Dalyvauti Kauno maratone ragina ir V. Alekna

Praėjusiais metais du tūkstančius dalyvių sutraukęs ir laikinąją sostinę išjudinęs Kauno maratonas sugrįžta. Birželio 15-ąją startuosiančios sporto šventės organizatoriai šiemet paruošė naują trasą bei žada dar daugiau malonių siurprizų.

Praėjusiais metais du tūkstančius dalyvių sutraukęs ir laikinąją sostinę išjudinęs Kauno maratonas sugrįžta. Birželio 15-ąją startuosiančios sporto šventės organizatoriai šiemet paruošė naują trasą bei žada dar daugiau malonių siurprizų.

Kvies grįžti bent vienai dienai

„Sakoma, kad pirmas kartas nepamirštamas. Jis tikrai toks buvo. Pernai. Pažadame – antras kartas bus dar geresnis“, – tokiu šūkiu antrąjį Kauno maratoną pasitinka organizatoriai.

Anot VšĮ „Kauno maratono klubas“ direktoriaus Algirdo Pukio, tikimasi, kad birželio viduryje į Kauną grįš tie, kurie čia gimė, studijavo, dirbo ar tiesiog myli upių santakoje įsikūrusį miestą.

„Tai diena, kai seniai nesimatę draugai, mylimieji ir artimieji susitiks mieste prie upių, Nemuno saloje ar Laisvės alėjoje prie fontano. Su bėgimo bateliais ar be jų, birželio 15 dieną visi rinksis į vieną ryškiausių sporto ir miesto švenčių“, – neabejojo renginio organizatorius.

Atsižvelgdami į savo pasirengimą, bėgimo entuziastai ir šiemet galės rinktis prestižine laikomą maratono distanciją, pusmaratonio, 10 km ar 5 km distancijas.  Dar dvi šiemetinio maratono naujovės – šiaurietiško ėjimo bei mamų su vežimėliais varžybos.

„Kadangi maratono šventėje labai aktyviai dalyvauja šeimos, šiemet suorganizuosime ir jaunų mamyčių lenktynes. Ant gero grindinio prie „Žalgirio“ arenos įrengsime specialią 500 m ilgios trasą“, – apie idėją pasakojo A. Pukis. Pasak pagrindinio organizatoriaus, šiemet tikimasi sulaukti beveik dvigubai daugiau – apie 4 tūkst. – dalyvių.

Po olimpinio čempiono sparnu

Kauno maratono globėju ir vėl sutiko tapti dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna. 42-ejų metų kupiškėnas Kaune studijavo ir praleido ne vienerius savo karjeros metus. Laikinojoje sostinėje V. Alekna 2000 m. pasiekė asmeninį rekordą ir antrą geriausią rezultatą pasaulio lengvosios atletikos istorijoje (73,88 m).

Praėjusiais metais keturis kartus geriausiu šalies sportininku rinktas atletas oficialiai paskelbė maratono startą.

„Kaunas nuo senų laikų yra Lietuvos lengvosios atletikos sostinė. Čia vyksta visos svarbiausios mūsų sporto šakos varžybos. Labai džiaugiuosi, kad antrus metus iš eilės šiame mieste vyksta toks gražus renginys, kuris pritraukia gausų būrį sportininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių. Linkiu, kad Kauno maratonas ateityje taptų didžiausiu tokiu renginiu šalyje“, – kalbėjo olimpinis čempionas.

V. Alekna prisipažino, kad bėgimas jam taip pat nesvetimas. „Treniruočių metu tai yra vienas mėgstamiausių mano užsiėmimų. Aišku, tos distancijos tikrai nebūna pačios ilgiausios, tačiau 5 km atstumą man pavyktų įveikti“, – šypsojosi disko metikas.

Ilgalaikis tikslas – šalies rekordas

Praėjusiais metais organizatoriai sulaukė priekaištų dėl kiek neįprastos tokiems miesto maratonams dangos, nes dalyviams teko bėgti asfaltu, senamiesčio grindiniu, žvyru ir net laiptais. Iš klaidų nuspręsta pasimokyti ir trasą pakeisti.

Šiemet maratono dalyviai aplankys ir miesto širdį – Laisvės al. trasos maršrutas šiemet drieksis ne tik pagrindine Kauno gatve, tačiau ir senamiesčiu bei Nemuno sala.

„Turėsime visiškai naują trasą – vietoj keturių ratų po maždaug 10 km dalyviams teks įveikti du ratus po 21 km. Mūsų tikslas – surengti sporto šventę, suvienyti miestiečius ir sporto entuziastus, skatinti socialinį ir fizinį aktyvumą, formuoti sveikos gyvensenos tradicijas Lietuvoje. Manau, kad mums pavyks“, – įsitikinęs A. Pukis.

Geriausiai pasirodžiusiems organizatoriai žada piniginius prizus. Nugalėtojui atiteks 1 tūkst. Lt, 2 vietos laimėtojui – 600 Lt, 3 vietos prizininkui – 400 Lt. Jei kas nors pagerintų Lietuvos maratono distancijos rekordą, kuris priklauso Česlovui Kundrotui (2:12:35), jam  atitektų specialus 12 tūkst. Lt prizas.

„Pernai už šalies rekordą siūlėme 10 tūkst. litų, o šiemet šį prizą padidinome 20 proc. Taip kasmet didinsime prizinį fondą tol, kol rekordas galiausiai bus užfiksuotas“, – teigė A.Pukis.

Specialų prizą įsteigė ir kitas maratono globėjas – Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Komanda, surinkusi daugiausiai narių ir tokiu būdu nubėgusi daugiausiai kilometrų (visų komandos narių nubėgtas atstumas bus sumuojamas), bus apdovanota Mero taure.

„Smagu, kad šis maratonas tampa kasmetiniu tradiciniu Kauno sporto renginiu, o jo mastai auga tokiais dideliais tempais“, – pasidžiaugė miesto vadovas.


Prieš metus

* 2013 metų Kauno maratone bėgo 1950 dalyvių. Daugiausia bėgikų pasirinko 10 kilometrų distanciją (per 700), prestižinį 42,195 km maratoną bėgo daugiau nei šimtas dalyvių, komandinėje estafetėje dalyvavo apie trisdešimt komandų, o linksmąjį šeimų bėgimą pasirinko apie 450 dalyvių.

* Bėgusiųjų tarpe dominavo vyrai, kurie sudarė apie 70 proc. visų dalyvių. Jauniausiam dalyviui – vos keturi mėnesiai. Tai su mama linksmajame šeimų bėgime dalyvavęs sportininkas. Vyriausias renginio dalyvis Arvydas Tareila (gim. 1937 m.) bėgo pusės maratono distanciją. Jauniausias sportinės distancijos dalyvis Justas Tolpežninkas (gim. 2005 m.) sėkmingai įveikė 10 km distanciją.

* Daugiausia dalyvių buvo iš Kauno. Kauno maratone dalyvavo bėgikai iš Meksikos, JAV, Šveicarijos, Austrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, Škotijos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos.

* Pirmuoju Kauno maratono nugalėtoju tapo Kauno BMK klubo lyderis Tomas Venckūnas (2:39:52). Tarp moterų greičiausia irgi buvo kaunietė Sada Bukšnienė 3:27:28.

Seniausias pasaulyje

*Seniausias pasaulyje yra Bostono maratonas. Kasmet jame startuoja tūkstančiai bėgikų, o maratoną stebi apie 500 000 žiūrovų. Pirmą kartą Bostono maratonas surengtas 1897 metais. Tada 24,5 mylios (maždaug 39,43 km) bėgime dalyvavo 15 vyrų. Tik 1927-aisiais maratonas buvo prailgintas iki įprastos 42,195 km (26,385 mylios) distancijos. Praėjusiais metais Bostono maratone dalyvavo 23 326 bėgikai, tačiau dėl teroro išpuolio ir sprogimo jis buvo nutrauktas. Tuo metu finišo liniją jau buvo kirtę 17 584 dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių