Skripalių apnuodijimas: Britanija pareiškė kaltinimus dviem rusams

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija trečiadienį pareiškė kaltinimus dviem rusams už pasikėsinimą nužudyti buvusį dvigubą Rusijos agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą.

Britanijos prokuratūra nurodė, kad Aleksandrui Petrovui ir Ruslanui Boširovui – šiems nedalyvaujant – pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo nužudyti, pasikėsinimo nužudyti ir nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimo.

Prokurorė Sue Hemming (Sju Heming) trečiadienį pareiškė, kad Britanija neprašo Maskvos išduoti tuos du vyrus, nes Rusijos įstatymai draudžia savo piliečių ekstradiciją.

Pasak policijos, A. Petrovas ir R. Boširovas, kuriems yra apie 40 metų, atskrido iš Maskvos į Londoną su rusiškais pasais dviem dienomis anksčiau nei buvo apnuodyti Skripaliai.

Policijos komisaro pavaduotojas Neilas Basu (Nilas Basu) sakė, kad kaltinamieji veikiausiai naudojosi slapyvardžiais. Jis kreipėsi į visuomenę su prašymu „ateiti ir pasakyti mums, kas jie tokie yra“.

Policija paskelbė ištisą virtinę nuotraukų, kuriose matyti, kaip tie vyrai kovo 2–4 dienomis keliavo po Londoną ir Solsberį. Policijos teigimu, jiedu išvyko atgal į Maskvą iš Hitrou oro uosto kovo 4-osios vakarą, praėjus kelioms valandoms po to, kai Skripaliai buvo rasti susmukę ant suoliuko Solsberyje.

Kaltinamuosius pasikėsinimu nužudyti buvusį Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininką S. Skripalį ir jo dukrą Solsberyje užfiksavo stebėjimo kamera.

„Įtariamieji pateko į Viltono gatvės stebėjimo kameros įrašą sekmadienį, netrukus iki išpuolio“, – parašė BBC žurnalistas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Taip pat pranešama, kad vyrai apsistojo Londono rytinėje dalyje esančiame viešbutyje „City Stay Hotel“ ir ten gyveno kovo 2 ir 3 dienomis. Viešbučio kambaryje pareigūnai rado nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakų.

Britanija išdavė įtariamųjų Europos arešto orderį; tai reiškia, kad jie gali būti sulaikyti, jei iš Rusijos išvyktų į kurią nors Europos šalį, tačiau N. Basu teigė, jog yra „labai, labai menkai tikėtina“, kad policijai pavyks sulaikyti kaltinamuosius artimiausioje ateityje.

„Manipuliavimas informacija“

Britų pareigūnai dėl Skripalių apnuodijimo kaltino Rusijos vyriausybę, tačiau Maskva šiuos kaltinimus įnirtingai neigia.

„Mes dar kartą raginame Britaniją pereiti nuo viešų kaltinimų ir manipuliavimo informacija prie praktinio bendradarbiavimo per teisėsaugos agentūras“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, kurią cituoja Rusijos naujienų agentūros.

„Žiniasklaidos paskelbti (įtariamųjų) vardai, kaip ir jų nuotraukos, mums nieko nereiškia“, – pridūrė ji.

Policijos manymu, nervus paralyžiuojančios medžiagos į Britaniją buvo įvežta suklastotame „Nina Ricci“ kvepalų buteliuke ir ja buvo užtepta ant S. Skripalio namų durų.

Praėjus daugiau kaip trims mėnesiams po Skripalių apnuodijimo, britas Charlie Rowley (Čarlis Roulis) surado tą buteliuką ir įteikė jį savo partnerei Dawn Sturgess (Don Sterdžes). Paveikti cheminės medžiagos, jiedu buvo paguldyti į ligoninę, o D. Sturgess liepą mirė.

Ch. Rowley po apsinuodijimo atsigavo, tačiau praėjusį mėnesį vėl buvo paguldytas į ligoninę dėl regos sutrikimų.

Policija vis dar bando išsiaiškinti, kur tas kvepalų buteliukas buvo nuo kovo, kai buvo apnuodyti Skripaliai, iki birželio 27-osios, kai jį rado Ch. Rowley.

N. Basu sakė, kad policija dar nėra pasirengusi pareikšti kaltinimų dėl Ch. Rowley ir D. Sturgess apnuodijimo.

Policijos atstovas negalėjo pasakyti, ar pareigūnai mano, kad kaltinamieji dirbo Rusijos saugumo tarnyboms, tačiau pareiškė, kad „tai buvo sudėtinga ataka“ iš užsienio.

Sergejus ir Julija Skripaliai buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietiniame Solsberio mieste kovo 4 dieną. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Šaltojo karo metais sukurta Sovietų Sąjungoje.

Skripalių gyvybė kelias savaites kabėjo ant plauko, tačiau galiausiai jie atsigavo ir buvo išrašyti iš ligoninės.

Britanijos premjerė: atsakinga Rusijos karinė žvalgyba

Du asmenys, ieškomi Didžiosios Britanijos dėl išpuolio panaudojant kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“, yra Rusijos „karinės žvalgybos tarnybos“ nariai, veikę pagal savo valstybės įsakymus, trečiadienį pareiškė Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May (Tereza Mei).

„Remdamasi žvalgybos medžiaga vyriausybė padarė išvadą, kad policijos įvardyti abu asmenys... yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos, taip pat žinomos kaip GRU, karininkai“, – sakė Th. May.

„Taigi, tai aiškiai nėra atsitiktinė operacija. Ji taip pat buvo beveik neabejotinai patvirtinta ne vien GRU, (bet ir) aukščiausiu Rusijos valstybės lygiu“, – pridūrė ji.

Britų pareigūnai jau anksčiau dėl Skripalių apnuodijimo kaltino Rusijos vyriausybę, tačiau Maskva šiuos kaltinimus įnirtingai neigia.

Th. May savo ruožtu trečiadienį sakė, kad britų vyriausybė ketina siekti griežtesnių sankcijų Rusijai.

„Sieksime išplėsti dabar galiojančias Europos sankcijas Rusijai, – sakė premjerė parlamente. – Mes sieksime, kad naujos ES sankcijos būtų taikomos tiems, kurie yra atsakingi už kibernetines atakas ir žmogaus teisių pažeidimus.“

Vis dėlto Th. May pabrėžė, kad Londonas nepraranda vilties ateityje bendradarbiauti su Maskva sprendžiant tarptautines problemas.

„Aš jau esu tai sakiusi ir pakartosiu dar kartą: tarp mūsų ir Rusijos žmonių nėra nesutarimų. Tebesitikime kada nors vėl glaudžiai bendradarbiauti su šios didžios tautos valdžia“, – pareiškė Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asilo barzdai zemiau

Asilo barzdai zemiau portretas
Savo "derzavoje" panaudok, tai nors Pasaulis atsipus. O be to ir vezti is niekur nereiks... :)

...

... portretas
Reikia iš britų 'Novičioko' nupirkt ir į Č'Kagą nuvežt...

Diedas

Diedas portretas
Tevynes isdavikus reikia smaugti kur jie begyventu.tai tevynes isdavikai.kaip lietuva pasielgtu su tuo kuris ja isdave
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių