Ukrainoje užsiliepsnojo šaudmenų sandėlis, įtariama diversija

  • Teksto dydis:

Ukrainos kariuomenės šaudmenų sandėlyje Charkovo srityje, kur ketvirtadienio naktį įsiplieskė gaisras, ugnis apėmė didesnį plotą, paskelbė Gynybos ministerija.

Ministerijos spaudos tarnyba nurodė, kad 13 val. (ir Lietuvos laiku) gaisras dar nebuvo lokalizuotas.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškiai ir Nepaprastųjų situacijų valdymo tarnybos atstovai dėl katastrofos likvidavimo daro visa, kas įmanoma. Evakuoti gyventojai iš gretimų kaimų. Dirba brigados, kurios ieško žmonių, neišvažiavusių iš pavojingos zonos“, – sakė ministerijos atstovas Vitalijus Sarancevas.

Gaisro priežastis – diversija?

Ukrainos šiaurės rytinėje Charkovo srityje viename kariuomenės šaudmenų sandėlyje ketvirtadienį naktį įsiplieskus gaisrui ir pasipylus sprogimams iš aplinkinių teritorijų evakuojami gyventojai, pranešė pareigūnai.

Pasak Ukrainos vyriausiojo karinio prokuroro Anatolijaus Matioso, šio incidento karinėje bazėje netoli Balaklijos miesto priežastis gali būti diversija.

„Pagal preliminarius duomenis ... šiąnakt 3 val. 2 min. (vietos ir Lietuvos laiku) dėl diversijos keliose raketų ir artilerijos šaudmenų – 125 mm ir 152 mm kalibro tankų ir artilerijos sviedinių – saugojimo aikštelėse netoli Balaklijos miesto Charkovo srityje įvyko sprogimas arba įsiplieskė gaisras, sukėlęs šaudmenų detonaciją“, – sakoma A.Matioso „Facebook“ paskyroje paskelbtame pranešime.

Prokuroras pridūrė, kad septynių kilometrų spinduliu aplink šią bazę teritorija buvo paskelbta ypatingoji saugumo padėtis.

Pranešimų apie nukentėjusius arba žuvusius žmones nebuvo.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba nurodė, kad į incidento vietą buvo pasiųsta 250 ugniagesių gelbėtojų ir 50 technikos vienetų. Taip pat buvo mobilizuoti rezervo pajėgumai, įskaitant pirotechnikų komandas.

Balaklijos rajono administracijos vadovas Stepanas Maselskis sakė, kad gyventojai evakuojami iš teritorijų, nutolusių nuo bazės iki 5 kilometrų.

Nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad iki ketvirtadienio ryto iš bazės apylinkių evakuota apie 20 tūkst. žmonių.

Į įvykio vietą šalies valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba išsiuntė 55 autocisternas, 24 vienetus pagalbinės technikos ir 362 darbuotojus. Be to, ten dirba 25 greitosios pagalbos automobiliai, daugiau kaip 100 greitosios pagalbos darbuotojų, 40 Nacionalinės policijos ekipažų ir per 150 policijos pareigūnų.

A.Matiosas feisbuke rašė, kad sandėliuose yra 138 tūkst. tonų šaudmenų, o bendras arsenalo plotas užima 368 hektarus.

„Atsižvelgus į šaudmenų detonacijos ploto išsiplėtimo bei jų pasklidimo galimybę, suorganizavome vietinių gyventojų evakuaciją iš Verbivkos ir Jakovenkivės“, – pabrėžė A.Matiosas.

Dėl šaudmenų sandėlyje įsiplieskusio gaisro į Charkovo sritį išvyko šalies premjeras Volodymyras Hroismanas.

Po šio incidento bus sustiprinta kitų bazių, kuriose laikomi ginklai ir šaudmenys, apsauga, pranešė Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Aleksandras Motuzianikas.

„Dėl nepaprastojo įvykio kol kas galioja nurodymas sustiprinti kitų bazių, kuriose saugomi ginklai ir šaudmenys, apsaugą ir gynybą“, – sakė jis televizijai „112 Ukraina“.

Ukrainos saugumo tarnybos pranešė pradėjusios tyrimą dėl įtariamo „diversijos“ akto.

Ukrainos kariuomenė kariauja su prorusiškais separatistais šalies rytuose jau nuo 2014-ųjų balandžio. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Balaklijos bazėje, esančioje apie 150 km nuo separatistų kontroliuojamų teritorijų, buvo laikomi šaudmenys ir ginklai, kuriuos naudojo ukrainiečių kariai, kovojantys antiteroristinės operacijos zonoje, pranešė Ukrainos televizija.

Per panašų incidentą ukrainiečių kontroliuojamame Svatovės mieste, esančiame apie 60 km nuo separatistų pozicijų, 2015-ųjų spalį žuvo mažiausiai du civiliai, o dar aštuoni žmonės buvo sužeisti.

Sovietų laikus menančiuose kariuomenės sandėliuose paprastai saugoma daugybė ginklų ir šaudmenų. Dažnai jie laikomi itin prastomis sąlygomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
landzbergio kiaule,gali būt greitai ir tau,kaip tm sandėliui,jei pakūrė banderų lizdą donbasas,tai tik už super,bet bijau,kad patys xaxolai padarė reviziją,nes tie sandėliai apginklavo visą donbasą

Robis

Robis  portretas
Kauno raudonos lervos komentuoja. prieš Ukraina

Robis

Robis  portretas
Ukraina
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių