Vyriausybė pritarė 2017 metų biudžeto projektui

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė 2017 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui bei su juo susijusių įstatymų projektams ir teiks juos Seimui.

„Pagrindiniai kitų metų biudžeto akcentai – dėmesys socialinės atskirties mažinimui ir krašto apsaugos stiprinimui. Prioritetai, kurių mes laikomės – tai mūsų įsipareigojimai NATO, siekiant priartėti prie 2 proc. krašto apsaugai nuo BVP. Tam biudžeto projekte papildomai skiriame beveik 150 mln. eurų. Taip pat didelė išlaidų dalis numatyta esminės struktūrinės pertvarkos – socialinio modelio – įgyvendinimui – arti 250 mln. eurų“, - pranešime spaudai sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot jo, kartu su biudžetu Seimui teikiamos ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, pagal kurias didinamas neapmokestinamųjų pajamų dydį.

„Minimalų mėnesinį atlyginimą gaunantiems žmonės šis dydis padidėtų nuo 200 iki 310 eurų. Tai reali priemonė didinant žmonių pajamas, motyvuojant dirbti ir uždirbti“, – tvirtino premjeras.

Projekte numatoma, kad valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos pajamos (kartu su ES investicijomis ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis) 2017 metais sudarys 9,997 mlrd. eurų, arba 5,9 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet, o išlaidos – 10,580 mlrd. eurų, arba 5 proc. daugiau.

Prognozuojama, kad valstybės biudžeto pajamos kartu su ES investicijomis ir kitos tarptautinės paramos lėšomis sieks 8,476 mlrd. eurų, arba 5,3 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet, o išlaidos – 9,060 mlrd. eurų, arba 4,3 proc. daugiau.

Numatoma, kad 2017 metų Europos Sąjungos investicijos ir kita tarptautinės finansinė parama bus šių metų lygio ir sudarys 2,101 mlrd. eurų.

Planuojama, jog dėl įgyvendinamų struktūrinių reformų ir didinamų mažiausiai uždirbančiųjų vaikus auginančių šalies gyventojų neapmokestinamųjų pajamų, viešojo sektoriaus finansų deficitas 2017 metais sudarys 0,8 proc. BVP, iš jo 0,6 proc. BVP sudaro nuo 2017 metų įsigaliosiančio socialinio modelio, kurį sudaro struktūrinių darbo rinkos ir socialinės srities reformų teisės aktai, kaina. Viešųjų finansų deficitui įtakos turės ir 2017 metais didinamas neapmokestinamas pajamų dydis.

Numatoma, kad 2017 metų pajamų iš mokesčių ir socialinio draudimo įmokų santykis su BVP padidės 0,5 procentinio punkto ir pasieks 30,5 proc. BVP. Prognozuojama, kad iš keturių pagrindinių mokesčių (pridėtinės vertės, gyventojų pajamų, akcizų ir pelno), sudarančių apie 87 proc. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pajamų (be ES investicijų ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų), bus gauta apie 6,854 mlrd. eurų, arba 9,2 proc. daugiau, nei planuojama gauti 2016 metais.

Biudžeto rodikliai parengti remiantis rugsėjo pradžioje paskelbtu ūkio raidos scenarijumi. Jis numato, kad 2017 metais bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 2,7 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 2,2 proc., vidutinis mėnesinis darbo užmokestis (neatskaičius mokesčių) augs 6,2 proc., o nedarbo lygis sumažės iki 7,2 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių