Į NBA besibeldžiantis I. Brazdeikis: man būtų garbė turėti Lietuvos pilietybę

  • Teksto dydis:

Ignui Brazdeikiui artėjantis pavasaris bus ypatingas. Tačiau ne vien dėl to, kad ant nosies galbūt kabės NBA naujokų birža. Lietuvoje gimusiam krepšininkui svarbus ir gegužę vyksiantis dvigubos pilietybės referendumas.

„Būtų nuostabu atstovauti savo šaliai, Lietuvai. Jei pavyktų kokiu nors būdu gauti dvigubą pilietybę, tai atvertų labai daug durų man ir mano šeimai“, – „BasketNews.lt“ sakė šiuo metu Kanados piliečiu esantis Brazdeikis.

20-metis 201 cm ūgio puolėjas, už Atlanto dažniausiai vadinamas Iggy, proveržį aikštėje padarė šį sezoną atstovaudamas Mičigano universiteto komandai.

Tiesą sakant, jo žaidimo kreivė taip šoktelėjo į viršų, jog pastaruoju metų krepšininką tiesiog užgriuvo dėmesys.

Mičigano universiteto komunikacijos skyriuje dirbantis Tomas Wywrotas prasitarė, jog per kelis paskutinius mėnesius sulaukė kaip reta daug užklausų dėl pokalbių su Brazdeikiu.

Visgi komunikabilus krepšininkas mielai bendrauja su žurnalistais, tad tai – jokia problema.

Į Mičiganą atvedė ir Niko Stausko patarimai

Kaune gimęs Brazdeikis, legendinės krepšininkės Linos Brazdeikytės antros eilės sūnėnas, Lietuvą paliko būdamas vos dvejų metų, kai persikelti į Čikagą nusprendė jo tėvas Sigitas bei mama Diana.

Netrukus šeima dar porą kartų persikraustė ir galiausiai apsistojo Kanadoje, visai netoli Toronto esančiame Oukvilio mieste.

Vaikystėje Brazdeikis neturėjo itin plačios draugų kompanijos – nuolatinis migravimas iš vienos vietos į kitą vaikinui kliudė kur nors nusėsti ilgesniam laikui.

Be to, nepadėjo ir pikti liežuviai.

Vos pradėjęs žaisti krepšinį, Brazdeikis dažnai girdėdavo, kad nėra pakankamai tvirtas, atletiškas ir negali tinkamai dirbti gynyboje.

Visgi kartūs žodžiai Igną tik užgrūdino. Aplinkiniai jį iki šiol apibūdina kaip savimi pasitikintį ir į apkalbas ar kitų nuomonę dėmesio pernelyg nekreipiantį žmogų.

Būdamas šešerių, Brazdeikis paskatintas tėvo Sigito į krepšinį pradėjo žvelgti rimčiau. Jiedu nuolat lankydavosi įvairiose rungtynėse bei aptarinėdavo žaidimo subtilybes.

Nors Sigitas Brazdeikis niekada profesionaliai nėra žaidęs krepšinio, nuo pat mažumės rūpinosi sūnaus karjera.

„Tėtis man dar ir dabar, žaidžiant universitete, dalija patarimus, – šyptelėjo Brazdeikis. – Bet, žinoma, jis supranta, kad aikštėje turiu atlikti savo darbą.“

Žaisdamas „Orangeville“ vidurinėje mokykloje, Ignas įgijo ir dar vieną mentorių – lietuvių kilmės kanadietį Niką Stauską.

Šiu metu Portlando „Trail Blazers“ atstovaujantis Stauskas kadaise taip pat praėjo Mičigano universiteto krepšinio mokyklą, tad priimti sprendimą padėjo ir Brazdeikiui.

„Abu esame pusiau lietuviai, pusiau kanadiečiai. Mūsų padėtis gana panaši, tad Niko patarimų atidžiai klausausi“, – pasakojo Brazdeikis, iš viso sulaukęs beveik poros dešimčių universitetų dėmesio.

Apie Lietuvos rinktinę galvoja jau seniai

Nors JAV bei Kanados žiniasklaida jau ne kartą ir ne du pasakojo Brazdeikio istoriją, jis vis dar sulaukia klausimų apie neįprastą pavardę.

Rungtynių pranešėjams ir komentatoriams dažnai tenka palaužyti liežuvį, norint ją ištarti bent daugmaž taisyklingai.

„Daug žmonių tebeklausia apie mano pavardę, tad neretai pasakoju, kad esu iš Lietuvos, – šypsojosi Brazdeikis. – Net žiniasklaida pastaruoju metu kelia daug šurmulio dėl to, kad esu lietuvis. Bet man patinka savotiškai atstovauti Lietuvai.“

Brazdeikis, vaikystėje gavęs Kanados ir kartu praradęs Lietuvos pilietybę, raudonu klevu paženklintus marškinėlius pirmąkart apsivilko 2015-aisiais.

Tuomet žaidęs su šešiolikmečių rinktine, vėliau jis atstovavo ir kitoms Kanados jaunimo rinktinėms. Tačiau svarbiausia tai, kad Ignas dar nežaidė vyrų nacionalinėje ekipoje.

Būtent šis faktas, pagal FIBA taisykles, jam suteikia šansą ateityje rungtyniauti Lietuvos vyrų rinktinėje. Visgi tam, kad tai įvyktų, Ignui teks perlipti keletą kliūčių.

Visų pirma, jam reikėtų sulaukti Kanados krepšinio federacijos bei pačios FIBA leidimų. Visų antra – gauti Lietuvos pilietybę.

Nepaisant Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) palaikomų ryšių su Brazdeikio šeima, kol kas vieninteliu jo keliu į pilietybę yra mėginimas ją gauti išimties tvarka.

Iš vienos pusės, tai nebūtų neįmanoma – Ignas gimė Lietuvoje, iki šiol, nors ir ne visai sklandžiai, šneka lietuviškai bei turi gerus šansus savo srityje pretenduoti į aukščiausius pasiekimus.

Iš kitos, Lietuva jau pasimokė iš garsiai nuskambėjusios čiuožėjos Isabellos Tobias istorijos, kai išimties tvarka su džiaugsmo ašaromis priėmusi Lietuvos pilietybę, jau po metų ji atstovavo Izraeliui.

„Galiu tiesiog pasakyti, kad man būtų didelė garbė turėti Lietuvos pilietybę. Dvigubos pilietybės įstatymas būtų puiki išeitis“, – „BasketNews.lt“ teigė Brazdeikis.

Kadangi krepšininkas, kaip ir jo šeima, neretai kerta JAV-Kanados sieną bei gali naudotis įvairiomis socialinėmis garantijomis, pastarosios valstybės pilietybės atsisakymas jiems nėra geras variantas.

Šioje situacijoje tinkamai pasibaigęs dvigubos pilietybės referendumas galėtų pakeisti Brazdeikių situaciją.

Jis leistų gimimo teise Lietuvos pilietybę gavusiems asmenims ją išlaikyti, tuo pačiu turint ir kitos europinius ar transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios šalies pilietybę.

„Man labai patiktų žaisti Lietuvos rinktinėje. Tai visada, nuo pat vaikystės, buvo mano asmeninė siekiamybė“, – tikino Ignas.

Nors dabar tai atrodo sunkiai įmanoma, galbūt, tik galbūt, jis Lietuvos rinktinės marškinėlius galėtų apsivilti kitąmet vyksiančioje Tokijo olimpinėse žaidynėse ar 2021-ųjų Europos čempionate.

NBA skautų dėmesys

Kai Brazdeikis prisijungė prie Mičigano universiteto komandos, jis tebuvo vienas iš įdomesnių žaidėjų.

Tačiau užteko trejų rezultatyviai sužaistų draugiškų ikisezoninių rungtynių tam, kad viskas apsiverstų aukštyn kojomis.

Tuomet Mičigano ekipai vadovaujantis Johnas Beileinas Igną pavadino „kiekvieno trenerio svajone“ ir „kempine“, taip pagirdamas jo savybę greitai sugerti visas naujas pamokas.

Komandos trenerio asistentas Saddi Washingtonas Brazdeikį įvardijo kaip „tikrą buldogą“.

„Iggy yra nuostabus, – tada kalbėjo Washingtonas. – Jis turi tokį pasitikėjimą savimi, kokio dauguma naujokų stokoja, ir susitvarko su krepšinio lygiu bei komandos lūkesčiais, kurie jam yra iškelti.“

Būtent pasitikėjimas savimi ir agresyvumas aikštėje Brazdeikį kol kas labiausiai išskiria iš kitų NCAA talentų.

Jo draugas, Mičigano universiteto ekipos puolėjas Isaiah Liversas, Igno požiūrį netgi palygino su UFC kovotojo Conoro McGregoro.

„Gal žmonės galvoja, kad Iggy arogantiškas ar pasipūtęs, tačiau komandoje jo požiūris yra labai vertinamas. Atrodo, kad jam absoliučiai nerūpi kitų nuomonė. Jis taip smarkiai pasitiki savimi“,  – aiškino Liversas.

Pats Brazdeikis taip pat neslėpė, jog būdamas NCAA debiutantu nejaučia jokio jaudulio ir mėgaujasi buvimu aikštėje.

„Tai yra mano pirmieji metai koledže, bet, manau, kad tai lūžis mano karjeroje, – sakė puolėjas. – Jaučiuosi pasitikintis savimi, susikaupęs.

Įsivaizduoju save rungtyniaujantį puikiai ir man pavyksta tai realizuoti aikštėje. Sunkiai dirbu kasdien, o aikštėje varžausi su aukšto lygio vyrukais, tad nuolat tobulėju.“

Šį sezoną Brazdeikis NCAA fiksuoja 15,9 taško, 5,4 atkovoto kamuolio ir vieno rezultatyvaus perdavimo per rungtynes statistiką.

Puolėjas taip pat yra gana pavojingas prie tritaškio linijos – iš 50 šį sezoną mestų tritaškių tikslą pasiekė 20.

Skautai pastebi, kad Ignas yra protingas ir techniškai žaidžiantis krepšininkas, kuris net ir neturėdamas idealių fizinių duomenų, po krepšiu stumdosi ypač agresyviai.

Tarp didžiausių jo trūkumų minimas gero pirmojo žingsnio neturėjimas, vidutiniai driblingo sugebėjimai bei per mažas judrumas gynyboje.

Pats Brazdeikis ateityje save įsivaizduoja taškų rinkėjo vaidmenyje.

„Manau, kad tą sugebu geriausiai – agresyviai atakuoti, mesti į krepšį. Taip pat mėgstu kurti progas komandos draugams. Kad ir ką darau, stengiuosi įdėti maksimalią energiją“, – pasakojo puolėjas.

Krepšininko žybtelėjimai NCAA lygoje greitai atkreipė ir NBA skautų dėmesį. Jei prieš metus ar porą jo nebūdavo tarp potencialių naujokų biržos pasirinkimų, dabar Ignas išsikovojo savo vietą.

Štai „NBC Sport“ analitikai Brazdeikį įtraukė tarp trisdešimties perspektyviausių NCAA talentų, pabrėždami, jog jis galėtų tapti kitu Juliusu Randle‘u.

„Bleacher Report“ Igną regi pirmojo šaukimų rato pabaigoje ir nors svarsto apie ribotas tobulėjimo galimybes, pabrėžia – jis neseniai tapo karšta NBA skautų diskusijų tema.

Paklaustas, ką mano apie savo šansus, pats Brazdeikis kalbėjo atsargiai.

„Nesu susitelkęs būtent į naujokų biržą, dabar man svarbiausia tiesiog kuo sparčiau tobulėti, – sakė jis. – Žinoma, NBA visada buvo mano svajonė. Jei tai įvyks, įvyks. Esu pasiruošęs viskam.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
O tai Lietuvoje gimęs ir neturi Lietuvos pilietybės , gal atsisakei , čia jau bus špyga taukuota

o kas

 o kas portretas
draudzia sugryzti i Lietuva?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių