Teroro aktas Sankt Peterburgo metro: žuvo mažiausiai 11 žmonių

  • Teksto dydis:

Sankt Peterburgo metropolitene apie 14 valandą 40 minučių nugriaudėjo sprogimas. Rusijos sveikatos ministerijos duomenimis per sprogimą Sankt Peterburgo metropolitene žuvo 11 žmonių, nukentėjo 45.

Sveikatos ministerijos atstovė Veronika Skvorcova nurodė, kad sprogimo vietoje žuvo septyni žmonės. „Vienas žmogus žuvo pervežamas, du mirė priimamajame dėl nesuderinamų su gyvybe traumų“, – sakė ji.

V. Skvorcova sakė, kad žuvusieji turėjo minų sprogimui būdingų žaizdų ir labai stiprių nudegimų.

Sveikatos ministerijos duomenimis iš viso oficialiame nukentėjusiųjų sąraše yra 45 žmonės, 39 hospitalizuoti.

Marijos ligoninės vyriausiasis gydytojas Olegas Jemeljanovas pranešė agentūrai „Interfax“, kad jo ligoninėje mirė du nukentėjusieji metropolitene. „Iš viso mums atvežta 12 žmonių. Du mirė vos atvežti; trijų būklė yra vidutinio sunkumo, likusieji patyrė nesunkias traumas“, – sakė jis.

Pradėta byla dėl teroro

Dėl sprogimo Sankt Peterburgo metropolitene pirmadienį pradėta baudžiamoji byla pagal straipsnį „Terorizmas“, tačiau tyrėjai nagrinėja ir kitas versijas, sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Rusijos tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad paskelbta dviejų asmenų paieška. Vienas jų padėjo sprogstamąjį įtaisą traukinio vagone, antrasis paliko bombą už kelių kilometrų esančioje stotyje, tačiau ši nesprogo ir buvo spėta nukenksminti. „Nesuveikęs sprogstamasis užtaisas rastas stotyje „Ploščad Vosstanija“ (Sukilimo aikštė), – miesto teisėsaugos šaltinis nurodė naujienų agentūrai „Interfax“.

Vėliau paskelbta, kad teroro aktą įvykdė 23 metų savižudis - Kazachstano pilietis. Pastaruoju metu jis gyveno Sankt Peterburge. Tyrėjai įtariamojo savižudžio sprogdintojo kūną rado traukinio vagone.

Rusijos naujienų portalas fontanka.ru buvo paviešinęs vieno įtariamo sprogdintojo nuotrauką. Jį užfiksavo apsaugos kameros.

„Nors baudžiamoji byla pradėta pagal Rusijos baudžiamojo kodekso 205 straipsnį (teroro aktas), tyrimas pasirengęs tikrinti ir visas kitas galimas šio įvykio versijas“, – sakė S. Petrenko.

Nuo balandžio 4 dienos Sankt Peterburge paskelbtas trijų dienų gedulas.

Sprogimas – traukinio vagone

Sprogimas įvyko viename vagonų, kai traukinys pajudėjo iš stoties „Sennaja ploščad“ „Technologijos instituto“ link. „Sprogimas įvyko tarp stočių „Sennaja ploščad“ ir „Technologijos institutas“ trečiajame vagone, kai traukinys jau buvo išvažiavęs iš stoties“, – sakė informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“. Buvo pranešta ir apie antrą sprogimą, bet žinia nepasitvirtino.

„Visi žuvusieji buvo vieno vagono viduje netoli sprogimo epicentro“, – pažymėjo jis. Kiti vagonai nenukentėjo.

Nacionalinis antiterorizmo komitetas (NAK) patvirtinto sprogimo metropolitene faktą. „Šiandien apie 14 val. 40 min. traukinio vagone tarp metropoliteno stočių „Technologijos institutas“ ir „Sennaja ploščad“ sprogo nenustatytas užtaisas. Yra žuvusiųjų ir sužeistųjų“, – sakoma NAK pranešime.

Tarp nukentėjusiųjų Peterburgo metropolitene yra vaikų, sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“ vienas teisėsaugos pareigūnų. Pasak jo, „vaikai leido pavasario atostogas; kiek jų, kol kas nenustatyta“.

Prezidentui Vladimirui Putinui apie šį įvykį pranešta. „Prezidentas dirba Strelnioje (kur jis susitinka su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka)“, – sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

Prezidentas V. Putinas netrukus pareiškė, kad pareigūnai nustato sprogimo priežastis. „Aš jau kalbėjausi su specialiųjų tarnybų vadovais, su FSB direktoriumi. Teisėsaugos organai ir specialiosios tarnybos dirba, padarys viską, kad būtų nustatytos įvykio priežastys, pateiks visapusišką vertinimą, kas ten įvyko“, – sakė jis per susitikimą su A.Lukašenka.

Pirminiais duomenimis uždarytos metro stotys „Technologijos institutas“ ir „Sennaja ploščad“, evakuojami keleiviai. Uždarytos iš viso devynios stotys.

Liudininkai deda nuotraukas iš įvykio vietos į socialinius tinklus.

Vagono pažeidimų pobūdis rodo, kad sprogmuo buvo paliktas taip, kad sprogtų traukiniui pajudėjus iš stoties, sakė naujienų agentūrai „Interfax“ vienas informuotas šaltinis.

Pasak Tarptautinės antiteroro veteranų asociacijos prezidento Sergejaus Gončarovo, ši akcija buvo gerai suplanuota. Sprendžiant pagal nuotraukas, sprogimo galia viršijo 100 gramų, galėjo būti panaudotas plastidas; tai tikriausiai teroro aktas.

Pasak „Interfax'“, sprogo nenustatytos kilmės užtaisas, kuriame galėjo būti naikinančių „elementų“.

Lietuvos piliečiai nenukentėjo

Užsienio reikalų ministerija (URM) neturi žinių, kad pirmadienį per sprogimus Sankt Peterburgo metro būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Ministerija pareiškime griežtai smerkia šiandien Sankt Peterburgo metro surengtus išpuolius. „Reiškiame gilią užuojautą nukentėjusiųjų asmenų šeimoms ir artimiesiems, o sužeistiesiems linkime kuo greičiau pasveikti“, – rašoma URM pareiškime.

Pasak pranešimo, Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge stebi situaciją ir yra pasirengęs suteikti būtiną konsulinę pagalbą.

Reiškia užuojautą

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė užuojautą Rusijos žmonėms dėl sprogdinimų Sankt Peterburgo metro, per kuriuos žuvo žmonės ir liko daug sužeistųjų.

Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva smerkia šį brutalų nusikaltimą, nukreiptą prieš nekaltus žmones, pranešė prezidentės spaudos tarnyba. Lietuvos vadovė palinkėjo didžiausios stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems.

„Smerkiame terorizmą, žmonių žudymą ir bet kokias neapykantos apraiškas. Esame sukrėsti  niekuo nepateisinamo žiaurumo, nusinešusio žmonių gyvybes Rusijoje. Liūdime kartu su nukentėjusiųjų šeimomis“, - pranešime spaudai sako Seimo pirmininkas.

Premjeras Saulius Skvernelis pranešime spaudai pažymėjo, kad smurtiniai išpuoliai niekuomet nebus pateisinami, tai smerktini veiksmai, kurie skaudžiausiai paliečia niekuo dėtus žmones. Premjeras žuvusiųjų šeimos nariams, artimiesiems linki stiprybės ir didžiausios sveikatos sužeistiesiems.

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka pareiškė užuojautą savo kolegai Rusijoje V. Putinui, bei nukentėjusiems per sprogimą Sankt Peterburgo metropolitene.

„Aš taip pat noriu Jums pareikšti savo užuojautą, pareikšti užuojautą giminėms, artimiesiems, piteriečiams, kurie labai skausmingai, aštriai reaguoja į panašius dalykus“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas susitikimo su V. Putinu pradžioje.

„Ramiai gyventi mums niekas neleis, todėl mums reikia būti pasirengusiems viskam, iššūkių pasaulyje yra baisiai daug, mes ne izoliuotame pasaulyje gyvename, mes su Jumis tai suprantame, ne pirmus metus dirbame šiose pareigose“, – pridūrė A. Lukašenka.

Jis pažymėjo, kad Peterburgas nėra jam svetimas miestas. „Man visuomet tikrai būna malonu čia atvažiuoti. Labai gaila, žinoma, labai gaila, kad taip atsitiko šiomis minutėmis. Visuomet galvoju: duok Dieve, kad tik taip baigtųsi, nes mes susidurdavome, deja, Minske su tokiomis problemomis, ir duok Dieve, kad tik taip, kad tik blogiau nebūtų“, – pažymėjo prezidentas.

Dar jis pridūrė, kad šiandieninio pokalbio viena pagrindinių temų turi būti „mūsų Tėvynės saugumas, jeigu galima taip sakyti – manau, taip ir yra“. „Ir mes vėl kalbėsime apie tai, kaip mums šiame pasaulyje toliau gyventi ir kaip ginti savo žmonių interesus“, – baigė A. Lukašenka.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas išpuolį Sankt Peterburge pavadino siaubingu dalyku, kas vyksta visame pasaulyje. Prancūzijos prezidentas François Hollande’as išreiškė solidarumą su Rusijos žmonėmis ir pabrėžė, kad jo šalis pasirengusi atsiliepti į bet kokios pagalbos prašymą.

Patriarchas Kirilas meldžiasi už žuvusiuosius

Maskvos ir Rusijos ortodoksų krikščionių patriarchas Kirilas pareiškė užuojautą dėl žmonių žūties per sprogimą Peterburgo metropolitene.

„Padarytas įžūlus nusikaltimas negali turėti jokio pateisinimo. Rusijos Ortodoksų Bažnyčia ryžtingai smerkia agresyvius veiksmus prieš taikius gyventojus ir ragina visuomenę stoti prieš bet kokias smurto apraiškas“, – sakoma užuojautos Sankt Peterburgo gubernatoriui Georgijui Poltavčenkai ir Sankt Peterburgo bei Ladogos metropolitui Varsonofijui laiške, kurį cituoja patriarcho spaudos tarnyba.

Ortodoksų krikščionių primas ragino „šiaurinės sostinės“ dvasininkus teikti būtiną dvasinę pagalbą ir paramą tiems, kuriuos palietė ši tragedija. „Teatsiunčia Visagalis savo gausią pagalbą gelbėtojams, medicinos darbuotojams, teisėsaugos pareigūnams ir visiems tiems, kurie savo pastangomis padeda įveikti katastrofos padarinius“,– sakoma tekste.

Patriarchas Kirilas sakė meldžiąsis, kad sužeistieji kuo greičiau pasveiktų ir žuvusiųjų sielos nurimtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Moralinis išsigimimas

Moralinis išsigimimas  portretas
Putino subinlaižiai, vietoj užuojautos nukentėjusiems Peterburgo metropolitene ir žuvusiųjų artimiesiems, puolė kaltinti ir dergti Lietuvos žmones bei keikti ir kolioti Landsbergio pasekėjus. ….Jiems apie moralę – kaip kiaulėms apie dangų.

ka jau bepakeisi, muzikai esam

ka jau bepakeisi, muzikai esam portretas
Paskaitai landzberginiu komentarus . Ir supranti kodel tarp emigrantu toks populiarus posakis LIETUVIS TAI NE TAUTYBE,O KEIKSMAZODIS

kaunietis

kaunietis portretas
deja, kas bebūtų sprogdintojas, visa tai putkinui tik į naudą. Užuojauta.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių