Ministerija: kraujo pakanka, operacijų stabdyti nereikės

  • Teksto dydis:

Šiuo metu Lietuvoje donorų kraujo grupių atsargos yra pakankamos, tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot jos pranešimo, pasirodžiusios žinios apie nevaldomą padėtį Vilniaus universiteto ligoninėje Santariškių klinikose, kad gali tekti stabdyti operacijas, nepasitvirtino.

Pasak sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, ir Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikos (VULSK), ir Nacionalinis kraujo centras visiškai patenkina gaunamus iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų eritrocitų komponentų užsakymus.

„Abiejose įstaigose dirbantys specialistai visiškai aprūpina asmens sveikatos priežiūros įstaigas bei pacientus. Donorystė – nenutrūkstamas procesas, kuris turi vykti nuolat, kad darbas ir donorų laikas būtų adekvačiai suplanuotas ir darbai nesustotų“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Santariškių klinikų duomenimis, nė viena operacija iki šiol nebuvo sustabdyta. Per pastarąsias dvi dienas kraujo padovanojo daugiau kaip 180 kraujo donorų. Kraujo atsargų kiekis padidėjo iki 650-700 vienetų. Tačiau klinikų kraujo centras ruošia kraujo komponentus specialių poreikių pacientams, todėl suprasdami, kad vasarą donorai išvyksta atostogauti, žmonės raginami aktyviai dalyvauti donorystėje.

Nacionalinio kraujo centro duomenimis, šiuo metu iš medicinos įstaigų gaunami užsakymai – tiek skubūs, tiek planiniai – patenkinami.

Pasak pranešimo, skirtingų kraujo grupių poreikis kasdien keičiasi ir donorų telkimas yra koordinuojamas bei planuojamas, atsižvelgiant į situaciją. Šiuo metu didžiausia paklausa – A(+) IR A(-) grupių eritrocitų turimoms atsargoms. Kitų kraujo grupių atsargos yra pakankamos.

Kasdien Lietuvoje kraujo reikia 200 žmonių. Užtikrinant kraujo ir jo komponentų poreikį, būtina, kad į didžiuosiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
na tuomet turi būti atsakyta : kas ir kodėl melavo ? ar ir dabar meluojama ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių