Berlyne po išpuolio sulaikytas įtariamas pakistanietis paleistas į laisvę

  • Teksto dydis:

Berlyne – kruvina ataka. Pirmadienio vakarą sunkvežimis kalėdinėje mugėje sutraiškė 12 žmonių. Dar 48 sužaloti. Buvo įtariama, kad išpuolį įvykdė prieglobsčio prašytojas, tačiau jis paleistas į laisvę. Ieškoma įtariamųjų.

Vairuotojas jau laisvėje

Po teroro akto Berlyne sulaikytas sunkvežimio vairuotojas pakistanietis paleistas į laisvę. Policija neturėjo įrodymų, kad būtent jis kaltas dėl kruvinos atakos. 

Pakistanietis paleistas federalinio prokuroro nurodymu. 23 metų prieglobsčio prašytojas Navedas B. buvo sulaikytas pirmadienį maždaug už 2 kilometrų nuo tragiško įvykio. 

A. Merkel padėjo baltų rožių

Kanclerė Angela Merkel ir kiti aukšto rango Vokietijos pareigūnai antradienį padėjo baltų rožių pirmadienį vakare buvusio kruvino išpuolio vietoje Berlyne.

Kartu su vidaus reikalų ministru Thomu de Maiziere'u (Tomu de Mezjeru), užsienio reikalų ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku-Valteriu Šteinmejeriu) ir Berlyno meru Michaeliu Muelleriu (Michaeliu Miuleriu) A.Merkel atvyko į aikštę šalia Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčios Berlyno centre.

Atvykusieji pasikalbėjo su mugėje budinčiais policijos pareigūnais ir pasirašė užuojautų knygoje bažnyčioje.

Daug klaustukų

Vokietijos Federalinės kriminalinės policijos vadovas Holgeris Muenchas (Holgeris Miunchas) anksčiau teigė negalįs atmesti galimybės, kad išpuolio sunkvežimiu Berlyno kalėdinėje mugėje įtariamųjų gali būti ne vienas, ir jie gal tebėra laisvėje.

H.Muenchas antradienį sakė žurnalistams, kad pareigūnai dar nėra tikri, jog suimtas įtariamasis tikrai yra vairuotojas, nukreipęs sunkvežimį į minią Berlyno kalėdinėje mugėje. Kol kas dar nerastas ginklas, kuriuo buvo nušautas to sunkvežimio keleivis, nežinoma, kiek žmonių buvo susiję su šia teroro ataka.

Dėl šių priežasčių jis sako, „suprantama, mes esame itin budrūs ir tiriame visomis kryptimis“.

H.Muenchas nurodė, kad šeši iš 12 žuvusiųjų tikrai yra vokiečiai, o ar likę šeši taip pat yra vokiečiai – dar nenustatyta.

Vokietijos generalinis prokuroras Peteris Frankas (Pėteris Frankas) sako, kad išpuolis Berlyno kalėdinėje mugėje laikomas teroro aktu, nors niekas atsakomybės dėl jo neprisiėmė.

Jis taip pat nurodė, kad visiškai nežinoma, ar šio akto vykdytojas buvo vienas, ar jų buvo daugiau; ir sulaikytas įtariamasis „gali būti visi ne kaltininkas, ir nepriklausyti jokiai kaltininkų grupei“.

P.Frankas pažymėjo, kad šio siautėjimo pobūdis primena liepos išpuolį sunkvežimiu Nicoje, Prancūzijoje, ir kad panašius teroro būdus naudoja islamo ekstremistų grupuotės.

Kaltę neigia

Asmuo, įtariamas nukreipęs sunkvežimį į žmonių minią Kalėdų mugėje Berlyne, neigia dalyvavęs atakoje, antradienį pranešė Vokietijos vidaus reikalų ministras T. de Maiziere'as (Tomas de Mezjeras).

„Jis tai neigia“, – žurnalistams sakė Th.de Maiziere'as ir pridūrė, kad įtariamasis iš Pakistano į Vokietiją atvyko 2015 metų gruodžio 31 dieną ir paprašė suteikti jam prieglobstį.

Jo prašymas vis dar svarstomas, nurodė ministras.

Pasak Th.de Maiziere'o, kol kas nei džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, nei jokia kita grupuotė neprisiėmė atsakomybės už kruviną pirmadienio ataką.

Tačiau vidaus reikalų ministras pabrėžė, jog „neturima abejonių, kad šis siaubingas įvykis buvo ataka“.

Pirmadienio vakarą sunkvežimiui įsirėžus į daug turistų pritraukdavusią kalėdinę mugę aikštėje šalia Kaizerio Vilhelmo Atminimo bažnyčios, žuvo mažiausiai 12 žmonių. Dar 48 asmenys buvo sužeisti, 18 iš jų – sunkiai.

Pagerbiant išpuolio aukas prekyba Berlyno kalėdinėse mugėse antradienį buvo vienai dienai sustabdyta. Tačiau Th.de Maiziere'as pabrėžė, kad mugės ir masiniai renginiai kitose šalies vietose neturėtų būti atšaukti.

„Būtų neteisinga juos atšaukti“, – sakė ministras.

A. Merkel – sukrėsta

Vokietijos pareigūnai mano, kad sunkvežimiu žmones Berlyno kalėdinėje mugėje traiškęs vairuotojas tikriausiai yra prieglobsčio prašytojas ir kad tai buvo teroro ataka, antradienį pareiškė kanclerė Angela Merkel.

„Pagal tai, ką žinome, turime manyti, kad tai buvo teroristinė ataka“, – žurnalistams sakė A.Merkel, kuri vilkėjo juodai ir aiškiai jaudinosi.

„Žinau, kad mums bus ypač sunku iškęsti, jei bus patvirtinta, kad žmogus, įvykdęs šią ataką, siekė apsaugos ir prieglobsčio Vokietijoje“, – sakė A.Merkel.

Pasak kanclerės, jeigu bus patvirtinta, kad įtariamasis, kuris buvo sulaikytas, yra prieglobsčio prašytojas, bus „ypač bjauru – dėl daugelio, daugelio vokiečių, kurie kasdien padeda pabėgėliams“.

Ji pridūrė, kad tai taip pat būtų atstumiama dėl „daugelio žmonių, kuriems kasdien reikia mūsų apsaugos ir kurie siekia integruotis“ Vokietijoje.

Pasak A.Merkel, ją asmeniškai „pašiurpino, sukrėtė ir labai nuliūdino“ ši ataka. Ji ketina vėliau antradienį nuvykti į atakos vietą drauge su vidaus reikalų ministru Th. de Maiziere'u (Tomu de Mezjer u) ir Berlyno meru Michaeliu Muelleriu (Michaeliu Miuleriu).

Kanclerė pažadėjo, kad Vokietijos pareigūnai išsiaiškins ataką ir jos kaltininkus „nubaus visa įstatymo jėga“.

Pernai į Vokietiją atvyko 890 tūkst. pabėgėlių, ir tai suskaldė šalies visuomenę. Kritikai sako, kad toks atvykėlių srautas sukėlė rimtą pavojų saugumui. Dar 300 tūkst. žmonių į šalį atvyko šiais metais.

Iškart po atakos kalėdinėje mugėje dešiniojo sparno populistinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) lyderiai dėl jos kaltino A.Merkel liberalią politiką dėl prieglobsčio prašytojų.

Per išpuolį sunkvežimis lėkė per minią traiškydamas medinius prekybos paviljonus ir aukas: siaubingi vaizdai priminė liepos 14 dieną Prancūzijos Nicos kurorte per Bastilijos paėmimo dienos šventę įvykdytą teroro išpuolį, kurio metu džihadisto vairuojatas sunkvežimis įsirėžė į minią ir mirtinai sužalojo 86 žmones.

Nuotraukose iš įvykio vietos matyti sumaitotas sunkvežimis išdaužtu priekiniu langu ir baisi šliūžė už jo: išvartytos Kalėdų eglutės, į šipulius sudaužyti prekystaliai.

Viena liudininkė, australė Trisha O'Neill (Triša O'Nil), Australijos nacionaliniam transliuotojui sakė, jog buvo vos už kelių metrų, kai sunkvežimis rėžėsi į mugę, kur tuo metu šurmuliavo daugybė žmonių.

„Išvydau, kaip šis didžiulis juodas sunkvežimis lekia tiesiai į mugės namelius ir traiško žmones. Tuomet užgeso visos šviesos ir viskas buvo sugriauta“, – pasakojo ji.

„Girdėjau žmonių klyksmus. Mes visi buvome sustingę. Netrukus žmonės ėmė judėti ir ieškoti tarp nuolaužų kitų žmonių, kad galėtų jiems padėti“, – sakė australė ir pridūrė, kad „visur aplink buvo daug kraujo ir žmonių kūnų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
A.Merkel padarė didelę klaidą.norėdama,kaip ji pati pareiške,atpirkti savo tautos kaltę...Gerų norų kitatikiai nesupranta,o be to dar kyla įtarimas,kad tai ne jų pačių sumanymas-jiems vadovauja gudresni.Gali būti ir žydai.

Uznugaryje

Uznugaryje portretas
Teroristai plusta i Europa,nes mazai kas zino,kad zydai uzsislepe uznugaryje po Europieciu vardais ir net po krikscioniu etikete, juos naudoja kaip iranki sunaikinti baltuju rase. Merkel taip pat zyde kaip ir Clintonai,Busai ir daugybe Europs vadovu,kaip ir JAV,Kanados. Uz Isis sukurimo stovi Izraelis su visa zydija ir siuncia juos kur panoreje,ypac pries krikscionis. Net ir anglu nemokant daug kas supras siuos ypatigus video per youtube:White genocide Europe-struggle of survival, The endgame-full white genocide documetary. Be to,zydai holokausto mita ir antisemitizma naudoja kaip iranki visai nusluoti europieciu kultura,negana to,kad melu beveik sunaikino Vokietija.

Anonimas

Anonimas portretas
viespatie! ar ES vadovai akli ir kurti??? ar dar mazai atsliauzusiu teroristu teroro musu zmoniu atzvilgiu?? VISUS fugus-beglius is azijos ---apsupti ir isstumti I jura!banditu gaujos maitinamos ES lesomis vyti juos tais pat budais kaip jie zudo europiecius--tarakonai pasmirde!!
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių