Šiaurės pašvaistė Lietuvoje gali būti matoma šiąnakt (papildyta)

Dėl saulės „cunamio“ Lietuvoje gali būti regima Šiaurės pašvaistė. Tikimasi, kad neįprastas reginys dar gali pasirodyti šią naktį.

Apie tai, kad Lietuvoje galima tikėtis Šiaurės pašvaistės, pranešta jau antradienį. Buvo tikėtasi, kad ji pasirodys antradienio ar trečiadienio naktį, tačiau praėjusią naktį nemiegoję lietuvaičiai nieko keisto nepastebėjo.

Tam pritaria ir dangų stebėję mokslininkai, todėl tikimybė išvysti Lietuvai nebūdingą reiškinį šiąnakt išlieka.

Specialistų teigimu, pašvaistės matomumas, jei toks bus, turėtų apimti visą Lietuvos teritoriją. Belieka tikėti giedros nakties.

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkas Algirdo Kazlauskas DELFI teigė, kad dėl saulės „cunamio“ nuogąstauti nereikėtų, nors jis gali pakenkti komunikacijos linijoms.

Apie tai, kad žemei gali smogti šėlstančio kosminio oro banga, kilusi po didžiulio sprogimo Saulėje, pirmieji perspėjo NASA mokslininkai.

Išsiveržimus Saulėje jau savaitgalį pastebėjo NASA naujoji Saulės dinamikos observatorija (SDO).

Viso pasaulio astronomai stebėjo didžiulį saulės žybsnį virš milžiniškos, savo dydžiu Žemei prilygstančios Saulės dėmės, kuris, jų manymu, susijęs su dar didesniu Saulės paviršiuje vykusiu išsiveržimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių