavą, bet ir Bialystoką arba net Varšuvą, ieškodami pigesnių medicinos paslaugų.

Oi, kiek atvažiuoja ir lieka patenkinti labai. Juk pigiau.

"Mano dukra dirba odontologijos klinikoje Bialystoke ir pas ją tikrai važiuoja lietuviai. Ji baigė mokslus Lietuvoje ir yra labai vertinama dėl savo kvalifikacijos. Lietuviai dažniausiai informacijos ieško internetu, susisiekia elektroniniu paštu ir tariasi dėl vizito datos. Oi, kiek atvažiuoja ir lieka patenkinti labai. Juk pigiau", – dukros medikės pasiekimais džiaugėsi E.Pachutko.

Nesudėtingų paslaugų, tokių kaip regėjimo patikrinimas, iš tiesų galima užsukti į bet kurį didesnį Lenkijos prekybos centrą.

Privačios įmonės čia palankia kaina siūlo akinius, kontaktinius lęšius, kitus reikalingus gaminius.

"Atvyksta lietuviai nesudėtingoms operacijoms. Per vieną dieną galima atlikti nesudėtingą regėjimo lazeriu korekciją. Po procedūros patogu grįžti į namus", – pastebėjo A.Staskevičius.

Besilankiusieji tokiose procedūrose internete viešai mini, jog Lenkijos medicinos kokybė yra aukšta, atitinkanti visus ES reikalavimus.

Tik kainos tvarsliavai, būtiniems vaistams ir pačiai mokamai operacijai yra kur kas mažesnės nei Lietuvoje.

Neperka tik karstų

Lenkijos lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkas A.Staskevičius tikino, kad didėjantys Lietuvos gyventojų srautai Lenkijos kraštui atnešė tik teigiamų poslinkių.

"Suvalkai per dešimt metų pasikeitė neatpažįstamai. Miesto centras sutvarkytas, investuota į infrastruktūrą, kuriasi nauji prekybos centrai, o pats miestas gražėja. Be abejo, visa tai lietuvių dėka. Centrinė valdžia neskiria dėmesio pasienio miesteliams, tačiau pačios savivaldybės labiau viskuo rūpinasi", – pastebėjo Lenkijos lietuvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kam?

o kam? portretas
Mokėt daugiau, jei kitur galima pigiau?Kodėl turiu remt LT oligarchus?

a

a portretas
2020m baigsis ES parama..kranelis uzsidarys..Kad tai kompensuoti vel kainas sukels ant visko. Manau dar padauges i Lenkija vaziuojanciu, tik reikia jau vykti toliau nei Suvalkus, pabrango ten viskas..

teks

teks portretas
keltis gyvent į Lenkiją?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių