Kijevo centre nušautas buvęs Rusijos parlamentaras, užpuolikas sužeistas

  • Teksto dydis:

Ukrainos sostinės centre ketvirtadienį nušautas buvęs Rusijos komunistų deputatas Denisas Voronenkovas ir sužeistas jo asmens sargybinis, be to, sužeistas ir pats užpuolikas, pranešė ukrainiečių policija.

„Įvykis įvyko maždaug 11 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku) Taraso Ševčenkos bulvaro ir Puškino gatvės sankryžoje, nustatyta, kad vyras su sargybiniu išėjo iš viešbučio, (o) nežinomas asmuo pradėjo šaudyti. Dėl to vienas žmogus žuvo, jo sargybinis buvo sužeistas, bet tuo pačiu metu sužeidė šaulį“, – feisbuke parašė sostinės policijos spaudos tarnybos vadovė Oksana Blyščyk.

Pasak jos, įvykio vietoje dirba operatyviniai darbuotojai, policija aiškinasi visas aplinkybes. Sužeistieji gydomi.

Ukrainiečių portalo „Espresso“ žiniomis, incidentas įvyko šalia viešbučio „Premier Palace“.

Anksčiau Kijevo policijos viršininkas Andrijus Kriščenka kalbėdamas per televiziją pranešė, kad Kijevo centre buvo nužudytas į Ukrainą pabėgęs Rusijos komunistų partijos narys, buvęs Rusijos Dūmos narys D.Voronenkovas.

Pasak policijos viršininko, pareigūnai kaip pagrindinę tiria užsakyto nužudymo versiją.

„Užsakyta (žmogžudystė) – tai pirmoji dabar tiriama versija, turint omenyje žuvusiojo asmenybę ir jo veiklą“, – sakė A.Kriščenka.

Vasario viduryje buvo pranešta, kad D.Voronenkovas, išvykęs gyventi į Ukrainą kartu su žmona Marija Maksakova, buvusia valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ deputate ir operos dainininke, pernai gruodį įgijo Ukrainos pilietybę.

Interviu Ukrainos žiniasklaidai D.Voronenkovas sakė, kad iš savo šalies pasitraukė dėl itin nepalankios politinės padėties.

Rusijoje šiam politikui yra iškelta baudžiamoji byla dėl sukčiavimo, paskelbta jo federalinė paieška.

Žmogžudystę sieja su Maskva

Buvusio Rusijos deputato Deniso Voronenkos nužudymą Kijeve tirianti Ukrainos teisėsauga laikosi nuomonės, kad šis politinis perbėgėlis likviduotas Maskvos užsakymu, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

„Atsižvelgdami į žuvusiojo asmenybę, kaip vieną pirmaeilių versijų tiriame Rusijos Federacijos veiksmus, skirtus sunaikinti šį žmogų kaip asmenį, davusį svarbių parodymų Ukrainoje vykusiuose procesuose“, – įvykio vietoje žurnalistams sakė Ukrainos nacionalinės policijos vadovo pavaduotojas, Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininkas Aleksandras Vakulenka.

Tuo tarpu Kijevo policijos viršininkas Andrijus Kriščenka, kalbėdamas apie susišaudymo metu sužeistus nužudyto politiko asmens sargybinį ir įtariamą žudiką, sakė, kad gydytojai dar turi nustatyti sužeidimų sunkumą ir įvertinti, ar jų gyvybėms gresia pavojus.

„Mes galime tik pasakyti, kad jie patikimai saugomi: ir sargybinis, ir įtariamas žudikas“, – pabrėžė jis.

Buvęs Valstybės Dūmos deputatas Ilja Ponomariovas pranešė, kad D.Voronenkovas buvo nušautas, kai ėjo su juo susitikti.

„Denisas Voronenkovas nužudytas 11 val. 25 min. prie (viešbučio) „Premier Palace“. Jis ėjo susitikti su manimi. Trūksta žodžių. Sargybinis spėjo sužeisti užpuoliką“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė I.Ponomariovas.

„Sakiau, kad D.Voronenkovas – ne nusikaltėlis, o liudininkas, mirtinai pavojingas Rusijos jėgos struktūrų pareigūnams“, – pridūrė jis.

Frakcijai „Liaudies frontas“ priklausantis Ukrainos deputatas, vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka anksčiau feisbuke parašė, kad D.Voronenkovo nužudymas Kijevo centre yra „užsakyta politinė žmogžudystė, įvykdyta siekiant atgrasinti visus rusų politikus ir valdininkus, galinčius mėginti pabėgti iš Rusijos į Vakarus arba į Ukrainą ir papasakoti tiesą, kaip funkcionuoja rusų baudžiamasis aparatas“.

A.Heraščenkos nuomone, D.Voronenkovo nužudymas dabar „stoja greta Aleksandro Litvinenkos, Boriso Nemcovo ir Pavlo Šeremeto nužudymų“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dėl šio išpuolio sušaukė pasitarimą su saugumo tarnybomis, sakė valstybės vadovo atstovas Sviatoslavas Ceholka.

„Klastingas Deniso Voronenkovo nužudymas Kijevo centre yra Rusijos, kurią jis buvo priverstas palikti dėl politinių priežasčių, valstybinio terorizmo aktas. Aiškus Rusijos specialiųjų tarnybų braižas, anksčiau ne kartą pasireiškęs įvairiose Europos sostinėse“, – prezidento pareiškimą citavo S.Ceholka.

Buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) direktorius, Valstybės Dūmos deputatas Nikolajus Kovaliovas pareiškė, kad Rusija nėra susijusi su D.Voronenkovo nužudymu. „Rusija šia mirtimi suinteresuota mažiausiai. Man čia visiškai aišku, kad Rusijai to visiškai nereikia“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sanimideg

Sanimideg portretas
Dievo valia! Ka darisi. dabar pizda gali kritikuoti Krymo issilaisvinimo nuo ukronacifasistus kiek nori.

Kristina

Kristina portretas
Sorry, negaliu patiketi, cia ne delfi, o Kauno diena rusams dirba...? Sudauzet man sirdi...

Kristina

Kristina portretas
Matosi, kad delfi rusai islaiko. Visoj Europoj yra publikuojama zinia, kad sitas politikas buvo Putino vyriausybes opozicijoj, ir, kad jo nuzudymas yra labai itartinas. O Lietuvos Delfi ji apraso kaip nusikalstama veikla itariama veikeja. Propaganda ziauri.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių