A. Butkevičius apie skalūnų dujas: aplinkai nepakenksime (papildyta)

  • Teksto dydis:

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius dar kartą pareiškė manantis, jog Lietuvoje žvalgant ir išgaunant skalūnų dujas, aplinkai nebus pakenkta. Pasak premjero, Vyriausybė, priimdama sprendimus dėl skalūnų gavybos, vadovaujasi mokslininkų išvadomis.

„Paprašėme Lietuvos mokslininkų, kad jie atliktų savo tyrimus ir pateiktų išvadas, kokios yra grėsmės aplinkai, ekonomikai ir visuomenei. Tik po mokslininkų pateiktų išvadų mes pradėjome Seime svarstyti įstatymų projektus, ir vadovaudamiesi tomis išvadomis, mes tikrai nepakenksim nei aplinkai, nei žmogui. Manau, kad mokslininkų pateikti pasiūlymai yra verti dėmesio ir jų tikrai laikysimės“, - antradienį interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius, komentuodamas Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) teiginį, jog skalūnų dujos gali užteršti Europos gruntinius vandenis.

Prancūzijos vadovo teigimu, hidraulinio ardymo metodas skalūnų dujoms išgauti kelia pernelyg didelį pavojų gruntiniams vandenims.

Lietuvos mokslų akademijos mokslininkai kovo pabaigoje konstatavo, jog skalūnų dujų gavyba galima, tačiau su tam tikromis sąlygomis - turi būti parengtas gavybos projektas, rimtas poveikio aplinkai vertinimas, atsižvelgiant į visus aspektus - geologinius, ekologinius, technologinius ir kitus.

Mokslininkų išvadose taip pat įvardijamos galimos grėsmės, išgaunant skalūnų dujas, o didžiausia - kad naudojama labai daug vandens. Mokslininkai nurodė, jog vakarų Lietuvoje esama skalūnų dujų išteklių, tačiau jų vertinimai labai skiriasi nuo amerikiečių.

Aplinkos ministerijos komisija penktadienį turėtų spręsti, ar JAV energetikos kompaniją "Chevron" paskelbti skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtoja, teigia aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Tauragės rajono Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas teigia, kad "Chevron" atstovai su vietos bendruomenėmis dėl skalūnų gavybos nediskutavo. Anot jo, bendruomenė ir toliau laikosi nuomonės, kad skalūnų gavyba Tauragės rajone negali būti vykdoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melagi,

Melagi, portretas
po pietų ar vakare vepensi, kad vėl reikia sukurti "darbo grupę"...

nuomone

nuomone portretas
musu valdzia aklai vykdo,ka jai isako ES

negerai

negerai portretas
mūsiškiai didžiausią šlamštą koks tik gali būti vis įsileidžia, lietuviai taps kaip pajuokos objektas
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių