Lietuviško brukniavimo ypatumai: ar bausti skinančius neprinokusias uogas?

Bruknėms dar nespėjus visiškai sunokti, jos uolių uogautojų jau skinamos ir metamos į pintinę. Tokie uogavimo ypatumai Lietuvos gamtai tikras iššūkis, sako uogų supirkėjai. Jie įsitikinę, kad tokius uogautojus pažabotų brukniavimo sezoną apibrėžiantis specialus leidimas, tačiau Aplinkos ministerijos atstovai teigia tokios galimybės nesvarstantys.

Nekantrius uogautojus siūlo baust

Uogų supirkėjams jau įgriso, kad užsidirbti norintys uogautojai vis atneša neprinokusių bruknių, kurios nuskintos ne tik kad nenoksta, bet ir supūva. Jie įsitikinę, kad tokius uogų rinkėjus sutramdytų specialus Aplinkos ministro įsakymas, kuriuo brukniavimo sezono pradžia prasidėtų maždaug nuo rugpjūčio vidurio (šiuo metu uogautojai miškus naršo jau nuo rugpjūčio pradžios).

Į miškus per anksti susiruošę bruknių mėgėjai, anot verslininkų, turėtų būti griežtai baudžiami.

O kad ministrui būtų lengviau nuspręsti, kada uogos iš tikrųjų prinokusios, jas superkantys verslininkai siūlo savo pagalbą. Esą ministerijos vadovas kasmet prieš priimdamas sprendimą galėtų vadovautis uogų supirkėjų asociacijos rekomendacija.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius portalą tikino, kad bruknės, surinktos anksčiau nei asociacijos rekomenduojamu laikotarpiu, yra mažiau vertingos.

„Žvelgiant į Lietuvos gamtines sąlygas, tik rugpjūčio antroje pusėje bruknės paprastai prinoksta ir įgauna maistines bei prekines savybes“, - teigė pašnekovas.

Jo įsitikinimu, brukniavimo pradžia turėtų būti griežtai reglamentuota, kadangi uogas pradėjus skinti per anksti, gamtai padaroma itin didelė žala. Vyras aiškino, kad skinant pusžales uogas, jos sunkiau atsiskiria nuo krūmelių ir todėl jiems toks uogautojų elgesys labai kenkia.

„Kai uogos prinoksta, jos lengviau skinamos ir nežalojami krūmeliai. Pabandykite nuskinti bet kokią žalią uogą ar neprinokusį obuolį, pamatysite, kad kai kada vaisius bus nuplėštas su visa šakele. Su bruknėm lygiai tas pats. Jei skinama per anksti, augalas yra žalojamas. Juo labiau, kad nuskinta uoga nenoksta – ji pūva“, - kalbėjo V. Varanavičius.

Negana to, vyro nuomone, reglamentuota turėtų būti ir mėlynių rinkimo pradžia. Esą jos taip pat skinamos dar neprinokusios. O jei pusžalių uogų supirkėjai ir nepriima, jos patenka ant turgelių prekystalių.
V. Varanavičius atskleidė, kad šiuo metu bruknių supirkimo kaina siekia maždaug 4 Lt už kilogramą. O skubančius kuo greičiau užsidirbti jis ramina, kad bruknės yra rudeninės uogos ir su pirmuoju šaltuku jų rinkimo sezonas tikrai nesibaigia.

Ministerija: visko įstatymais nesureguliuosi

Tačiau Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistas Selemonas Paltanavičius teigė, kad ministerija brukniavimo sezono teisiškai apibrėžti neketina.

Pasak jo, reglamentavimas galiojo tik sovietmečiu. Tuomet brukniauti buvo leidžiama nuo rugpjūčio 1 d., o spanguoles rinkti – nuo rugsėjo pirmosios. Tačiau galiausiai tokios tvarkos buvo atsisakyta, nes „žmonės yra pakankamai atsakingi“.

„Brukniavimui nustatytų terminų nėra. Ir ministerija juos įvesti neplanuoja. Ne viskas gali būti valdoma vien tik įsakymais. Reikia atsižvelgti ir į tai, kad Lietuvoje uogos nevienodai noksta. Ar matėte įstatymą, kuris draustų kasti neužaugusias bulves arba pjauti rugius, kurie dar neprinokę, ir kurių neįmanoma iškulti?“, - palygino S. Paltanavičius.

O jei supirkėjai pastebi, kad jiems atneštos uogos dar neprinokusios, ministerijos atstovo nuomone, jie turėtų paprasčiausiai jų nesupirkti. Be to, verslininkai turėtų nepriimti ir šukomis surinktų uogų, kadangi toks uogavimo būdas yra griežtai draudžiamas.

Vis dėlto S. Paltanavičius sutiko, kad žmonės per anksti žvalgosi ne tik į bruknes, bet ir į spanguoles. Jo teigimu, uogautojai turėtų žinoti, kad neprinokusios uogos dar neturi dalies naudingųjų savybių:
„Spanguolės raudonos bus rugsėjo viduryje. Bet yra tokių žmonių, kurie eina pasirinkti uogų rugpjūčio viduryje, nors jos visiškai žalios. Jos yra nemaistingos ir nevertingos. Žmonės namuose jas nokina. Bet tokia uoga neturi net trečdalio savo vertybių. Žmonės gal skuba, nes galvoja, kad kaimynas nurinks?“, - svarstė ministerijos atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių