Prezidento rinkimai: D. Grybauskaitė išsidavė?

Nors prezidentė Dalia Grybauskaitė žada tik kitąmet paskelbti, ar sieks antrosios kadencijos prie valstybės vairo, ekspertai neabejoja, kad šis sprendimas jau priimtas ir yra pakankamai akivaizdus.

Ekspertų nuomone, prezidentės apsisprendimą išduoda pastarojo meto įvykiai ir D. Grybauskaitės retorika: nuo interneto „virusu“ tapusios nuotraukos pigių skrydžių bendrovės „Wizzair“ lėktuve iki vis aštresnės konfrontacijos su Vyriausybe. Taigi veikiausiai neabejotina, kad šalies vadovė kitąmet sieks būti perrinkta, rašo portalas delfi.lt.

L. Bielinis: prezidentė jau lygiuojasi į eilinį rinkėją Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis teigė, jog D. Grybauskaitės apsisprendimas akivaizus ir ji dalyvaus kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Anot jo, vienas naujausių šio apsisprendimo ženklų – iš pirmo žvilgsnio mažareikšmis kadras iš „Wizzair“ lėktuvo.

„Man atsakymas aiškus. Aš esu tikras, kad ji dalyvaus rinkimuose. Paskutiniai jos kalbėjimai, savęs eksponavimas kaip taupančios ir pan. iš tikrųjų leidžia daugumai piliečių susikoncentruoti ties ja, kaip ties politike, kuri atitinka jų supratimą apie tai, kaip reikia gyventi ir kaip turi elgtis politikai. Gerai ar blogai tai – nesakysime. Bet jinai iš tikrųjų atitinka tą populistinę nuostatą, ir akivaizdu, kad dabar jos reitingas vėl pradės kilti“, - kalbėjo L. Bielinis.

Prognozė: konservatoriai savo kandidato nekels

L. Bielinio nuomone, vienintelė politinė jėga, galinti iškelti su D. Grybauskaite konkuruoti pajėgų kandidatą – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Tuo tarpu prezidentė esą vis labiau pozicionuoja save kaip dešiniojo politinio spektro atstovę – tai esą išduoda Prezidentūros konfrontacija su Vyriausybe: pradedant apsikeitimu replikomis dėl „Wizzair“ paslaugų ir baigiant griežta D. Grybauskaitės pozicija dėl nuolaidų lenkų tautinei mažumai.

„Jeigu pasižiūrėtume giliau, realiais konkurentais jai gali būti tik kandidatai nuo LSDP. Visos kitos politinės partijos šiandien, manyčiau, yra nepajėgios pateikti konkurencingo, stipraus kandidato“, - tęsė VDU profesorius.

Anot pašnekovo, vis labiau tikėtina, kad Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikšionys demokratai (TS-LKD) nekels savo kandidato, taip reiškiant visokeriopą palaikymą D. Grybauskaitei. Tokią taktiką TS-LKD taikė ir 2009 m. rinkimuose, kuriuos dabartinė šalies vadovė laimėjo jau pirmajame ture.

„Manau, kad ji ateityje turės didesnių kontaktų su dešiniaisiais. Esu tikras, kad Andriui Kubiliui laimėjus partijos lyderio rinkimus, klausimas (dėl D. Grybauskaitės kandidatūros palaikymo – delfi.lt) išvis nebus kvestionuojamas. Jinai bus įvardijama kaip vienintelė galima kandidatė. Mano galva, jie tikrai racionaliai turi pamąstyti. Nes kitas kandidatas nuo konservatorių nebus toks stiprus ir tikrai negarantuos išėjimo į antrą turą kaip D. Grybauskaitė“, - prognozavo L. Bielinis.

Panašu į 2009 m. rinkimų taktiką

Prezidentė savo sprendimą žada paskelbti kitų metų pradžioje. „Šį sprendimą darysiu tiktai tuomet, kai bus jau kitų metų pradžia, t.y. prieš pat prasidedant rinkimų kampanijai“, - praėjusią savaitę sakė D. Grybauskaitė.

Prieš 2009 m. rinkimus buvo elgiamasi panašiai – populiarumo reitinguose karaliavusi eurokomisarė D. Grybauskaitė ilgą laiką nesakė nei „taip“, nei „ne“.

„Pats pasiskelbimas kandidatu, manyčiau, nėra rinkiminės kampanijos pradžia. Tai yra jau rinkiminės kampanijos įsibėgėjimo ir galutinio jos užtvirtinimo ženklas, - pastebi L. Bielinis. - Veiksmai, susieti su įvaizdžio kėlimu ir reitingo atstatymu, jau vyksta. Ir kitos motyvacijos, kaip priešrinkiminė, aš nelabai matau.“

R. Lopata: rimtas politikas vienu metu žaidžia kelis žaidimus

Kiek atsargiau D. Grybauskaitės manevrus vertina Baltijos agroverslo instituto prezidentas, politologas Raimundas Lopata. Jo nuomone, dabartiniai D. Grybauskaitės manevrai nebūtinai išduota tikruosius šalies vadovės planus politinėje arenoje.

„Jeigu politikas rimtas, jis niekada nežais tik vieno žaidimo“, - svarstė R. Lopata.

Pasak jo, tokio kalibro politikai visuomet ruošia „ne vieną scenarijų“, tad vienareikšmiškas dabartinių prezidentės veiksmų traktavimas esą gali pasirodyti skubotas.

R. Jarmalavičius: labai nustebčiau, jei būtų pasirintas „variantas B“

Komunikacijos srityje besispecializuojančios „Publicum“ įmonių grupės vadovas Ričardas Jarmalavičius teigė, jog kol kas susidaro įspūdis, kad D. Grybauskaitė jau apsisprendė dėl „varianto A“ ir ketina siekti antros kadencijos. Esą apie sprendimą tylimą dėl to, kad šalies vadovė laukia geriausio laiko tokiai žiniai.

„Net neabejoju, kad sprendimas jau aiškus. Tik jo pateikimo laikas bus parinktas atsižvelgiant į efektyvumą. Sprendimo pateikimas, akivaizdu, bus sudedamoji vienokios ar kitokios kampanijos dalis. Dėl to laikas yra ypatingai svarbus. (...) Yra tinkamas arba netinkamas metas skelbti tam tikras žinias. Tikrai nebus taip, kad netyčia pasakys. Sprendimo paviešinimo laikas tampa strategine dalimi“, - kalbėjo R. Jarmalavičius.

„Tiesą sakant, labai nustebčiau, jeigu būtų „variantas B“. Labai, labai nustebčiau“, - pridūrė verslininkas.

Tiesa, jei vyktų lažybos, ryšių su visuomene specialistas jose pinigų nestatytų.

„Tikrai nebejoju, kad sprendimas jau yra. Jeigu reikėtų lažintis – nesilažinčiau. Nes tam tikros dalies informacijos vis tiek trūksta, kad galėčiau šimtu procentų įvertinti“, - dėstė pašnekovas.

Vertindamas prezidentės skrydį pigių avialinijų lėktuvu, ryšių su visuomene specialistas teigė, jog taip siekiama pelnyti papildomas masių simpatijas.

„Šitas veiksmas, be abejo, yra apgalvotas, sisteminės komunikacijos momentas. Tačiau jis gali būti naudingas ir kitokio sprendimo (nedalyvauti rinkimuose – delfi.lt) atveju. Bet tikslinė auditorija, kuriai skirta žinia, yra ne sprendimų priėmėjai, o plačioji visuomenė. Vienareikšmiškai“, - konstatavo „Publicum“ vadovas.

Paklaustas, ar tikisi, jog D. Grybauskaitė rinkimuose bus pozicionuojama kaip dešiniųjų kandidatė, jis teigė manantis, jog šalies vadovė pasiruošusi įvairiems scenarijams. „Nemanau, kad tai yra vienintelis variantas“, - reziumavo R. Jarmalavičius.

Primenama, jog prezidento rinkimai numatomi po kiek daugiau nei metų. Jie turėtų įvykti 2014 m. gegužės pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Juoką kelią tokie straipsniai.Į kaniū jasno, kad kandidatuos.Ir kas iš to ? Išrinks ar ne tai kitas klausimas.Kaip tėvukas prie rusų sakydavo apie planus - teliukas dar užpakalyje, o jau peilį galandą.Atseit žino, koks kitais metais bus prieauglis.Juokiamės iš kitų, bet tą patį š.... ir mes malame.

lialia

lialia portretas
o koks gi skirtumas kas bus prezidentas.nebent mano katinas tai gal bent peliu nebutu

vladas lukosevicius

vladas lukosevicius portretas
AŠ BRAZAUSKO MOKINĖ , KAIP AŠ JUS AVINAI LIETUVIAI IŠDŪRIAU ? Norėte reformų teisėsaugoje ? NIEKADA ...... nes žudikai ir vagys man artimesni už visus jus . Norite , kad ginčiau vaikus ? NIEKADA ...... nes pedofilas M. Klabinas man mielesnis už visus Lietuvos vaikus . Nagi , nagi paaiškinkite kokių jūs pertvarkų ir reformų dar tikitės ??? Vai smagiai Šv. Velykas atšvenčiau su pedofilu M. Klabinu , kuriam pardaviau Lietuvos kurą už 1 litą . O kiek kiaušinių sušveitėme užsigerdami samane . Tik va jis parazitas prisirijęs priekaištavo , kad per brangiai paėmiau . Aš irgi susimasčiau , gal ir per brangii paėmiau iš draugo . Na bet nieko , už tai jam dar išmokėjau kompensaciją 50 milijonų . Dabar vėl ilgai su juo svarstėme ką galėtume parduoti , tai jis nori pirkti Gedimino pilį su Valdovų rūmais , pasiūlė neblogai , net 2 litus . Turbūt parduosiu . Brangūs Lietuvos piličiai , sveikindama jus Šv. Velykų proga užmiršau jums pranešti , kad kova su pedofilais , korumpuotais pareigūnais , ir šiaip visokio plauko iškrypėliais teismuose , BAIGTA . MES NUGALĖJOME , nes sukišome į visas šias Lietuvos valstybės teisingumą atstovaujančias institucijas tuos pačius prieš kuriuos kovojome . PEDOFILAI NEKALTI , KAD VAIKAI JUOS GUNDO . Lietuvoje reformas užbaigiau , dabar man atviras kelias į Europarlamentą , noriu būti ten Prezidente . Pasiinsiu kartu E. Čekanavičių , R. Šalašavičiūtę , E. Žiobienę ir kitus man brangius Lietuvai nusipelniusius piliečius , ir reformuosiu visą Euro zoną . Palinkėkite man sėkmės .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių