Miškuose raudonuoja superuogos – bruknės

  • Teksto dydis:

Dėl rūgštokai karstelėjusio skonio bruknės dažniausiai vartojamos termiškai apdorotos – tradiciškai verdamos jų uogienės su kriaušėmis ir obuoliais, jos dedamos į rauginamus kopūstus.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bruknės yra vienas pagrindinių antioksidacinių medžiagų šaltinių, įvardijamos kaip superuogos – jų naudą itin vertina Skandinavijos šalių gyventojai.

Bruknių karoliukai miškuose pradeda raudonuoti baigiantis vasarai. Rūgštokos uogos nėra iš tų, kurios valgomos saujomis – dažniausiai jos verdamos, maišant su kitais vaisiais. Renkantis uogas pirmenybė turėtų būti teikiama mūsų kraštuose augančioms uogoms.

„Pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės. Nuo jų neatsilieka ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės. Šviežiomis bruknėmis galima skaninti košes, pieno produktus, salotas, įvairiausius desertus. Mūsų kraštuose bruknės ir spanguolės ne itin populiarios, nors bruknės – vitaminų A, C, E, polifenolių šaltinis, ne veltui jos įvardijamos kaip supermaistas“, – sako gydytoja dietologė.

Iš bruknių tradiciškai verdamos uogienės, kompotai, sirupai. Pasak ekspertės, polifenolių ir oksidacinių medžiagų kiekiai bruknėse mažėja tiek jas termiškai apdorojant, tiek spaudžiant jų sultis.

„Be to, maistinėms savybėms reikšmės turi ir tai, kur uogos auga. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad daug daugiau polinefolių turėjo Aliaskoje prisirpusios bruknės, lyginant jas su augusiomis Lenkijoje ar JAV. Nepaisant to, bet kur pasaulyje užaugusių šių uogų nauda sveikatai neginčijama ir artėjant bruknių sezonui tikrai verta jomis paskaninti košę ar varškę, užsišaldyti, susitrinti su medumi ar kitaip įtraukti į savo mitybos racioną“, – pataria gydytoja dietologė.

Bruknės, kaip ir spanguolės, – vėlyvos uogos, kurios atsiranda jau baigiantis vasarai, antroje rugpjūčio pusėje. Bruknių krūmeliams reikia daug drėgmės, todėl jos auga drėgnuose miškuose, netoli pelkynų, ežerų. Tiesa, bruknių augavietėms įtakos daro klimato pokyčiai: keičiasi miškai, pelkynai sausėja. Laimei, bent jau ši vasara gamtai palanki – užtenka drėgmės, ilgai nevargina karščiai, tad uogų derlius turėtų būti nemenkas.


Šiame straipsnyje: bruknėssuperuogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gydytojos dietologes nuomone galima pasitiketi. Visokių piemenių šiksperčių ar puskvailių žurnalisčių - deja, ne.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių