Naujojoje Zelandijoje – masinė banginių žūtis

  • Teksto dydis:

Naujojoje Zelandijoje į krantą išplaukė keli šimtai banginių. Iš 416 žinduolių apie 300 jų žuvo, kitus žmonės puolė gelbėti. Šioje pačioje vietoje Pietų saloje 2015 m. į krantą išplaukė 200 banginių – pusė jų žuvo.

Mokslinininkai nežino, kodėl banginiai išplaukė į krantą. Kartais taip nutinka, kai banginiai pasensta, suserga, būna sužaloti arba pasiklysta. 

Ši nelaimė – viena didžiausių jūrų žinduolių žūties atvejų per visą stebėjimų istoriją.

Kol gamtosaugos specialistai pasiekė nuošalią vietovę, apie 70 proc. įstrigusių gyvūnų nugaišo. Likusias grindas bando gelbėti apie 500 savanorių.

Vis dėlto Aplinkos apsaugos departamento regioninio padalinio direktorius Andrew Lamasonas teigė, kad tolesnės perspektyvos yra gana miglotos, nes vėlyvą popietę beveik visi iš daugiau kaip 100 banginių, kurie per potvynį buvo išstumti į gilesnius vandenis, vėl užplaukė ant kranto.

„Kai tiek daug nugaišusių, reikia manyti, kad ir likusių būklė gana prasta“, – sakė jis Naujosios Zelandijos radijui.

Apsaugos departamento atstovas Herbas Christophersas (Herbas Kristofersas) sakė, kad pakrantėje yra tiek daug negyvų banginių, kad savanoriams sunku įstumti dar gyvus jūros gyvūnus į vandenį.

„Nugaišusieji, kurie ten plūduriuoja, trukdo jiems išplaukti į jūrą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Savanoriams paplūdimyje taip pat buvo patarta saugotis išsigandusių banginių, kurie gali sverti iki dviejų tonų, smūgių uodegomis ir plaukmenimis.

Dažniausiai iš banginių rūšių Naujosios Zelandijos vandenyse sutinkamos paprastosios grindos užauga iki šešių metrų ilgio.

Dažni atvejai, kai grindos, netgi nutemptos į gilesnius vandenis, vėl grįžta į krantą, veikiausiai bandydamos prisijungti prie savo būrio. Anksčiau gyvūnus, kurie keliskart sugrįždavo į krantą, tekdavo užmigdyti, nes jie po kiekvieno bandymo sugrąžinti juos į jūrą smarkiai nusilpdavo.

H.Christophersas nurodė, jog nugaišę delfinai kartais paliekami seklumose, kad jais maitintis galėtų jūros gyvūnai, tačiau toks sprendimas gali netikti Auksinei įlankai, pritraukiančiai daugybę turistų.

Anot jo, specialistai veikiausiai „iškas didžiulę duobę“ ir palaidos nugaišusius banginius.

Apsaugos departamentas sakė, kad tai yra trečias didžiausias masinis delfinų išmetimas į krantą šalyje.

Didžiausias toks incidentas Naujojoje Zelandijoje įvyko 1918 metais, kai atokiose Čatamo salose į krantą išplaukė apie 1 000 grindų. 1985 metais Oklando pakrantėje atsidūrė apie 450 šių jūros gyvūnų.

Atsisveikinimo nerijoje, esančioje apie 150 km į vakarus nuo turistų mėgstamo Nelsono miesto, per pastarąjį dešimtmetį jau mažiausiai devynis kartus į krantą buvo išmesta šių gyvūnų. Visgi pastarasis incidentas kol kas yra pats didžiausias.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas Zubinas

Romualdas  Zubinas portretas
Didžiausia tikimybė, kad dėl tokio banginių elgesio,- kaltas žmogus! Dėl vandens bei oro taršos kalbama, tačiau menkai kas daroma! Bet ar yra kokie nors apribojimai žmogaus sukurtai povandeniniai technikai?! Ar mokslininkai gerai yra išstudijavę žmonių sukurtos technikos bei vandens gyvūnų pasaulių sąveiką! Manau, kad NE!!! O laikas jau pažinti ir liautis drumsti vandens gyvūnų pasaulio ramybę!

jonas

jonas portretas
Vandenynuose tai naftą siurbia,teršalus pila,sprogdina-bando.....tai ir banginiai į krantą lipa....:(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių