Buvę apskričių viršininkai gavo naujas pareigas

Buvę apskričių viršininkai oficialiai paskirti Vyriausybės atstovais regioninės plėtros tarybose. 

Kai šių metų liepos 1 dieną buvo panaikintos apskričių viršininkų administracijos, didesnė dalis apskričių vadovų neliko be darbo. Jie buvo paskirti premjero patarėjais regioninės plėtros klausimais. Be to, iškart suplanuota juos skirti Vyriausybės atstovais regioninėse tarybose.

Trečiadienį ministrai be diskusijų pritarė nutarimui, kuriuo buvę apskričių viršininkai tapo Vyriausybės atstovais regioninės plėtros tarybose.

Pastaruosius du mėnesius buvę apskričių viršininkai atostogavo, perdavinėjo apskričių administracijų dokumentus institucijoms, kurioms padalintos jų funkcijos, taip pat faktiškai jau dirbo Vyriausybės atstovais regioninės plėtros tarybose. "Dabar priimtu Vyriausybės nutarimu tik įforminam tai, kas iš esmės jau vyksta – premjero patarėjai regioninės plėtros klausimais jau dirba tose tarybose, rengia jų posėdžius, dalyvauja juose", - sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.

"Sveikiname pradėjus eiti naujas pareigas. Ir raginame artimiausiu metu užbaigti tai, kas nebaigta nuo apskričių viršininkų administracijų likvidavimo", - Vyriausybės posėdyje sakė premjeras Andrius Kubilius.

Regioninės plėtros ir Apskričių reformos įstatymai numato, kad Vyriausybė privalo paskirti po vieną savo atstovą į kiekvieną regioninės plėtros tarybą. Tokių tarybų iš viso yra dešimt – kiekvienoje apskrityje. Jos nariai yra ne tik Vyriausybės atstovai, bet ir atitinkamos apskrities savivaldybių merai bei deleguoti tarybų nariai.

Buvusi Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė tapo Vyriausybės atstove Kauno regiono plėtros taryboje, Arūnas Burkšas - Klaipėdos, Viktoras Trofimovas - Panevėžio, Rimundas Domarkas - Šiaulių, Birutė Kažemėkaitė - Marijampolės, Vidimantas Domarkas - Telšių, Raimundas Vaitiekus - Tauragės, Egidijus Puodžiukas - Utenos regioninės plėtros tarybos nariu.

Buvę Vilniaus ir Alytaus apskričių viršininkai Jonas Vasiliauskas bei Algimantas Bražionis nebuvo šį vidurvasarį paskirti premjero patarėjais bei dabar netapo Vyriausybės atstovais regioninės plėtros tarybose. Jie išėjo iš valstybės tarnybos.

Trečiadienį priimtu Vyriausybės nutarimu Laimonas Paura paskirtas atstovu Alytaus regiono plėtros taryboje. Vyriausybės atstovas Vilniaus regiono taryboje dar nepasirinktas.

Regioninės plėtros taryba posėdžiauja maždaug po kartą per ketvirtį, svarstydama daugiausiai Europos Sąjungos lėšų paskirstymo apskrityse klausimus, taip pat reikalus, liečiančius kelias toje apskrityje esančias savivaldybes.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, Vyriausybės atstovais į regioninės plėtros tarybas gali būti paskirti tiktai kokias nors formalias pareigas valstybėje einantys asmenys. Todėl, pasak D.Matulionio, Vyriausybėje ir buvo priimtas politinis sprendimas buvusius apskričių viršininkus iš pradžių paskirti premjero patarėjais, nustatyti jiems atlyginimą iš valstybės biudžeto, tik tada skirti juos Vyriausybės atstovais regioninės plėtros tarybose.

Anot D.Matulionio, nutarimas dėl patarėjų paskyrimo į tarybas priimamas praėjus dviem mėnesiams po apskričių viršininkų administracijų likvidavimo todėl, kad "buvo atostogų metas, be to, reikėjo panaikinti apskričių administracijas, perduoti jų turėtus įgaliojimus ir dokumentus kitoms institucijoms".

Vis dėlto, Vyriausybė pripažįsta, kad nėra gera praktika buvusius apskričių viršininkus skirti premjero patarėjo lygmens pareigūnais, tik tuomet juos deleguoti į regionines tarybas. "Todėl Vidaus reikalų ministerija jau parengė Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kurios numatytų tokią pareigybę – Vyriausybės atstovas regioninės plėtros taryboje", - pranešė Ministro pirmininko tarnybos kancleris.

Tuomet, kai Seimas pataisys šį įstatymą ir valstybės tarnybos rejestre atsiras Vyriausybės atstovo regioninės plėtros taryboje pareigybė, visus buvusius apskričių viršininkus, paskirtus tokiais atstovais, galima bus atleisti iš premjero patarėjų pareigų.


Šiame straipsnyje: Vyriausybėpatarėjaiapskritys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių