Atstumtų vaikų metas

Panevėžys nebeturi kur priglausti valkataujančių vaikų. Prie prekybos centrų, turgaviečių naktimis surenkamus mažuosius elgetas policija priversta vežtis į komisariatus, nes Laikinieji vaikų globos namai perpildyti tėvams nereikalingų nepilnamečių.

Įstaigos darbuotojai pasakoja tokio vaikų antplūdžio neregėję bent penketą metų. Dvidešimt vietų turinčiuose Laikinuosiuose globos namuose dabar glaudžiasi 21 vaikas, iš jų 15 - ikimokyklinio amžiaus.

Net penki globotiniai dar nesulaukę nė pirmojo gimtadienio. Jauniausias globos namų gyventojas - trijų mėnesių dar neturintis kūdikis, vyriausias - 16 metų.

Pasak įstaigos direktorės Aidos Žygelienės, paprastai globos namuose laikinai gyvendavo 15 vaikų ir tik keletas iš jų dar nelankydavo mokyklos. Kūdikių būdavo sulaukiama itin retai.

Direktorė svarsto, kad socialiai pažeidžiamos šeimos sunkmečiu dar labiau smunka į dugną.

„Žmonės nepavalgę, pikti, nepasitenkinimą išlieja ant vaikų. Beveik visų mūsų globotinių tėvai tvirtina negeriantys, o kraujosrūvas pateisina patirtomis traumomis“, - „Sekundei“ pasakojo A.Žygelienė. 

Prašo nešelpti 

Direktorės teigimu, esant tokiam antplūdžiui globos namai nebeturi jokios galimybės priimti dar ir naktimis policijos pareigūnų gatvėse surinktus mažuosius elgetas. Jos nuomone, vienintelis būdas padėti tokiems išmaldos prašytojams - jų nešelpti.

Nors A.Žygelienė tikina ne kartą žmones raginusi neduoti pinigų elgetaujantiems vaikams, tačiau globos namuose jie atsiduria ne tuščiomis kišenėmis.

Geraširdžių gyventojų paaukotus pinigus, direktorės teigimu, šie elgetos išleidžia ne maistui, bet alkoholiui, cigaretėms.

A.Žygelienė įsitikinusi, kad prie prekybos centrų praeivių širdis graudinantys elgetaujantys nepilnamečiai nėra palikti likimo valiai. Visi jie - išlaikomi valstybės, dažniausiai pasprukę iš Rokiškio rajono Obelių globos namų ir pakeleivingomis mašinomis pasiekę Panevėžį.

„Bet kurioje savivaldybėje pasirūpinama kiekvienu vaiku, globos namuose jie maitinami gal net ir geriau, nei kai kuriose šeimose. Bet prie to pripratusių globotinių toks gyvenimas nebetenkina“, - mano įstaigos vadovė.

Gatvėse policijos pareigūnų surinkti ir į Laikinuosius globos namus atvežti elgetos po valdiška pastoge ilgai neužsibūna. Išprausti, pamaitinti ir išsimiegoję jie vėl sprunka dar nė nespėjus darbuotojams susirinkti į darbą. 

Pareigūnams - auklių pareigos 

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato  viršininko Rimanto Bobino teigimu, pareigūnai jau porą savaitgalių patekdavo į netikėtą situaciją, kai mažuosius elgetas atvežę į Laikinuosius  globos namus kartu su vaikais buvo išprašyti lauk.

Pasak R.Bobino, policijos komisariatai neturi jokių galimybių ir sąlygų priglausti beglobių vaikų, todėl policininkams teko naktį kelti Obelių globos namų vadovybę, kad ši važiuotų į Panevėžį pasiimti savo auklėtinių.

Kaip tikina viršininkas, vaikai pasprunka ir iš Panevėžio A.Bandzos globos namų, tačiau įstaiga pati greitai suranda po miestą šmirinėjančius bėglius.

Pareigūnai viliasi, kad jiems neteks dirbti auklėmis. Panevėžio apskrities VPK viršininkas kreipėsi į Savivaldybę prašydamas surasti patalpas mažųjų elgetų laikinam prieglobsčiui.

„Vaikai iš kitų savivaldybių globos namų kelia daugiausia problemų, nes ne visada įstaigos skuba pranešti policijai, bėglių laukia sugrįžtančių. O vaikai mums ir meluoja, ir išsisukinėja“, - pasakojo R.Bobinas. 

Alkoholio reikia labiau 

Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Audronė Grainienė tokį globos namų antplūdį sieja su padažnėjusiais tėvų girtavimo, smurto prieš savo atžalas atvejais. Vedėja nemano, kad tokias problemas šeimose pakursto ekonominis sunkmetis.

„Mūsų akiratyje esančioms šeimoms visada krizė. Tiesiog socialiniai darbuotojai stengiasi užbėgti problemoms už akių, o ir vaikai gerai žino savo teises“, - svarstė A.Grainienė.

Pastaruoju metu netgi patys vaikai pasiprašo priimami į globos namus. Tokio prašymo Vaiko teisių apsaugos tarnyba šią savaitę sulaukė iš trijų vaikų šeimoje augančios 16-metės panevėžietės.

Net ne vienerius metus dirbančius ir visko mačiusius socialinius darbuotojus stebina tėvų abejingumas: metukų vaikutį į globos namus atidavusi mama nenubraukė nė ašaros, kitos tris vaikus auginančios šeimos atžalos per pusmetį Laikinuosiuose vaikų globos namuose pabuvo jau net triskart.

„Tėvams reikia vaikų, bet alkoholio - dar labiau“, - išvadas padarė A.Grainienė. 

Gyvenimo būdas 

Valdas Nauburaitis, Obelių vaikų globos namų direktorius: 

Bėgti, prašyti išmaldos yra kai kurių vaikų gyvenimo būdas. Taip elgėsi jų tėvai, tas slypi ir vaikų genuose. Jie moka sukelti gailestingumą, sugeba manipuliuoti. Geros

„dūšios“ žmonės pagalvoja, kad vaikai elgetauja iš vargo, bet iš tiesų - iš gero gyvenimo.

Norintieji padėti tegul atveža labdarą į globos namus, pasižiūri, kaip tie vaikai čia gyvena. Jie sočiai ir skaniai maitinami, rengiami gerais drabužiais, jų lovų patalynė nauja, su vaikais dirba psichologai, socialiniai darbuotojai, pedagogai, auklėtinių niekas neskriaudžia.

Turime du nuolat bėgančius vaikus. Abu panevėžiečiai, į mūsų įstaigą atvežti tikintis, kad taip bus išspręsta elgetavimo problema.

Turime „dėkoti“ vairuotojams, pavėžėjantiems pakelėje stabdančius vaikus. Labai gaila, kad mažai atsiranda tokių, kurie pabėgėlius atveža tiesiai į policiją.

Vaikai bėga ne tik iš mūsų globos namų. Šita problema aktuali visoje Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: Vaikų globos namai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Raselė

Raselė portretas
Nes kai valdžia švaistėsi mūsų ir ES pinigais(tikrąja to žodžio prasme) globos namai ir visa šisistema pavirto "NSO". Pati mačiau "paroduomuosius" Šalašavičiūtės apsilankymus vieno miestelio globos namuose. kažkaip panašu pagal filmus kaip Brežnevas lanko kolūkį. O globinukai tokių triukų moka....

tai

tai portretas
ką.PARODOMOJI IR REKLAMINĖ DALIS BAIGTA.išlindo yla iš maišo.

Domantas

Domantas portretas
Sutinku su mintimi, kad nedera aukoti vaikams bei jų vežioti tarpmiestiniais maršrutais. Tai riboto mąstymo pasekmė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių