Mados: lietuvaitės vaikams vis dažniau duoda nelietuviškus vardus

Biržų rajono Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos sutriko paprašytos kūdikį įregistruoti iki šiol joms negirdėtu ir bene ilgiausiu visame krašte Ahmed Mohamed Yassr Youssf vardu. Tačiau jau yra Lietuvos piliečių, pavadintų Nicku, Mischel, Anama arba Chefaizita, rašo „Lietuvos žinios“.

Atsivėrus vartams į pasaulį krašte ėmė gausėti neįprastais vardais pavadintų mūsų valstybės piliečių. Anksčiau negirdėtus vardus lietuvių kalba turintiems užrašyti civilinės metrikacijos skyrių specialistams tenka imtis net asmenvardžių taisymo bylų, su kalbininkais ir vertėjais konsultuotis, kaip vardą bei pavardę taisyklingai išversti į lietuvių kalbą.

Prieš mėnesį Biržuose įregistruotas Ahmed Mohamed Yassr Youssf (tai tik berniuko vardas, be jo, vaikutis turi ir pavardę, kurios Biržų savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja nenorėjo atskleisti, motyvuodama konfidencialumu). Šis kūdikėlis, ko gero, gali pretenduoti į ilgiausią Lietuvos piliečio vardą. Kitų krašto savivaldybių civilinės metrikacijos skyrių darbuotojos neprisiminė, kad mažyliai būtų pavadinami ir trimis vardais. Tačiau šių skyrių darbuotojams nuostabą sukėlusių vardų šįmet taip pat būta nemažai.

Joniškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Citkovienė prisiminė rajone gimusį berniuką, mamos prašymu dokumentuose pavadintą Anana Nvojo. Abu šie žodžiai yra berniuko vardai, jo pavardė - lietuviška. Vedėja sakė bandžiusi mamą perkalbėti, kad vaikučiui neduotų lietuvių ausiai pernelyg neįprasto vardo, tačiau moteris buvo neperkalbama.

Druskininkų savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojai Ramutei Juonienei neįprasčiausi vardai, kuriuos šios savivaldybės gyventojai davė vaikučiams, atrodo Mischel (mergytės vardas) bei Nobert ir Nick (tai berniukai). „Tiesą pasakius, Druskininkų savivaldybėje ir gimsta, ir registruojama tikrai labai mažai vaikų, o mūsų gyventojai, sakyčiau, konservatyvūs bei protingi, tad vaikams parenka nešokiruojančius vardus“, - sakė R.Juonienė. Rokiškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Violeta Damoševičienė teigė, kad jai neįprasčiausiai nuskambėjo įregistruojamų mažųjų rokiškėnų vardai Elsa, Dorianas, Evantas, Dilanas.

Jos kolegę, Anykščių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėją, labiausiai nustebinęs vardas - Camila.

Klaipėdos miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Irena Zabulienė teigė specialiai daranti daugeliui mūsų kol kas neįprastų kūdikių vardų sąrašą. Jame yra Aglaja, Altėja, Dželinga, Emira, Enaja, Gaudrė, Chefaista, Ilarija, Kerilė, Kaitra, Lakšmi, Meida, Odrė, Riana, Sana, Taira, Vaitė. Specialistei taip pat pasirodė neįprasti berniukų vardai: Andajus, Alordas, Emanas, Itanas, Ilijanas, Julas, Klajus, Konoras, Metas, Olgerdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baofxtak

baofxtak portretas
1

Lietuvis

Lietuvis portretas
Su musulmonais prisiperi vaiku,o jie reikalauja,kad vardai butu musulmoniski,kad veliau atemus vaika is mamos neliktu jokiu minciu.Tokiu mergeliu kvaileliu lietuvoj nemazai.Tikisi turtu,o gauna skausma visam gyvenimui.

hm

hm portretas
Mato 24:34 Iš tiesų sakau jums: ši karta nepraeis, iki visa tai įvyks. I tesalonikiečiams 4: 13 Aš nenoriu, kad jūs, broliai, liktumėte nežinioje dėl užmigusiųjų ir nusimintumėte kaip kiti, kurie neturi vilties. 14 Jeigu tikime, kad Jėzus mirė ir prisikėlė, tai Dievas ir tuos, kurie užmigo su Jėzumi, atves kartu su Juo. 15 Ir tai jums sakome Viešpaties žodžiu, jog mes, gyvieji, išlikusieji iki Viešpaties atėjimo, nepralenksime užmigusiųjų. 16 Nes pats Viešpats nužengs iš dangaus, nuskambėjus paliepimui, arkangelo balsui ir Dievo trimitui, ir mirusieji Kristuje prisikels pirmiausia, 17 paskui mes, gyvieji, išlikusieji, kartu su jais būsime pagauti į debesis susitikti su Viešpačiu ore ir taip visuomet pasiliksime su Viešpačiu. 18 Todėl guoskite vieni kitus šiais žodžiais. Izaijo 26: 19 Tavo mirusieji bus gyvi, jų kūnai kelsis kartu su mano. Dulkėse esantieji, pabuskite ir giedokite. Kaip rasa gaivina augalus, taip Viešpats prikels mirusiuosius. 20 Mano tauta, eik, įeik į savo kambarius; pasislėpk valandėlę, kol praeis Jo rūstybė. 21 Viešpats ateina iš savo buveinės bausti žemės gyventojų už jų nusikaltimus. Žemė atidengs ant jos pralietą kraują ir nebeslėps nužudytųjų. Mato 24: 29 Tuoj pat po tų suspaudimo dienų saulė užtems, mėnulis nebeduos šviesos, žvaigždės kris iš dangaus, ir dangaus jėgos bus sudrebintos. 30 Tada danguje pasirodys Žmogaus Sūnaus ženklas, ir visos žemės giminės raudos ir pamatys Žmogaus Sūnų, ateinantį dangaus debesyse su galybe ir didžia šlove. MŪSŲ KARTA YRA ŠI KARTA, KURI NEPRAEIS!… Greitai DINGS visi vaikai iš žemės; bet prieš tai Izraelio puolimas...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių