Padegti į Alepą važiavę evakuacijos autobusai

  • Teksto dydis:

Sirijoje kovotojai padegė mažiausiai penkis autobusus, skirtus sužeistiesiems ir sergantiems žmonėms evakuoti iš dviejų kaimų Sirijos šiaurėje. Šis incidentas gali sužlugdyti didesnio masto susitarimą dėl tūkstančių sukilėlių ir civilių evakavimo iš opozicijos pajėgų paskutinės atramos rytinėje Alepo dalyje.

Pasak stebėsenos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), sekmadienį su „al Qaeda“ susijusi grupuotė „Fatah al-Sham Front“ padegė kelis autobusus, kuriais ketinta vežti žmones iš sukilėlių apsuptų Fuajos ir Kfarajos kaimų.

Libano sukarinta grupuotė „Hizbollah“, kovojanti Sirijos vyriausybės pusėje, sako kad autobusai buvo padegti per susišaudymą tarp „Fatah al-Sham Front“ ir sukilėlių grupės, palaikančios evakavimą.

SOHR mini šešis sudegintus autobusus, o „Hizbollah“ – penkis.

Evakavimas buvo sustabdytas penktadienį, kai per parą jau tūkstančiai žmonių išjudėjo iš sukilėlių anklavo pagal sutartį, kurioje numatyta, kad valdžia visame mieste atitenka šalį valdančiajam režimui.

Išvežti teroristus ir jų šeimas

Sekmadienį autobusai jau įvažiavo į kelis rajonus, prižiūrint Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo pusmėnulio Komitetui, „išvežti likusių teroristų ir jų šeimų“, sakoma naujienų agentūros SANA pranešime apie sukilėlius.

Pagrindinė kliūtis evakavimo operacijai atnaujinti buvo nesutarimai dėl dviejų šiitų kaimų, Fuajos ir Kafrajos, gyventojų evakavimo. Šie kaimai Sirijos šiaurės vakaruose yra sukilėlių apsupti.

Sukilėlių atstovas naujienų agentūrai AFP sekmadienį sakė, kad esama naujo susitarimo dėl evakavimo dviem fazėmis.

„Per pirmąją fazę išvyks pusė apsuptame Alepe esančių žmonių, lygiagrečiai bus evakuota 1 tūkst. 250 gyventojų iš Fuajos“, – sakė jis.

Pasak Jungtinių Tautų, opozicijos kontroliuotoje Alepo dalyje yra įstrigę apie 40 tūkst. žmonių.

„Per antrąją fazę iš Kafrajos išvyks 1 tūkst. 250 žmonių, tuo pačiu metu evakuojant Alepe likusius žmones“, – pridūrė šis sukilėlių atstovas.

Dar 1 tūkst. 500 žmonių iš Fuajos ir Kafrajos bus išvežta vėliau, kartu su Zabadanio ir Madajos gyventojais. Šie du sukilėlių užimti miestai yra režimo pajėgų apsupti Damasko provincijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių