Ugandos sostinėje – Ebolos karštligės protrūkis: ragina kaimynines šalis pasirengti

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį įspėjo, kad Ebolos viruso pasirodymas Ugandos sostinėje akcentuoja didelę tolesnio plitimo riziką, ir paragino kaimynines šalis pasirengti galimam mirtino viruso atėjimui.

Nuo rugsėjo 20-osios, kai Ugandos Sveikatos apsaugos ministerija pirmą kartą paskelbė apie Ebolos karštligės protrūkį, šalyje buvo užregistruota per 150 patvirtintų ir tikėtinų ligos atvejų, įskaitant 64 mirties atvejus, nurodė PSO.

Ebolos virusui praėjusią savaitę pasiekus Kampalą, sostinėje jau patvirtinta 17 ligos atvejų, reporteriams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

„Nors šie atvejai yra susiję su žinomais židiniais, pats faktas, kad yra atvejų tankiai apgyvendintame mieste, akcentuoja labai realią tolesnio plitimo riziką“, – sakė jis, kalbėdamas iš PSO būstinės Ženevoje.

„Labai skubiai reikia didinti pasirengimą rajonuose ir aplinkinėse valstybėse“, – įspėjo jis.

Ebolos virusu užsikrečiama per kontaktą su kūno skysčiais. Susirgusiems pasireiškia smarkus karščiavimas, o sunkiausiais atvejais – nesustabdomas vidaus organų kraujavimas. Tačiau pirminiai ligos simptomai – karščiavimas ir raumenų skausmas – yra būdingi ir kitiems dažnai pasitaikantiems susirgimams, įskaitant maliariją.

PSO duomenimis, mirštamumas nuo Ebolos karštligės paprastai būna didelis ir per kai kuriuos protrūkius siekia 90 proc. lygį.

Su viruso plitimu kovojama kontaktų atsekimu ir karantinavimu. Tačiau Ebolos karštligės protrūkius sunku užgniaužti, ypač urbanistinėje aplinkoje.


Šiame straipsnyje: Ebolos virusaskarštligė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Greit

Greit portretas
Visi skiepytis nes jau ir lt yra
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių