Pentagonas: Šiaurės Korėja išbandė vidutinio nuotolio raketą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos virš Japonijos antradienį paleista raketa buvo vidutinio nuotolio, ji nekėlė grėsmės Jungtinėms Valstijoms, paskelbė JAV gynybos departamentas.

„Pirminis vertinimas rodo, kad buvo paleista vidutinio nuotolio balistinė raketa (IRBM)“, - pranešime nurodė Pentagonas.

„Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos štabas nustatė, kad šis balistinės raketos bandymas nekėlė grėsmės Šiaurės Amerikai. JAV Ramiojo vandenyno štabas nustatė, kad šis balistinės raketos bandymas nekėlė grėsmės Guamui“, - tvirtino Gynybos departamentas.

Šiaurės Korėja liepą išbandė ilgojo nuotolio tarpžemyninę balistinę raketą ir taip parodė turinti galimybes smogti žemyninei JAV daliai.

Po to Pchenjanas pagrasino paleisti kelias raketas link Ramiojo vandenyno salos Guamo, kur įsikūrusios svarbios JAV karinės bazės. Vašingtonas tada perspėjo, jog tai būtų raudona linija, kurios Šiaurės Korėja neturėtų peržengti.

Šį antradienį paleista vidutinio nuotolio raketa buvo paleista virš Japonijos, kurią Pentagonas pavadino kertine JAV sąjungininke.

„Mūsų įsipareigojimas ginti mūsų sąjungininkus, įskaitant Korėjos Respubliką ir JAV, šių grėsmių akivaizdoje išlieka nepajudinamas. Mes išliekame pasiruošę ginti save ir mūsų sąjungininkus nuo bet kokios atakos ar provokacijos“, - teigė JAV gynybos departamentas.

JAV ambasadorės raginimas

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley (Niki Heili) antradienį pareiškė, kad po Šiaurės Korėjos atlikto naujo balistinės raketos bandymo „turi atsitikti kažkas rimta“.

„Tai – nepriimtina“, – pažymėjo N.Haley.

„Jie pažeidė visas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, kurias esame priėmę. Todėl manau, kad turi atsitikti kažkas rimta“, – sakė ambasadorė, tačiau išsamiau nekomentavo.

JT Saugumo Taryba 21 val. Grinvičo (vidurnaktį Lietuvos) laiku renkasi į posėdį aptarti krizės dėl Šiaurės Korėjos.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja pirmadienį apie 20 val. 57 min. Grinvičo (23 val. 57 min. Lietuvos) paleido balistinę raketą, praskriejusią virš Japonijos ir nukritusią Ramiajame vandenyne.

Iš Sunano, esančio netoli Pchenjano, paleista raketa nuskrido apie 2,7 tūkst. km ir buvo pakilusi į maždaug 550 km aukštį.

Šiaurės Korėjos raketos paleidimas link kaimyninės Japonijos – svarbios JAV sąjungininkės ir Korėjos buvusios kolonijinės valdytojos – žymi didelį įtampos padidėjimą regione ir sukėlė nerimo bangą visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Retorinis klausimas

Retorinis klausimas portretas
Šaunuoliai korėjiečiai.Nors kažkas atsisako subine jankiams laižyti.Kada europa atsikvošės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių