Prie Luvro muziejaus pašautas mačete ginkluotas užpuolikas

  • Teksto dydis:

Paryžiuje prie Luvro muziejaus patruliavęs karys penktadienį šovė į jį puolusį mačete ginkluotą, „Allahu akbar“ (Dievas visų didžiausias) šaukusį vyrą, ir jį sunkiai sužeidė, pranešė policija.

Šimtai turistų buvo uždaryti saugiose vietose Luvro muziejuje, viename didžiausių turizmo traukos centrų Prancūzijos sostinėje. Į užpuoliką apie 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku komplekso viduje buvo paleistos penkios kulkos.

Prancūzijos premjeras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) pavadino šią ataką buvusią „teroristinio pobūdžio“.

Vienas karys „nesunkiai sužeistas“ ir nugabentas į ligoninę, o užpuoliko būklė sunki, tačiau jis tebėra gyvas, nurodė saugumo pajėgos.

Dvi kuprines, kurias turėjo užpuolikas, patikrino įvykio vietoje buvę bombų šalinimo specialistai, tačiau jose sprogmenų nerasta.

Šis incidentas sukėlė liūdnų prisiminimų apie teroro išpuolius per pastaruosius dvejus metus Prancūzijoje, kuri lig šiol nuo jų dar natsigavo. 2015-ųjų lapkritį šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis ir sustiprintas saugumas.

„Liūdna ir sukrečia“

Sostinei saugoti pasitelkta tūkstančiai karių, automatiniais šautuvais ginkluotų karių grupės patruliuoja Luvre ir šalia esančiuose skulptūromis papuoštuose soduose.

„Labai liūdna ir sukrečia, negalime jiems leisti laimėti, tai siaubinga“, – naujienų agentūrai AFP sakė britų turistė Gillian Simms (Džilian Sims), kuri atvyko į Paryžių su savo dukromis.

Didžiuliuose rūmuose miesto širdyje eksponuojamas žymusis paveikslas „Mona Liza“ ir kiti meno kūriniai, be to, ten veikia prekybos pasažas ir daugybė parodų erdvių.

Užpuolikas buvo pašautas prekybos pasaže, kuris veda muziejaus link.

„Muziejuje buvę žmonės – apie 250 – buvo uždaryti atokesnėse ir saugiose Luvro vietose“, – žurnalistams sakė miesto policijos vadas Michelis Cadot (Mišelis Kado).

Sulaikytas dar vienas vyras, nes jo elgesys pareigūnams pasirodė „įtartinas“, sakė jis, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Prancūzijos prezidentas: tai teroristinis išpuolis

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) penktadienį pareiškė, kad „nėra abejonių“, jog išpuolis prie Luvro muziejaus Paryžiuje buvo „teroristinio pobūdžio“.

ES viršūnių susitikime Maltoje su žurnalistais kalbėjęs F.Holandas taip pat pranešė, kad padėtis prie garsaus Paryžiaus muziejaus yra „visiškai kontroliuojama“, tačiau bendra išpuolių grėsmė Prancūzijoje išlieka.

Prezidentas sakė, kad tikisi, jog užpuolikas bus apklaustas, „kai bus įmanoma tai padaryti“. Į vyrą, puolusį Luvrą saugojusius karius su mečete, buvo šauta penkis kartus; jis paguldytas į ligoninę.

Pasak F.Hollande'o, šis incidentas parodė, kad būtina sustiprinti saugumo pajėgų patruliavimą, įvestą Prancūzijoje po išpuolių 2015 ir 2016 metais.

Prancūzijos kultūros ministrė pranešė, kad Luvro muziejus saugumo sumetimais likusią dienos dalį bus uždarytas, tačiau šeštadienį vėl lauks lankytojų.

Apie tai ministrė Audrey Azoulay (Odri Azulė) pranešė penktadienį Luvre, kai su gynybos ir vidaus reikalų ministrais aplankė garsųjį muziejų saugančius karius.

Vidaus reikalų ministras Bruno Le Roux (Brunas Le Ru) informavo, kad kariams pavyko užtikrinti visų 1 200 tuo metu muziejuje buvusių žmonių saugumą.

Giria pajėgų reagavimą

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bruno Le Roux (Brunas Le Rua) gyrė šalies karines ir policijos pajėgas už jų greitą ir veiksmingą reagavimą į penktadienio išpuolį ir veiksmus, siekiant apsaugoti maždaug 1200 žmonių, tuo metu buvusių muziejuje ir po juo esančiose parduotuvėse.

Luvro muziejuje B.Le Roux žurnalistams sakė, kad gruodžio 6 dieną buvo surengtos pratybos, imituojant panašų išpuolį tame pačiame rajone.

„Tai mums leido apsaugoti (žmones), išvalyti (zoną), užtikrinti saugumą, o tada sugrąžinti muziejų tiems, kurie ten dirba“, – sakė ministras.

Gynybos ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas (Žanas Ivas Drianas) informavo, kad per išpuolį mačete ginkluoto užpuoliko nesunkiai sužeistas karys „laikosi gerai“ ir vakare sugrįš pas savo tarnybos draugus.

Atakų virtinė

Prancūzija pastaraisiais metais patyrė ištisą virtinę atakų. 2015 metų sausį į prancūzų satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje įsiveržę ginkluoti džihadistai šaudė į žmones, keršydami už leidinyje išspausdintas pranašo Mahometo karikatūras.

Dar vienas užpuolikas surengė žudynes žydų prekybos centre. Iš viso per tris kruvinas dienas buvo nužudyta 17 žmonių.

Dešimčia mėnesių vėliau, 2015-ųjų lapkričio 13 dieną, „Islamo valstybės“ grupuotės šauliai ir sprogdintojai mirtininkai užpuolė kelis Paryžiaus barus, restoranus, vieną koncertų salę bei nacionalinį stadioną, ir nužudė 130 žmonių.

Praėjusią liepą Prancūzijos Nicos kurorte per Bastilijos paėmimo dienos šventę buvo dar vienas teroro išpuolis, – džihadisto tunisiečio vairuotas sunkvežimis minioje mirtinai sužalojo 86 žmones.

Lapkritį Prancūzijos policija sulaikė įtartą teroristų gaują, kuri veikiausiai planavo išpuolį Paryžiuje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių