Tragiškas Verbų sekmadienis Egipte: sprogimai nugriaudėjo dviejose bažnyčiose

  • Teksto dydis:

Egipte sprogimai dviejose krikščionių bažnyčiose Verbų sekmadienį nusinešė daugiau kaip 38 gyvybes – surengtos kruviniausios pastarojo meto atakos prieš koptų krikščionis Egipte.

Išpuoliai Šv. Jurgio koptų bažnyčioje Nilo deltos mieste Tantoje, esančioje už maždaug 90 km į šiaurę nuo Kairo, ir prie Šv. Morkaus bažnyčios pajūrio mieste Aleksandrijoje surenti likus vos kelioms savaitėms iki popiežiaus Pranciškaus vizito, kuriuo norima parodyti palaikymą didokai krikščionių bendruomenei Egipte (vaizdo įrašą žiūrėkite čia).

Egipto pareigūnai pasmerkė šiuos išpuolius kaip mėginimą pasėti nesantaiką šalyje; popiežius Pranciškus pareiškė „nuoširdžiausią užuojautą“ Koptų krikščionių popiežiui Tawadrosui II (Teodorui II).

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) pareiškė esanti atsakinga dėl sprogimų dviejose Egipto bažnyčiose sekmadienį – kruviniausių išpuolių prieš krikščionių mažumą šioje šalyje.

Įvykdė Islamo valstybė

„Islamo valstybės būriai surengė šiuos du išpuolius prieš dvi bažnyčias – Tantoje ir Aleksandrijoje“, – sakoma IS naudojamos naujienų agentūros „Amaq“ pranešime, paskelbtame socialiniuose tinkluose.

Per pirmąjį sprogimą – Nilo deltos mieste Tantoje – žuvo mažiausiai 27 žmonės, sužeista daugiau kaip 70, nurodė Sveikatos ministerija.

Privatūs televizijos kanalai rodė krauju aptaškytas bažnyčios sienas, išdraskytus medinius klauptus.

„Sprogimas įvyko priekinėse eilėse, netoli altoriaus per mišias“, – sakė naujienų agentūrai AFP Egipto vidaus reikalų viceministras Tarekas Atiya (Tarekas Atija).

Verbų sekmadienis, kai minimas pergalingas Jėzaus įžengimas į Jeruzalę, yra svarbi krikščionių šventė. Kitą savaitę Egipto koptai, kartu su kitais krikščionimis, švęs Velykas.

Popiežius meldžiasi už aukas

Per antrąjį sprogimą Aleksandrijoje, antrajame pagal dydį Egipto mieste, žuvo mažiausiai 11 žmonių sužeisti 35, nurodo Sveikatos ministerija.

Šioje bažnyčioje mišias aukojęs popiežius Tawadrosas II iš pastato buvo jau išėjęs, kai nugriaudėjo sprogimas, sakė vienas Koptų Bažnyčios pareigūnas.

Pranciškus, kurio vizitas Kaire numatytas balandžio 28-29 dienomis, paragino pasimelsti už sprogimų aukas.

„Pasimelsime už šiandien, deja, įvykdytos atakos aukas“, – sakė jis Angelo maldoje.

Popiežius paprašė Dievo „atverti širdis tų, kurie sėja terorą, smurtą ir mirtį, bei tų, kurie gamina ir prekiauja ginklais“.

Koptus, sudarančius apie 10 proc. iš daugiau kaip 92 mln. Egipto gyventojų ir kitą savaitę švęsiančių Velykas pastaruoju metu dažnai puldinėja islamo ekstremistai.

Džihahistai ir islamistai kaltina šią krikščionių bendruomenę parėmus islamistų prezidento Mohammedo Morsi (Mohamedą Mursį) pašalinimą iš posto 2013 metais.

Gruodį vienoje Kairo bažnyčių per sekmadienio pamaldas susisprogdinus savižudžiui, žuvo 29 tikintieji, daugiausia moterys. Tas sprogimas bažnyčioje, kurioje yra Koptų Bažnyčios popiežiaus buveinė, buvo mirtingiausia pastarojo laikotarpio ataka prieš koptų mažumą.

Su džihadistais siejamų išpuolių neramiame Egipto Sinajaus pusiasalyje banga jau privertė kai kurias koptų šeimas palikti savo namus. Per vieną tokių išpuolių buvo nužudytas koptas El Arišo mieste, jo namas buvo sudegintas.

„Islamo valstybei“ vasarį paskelbus vaizdo įrašą, kuriame raginama rengti išpuolius prieš koptus, apie 250 krikščionių prisiglaudė Sueco kanalo pakrantės mieste Ismailijoje.

Egipto armija imasi atsakomųjų veiksmų prieš Sinajuje veikiantį IS sparną, kuris teigia įvykdęs daugybę išpuolių prieš policiją ir kariuomenės pozicijas.

Dar prieš antrąjį sprogimą, Aleksandrijoje, Egipto užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas Abu Zeidas pavadino ataką Tantoje „žlugusiu mėginimu prieš mūsų vienybę“.

„Terorizmas vėl smogė Egiptui, šį kartą per Verbų sekmadienį“, – parašė jis tviteryje.

Virtinė atakų

Ministras pirmininkas Sherifas Ismailas (Šerifas Ismailas) taip pat pasmerkė šį išpuolį ir pabrėžė, kad Egiptas yra pasiryžęs „likviduoti terorizmą“.

Kairo sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ mečetės didysis imamas šeichas Ahmedas al Tayebas (Ahmedas Tajibas) taip pat pasmerkė išpuolį Tantoje kaip „niekingą teroristinį sprogdinimą, kuriuo taikytasi į nekaltųjų gyvybes“. Jis pabrėžė, kad šitaip siekiama „destabilizuoti saugumą ... ir egiptiečių vienybę“.

Koptai Egipte po M. Morsi nuvertimo 2013-ųjų liepą patyrė virtinę išpuolių.

Per dvi savaites po saugumo pajėgų veiksmų, kai buvo šiurkščiai išvaikytos dvi M. Morsi palaikančiųjų stovyklos 2013-ųjų rugpjūčio 14 dieną, buvo užpulta daugiau kaip 40 bažnyčių, nurodė organizacija „Human Rights Watch“.

Kita organizacija „Amnesty International“ vėliau pranešė, kad Egipte buvo užpulta daugiau nei 200 krikščionims priklausančių objektų, smarkiai nuniokotos 43 bažnyčios, nužudyti mažiausiai keturi žmonės.

Egipto prezidentas Abdel-Fattah el-Sissi (Abdel Fata Sisi), kuris vadovavo armijai, padėjusiai nuversti M.Morsi, gynė savo saugumo pajėgas ir kaltino džihadistus, kad būtent šie puolė koptus, siekdami suskaldyti šalį.,

2011-ųjų spalį žuvo beveik 30 žmonių, daugiausi koptų, kai kariai ėmė šaudyti į protestavusius prie valstybinės televizijos pastato Kaire po vienos bažnyčios padegimo Egipto pietuose.

Tų metų gegužę per susirėmus tarp musulmonų ir koptų žuvo 15 žmonių Kaire Imbabos darbininkų kvartale, kur buvo užpultos dvi bažnyčios.

Dar kiek anksčiau per Naujųjų metų šventė Aleksandrijoje buvo susprogdinta bažnyčia, žuvo daugiau kaip 20 žmonių.

Reiškia užuojautas

Dėl šių incidentų prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą.

Prezidentės teigimu, šis tragiškas įvykis – didelis sukrėtimas Egiptui ir visiems tikintiesiems.

Anot Prezidentūros pranešimo, šalies vadovė palinkėjo stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms ir artimiesiems bei vienybės ir vilties visiems Egipto žmonėms.

Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad ši ataka, kuri yra smerktina ir nepateisinama, skaudžiai sukrėtė krikščionių bendruomenę. Ministras pirmininkas žuvusiųjų šeimos nariams, artimiesiems linkėjo stiprybės šią jautrią nelaimės valandą ir didžiausios sveikatos sužeistiesiems.


Šiame straipsnyje: Egiptasbažnyčiasprogimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Reikalaukime mūsų verslininkų ir Lietuvos valdžios, įsidrąsinusių vežti į Lietuvą pavojingus migrantus, atsakyti į du paprastus klausimus: Kas mokės už saugumo palaikymą? Būtina įvesti papildomus mokesčius tiems Lietuvos verslininkams, kurie atveža į Lietuvą migrantus, kad finansuoti saugumo darbą su tais migrantais. Ar apsimoka mums rizikuoti mūsų saugumu ir santarve visuomenėje, atvežant migrantus, kai Lietuvos jaunimo bedarbystė yra katastrofiško lygio? Gal geriau apsimoka sutvarkyti valstybės išlaikomą mokymo sistemą ir įdarbinti mūsų, Lietuvos, jaunimą? Atvejis Švedijoje yra pamokantis. Penktadienį Švedijos sostinėje išpuolį surengęs įtariamasis buvo migrantas, kurio prašymas suteikti prieglobstį buvo atmestas birželį, bet jis iki šiol nebuvo išsiųstas iš Švedijos, nes policija jo nerado adresu, kuris buvo nurodytas jo dokumentuose. Į žmonių minią ir prekybos centrą sunkvežimį nukreipė 39 metų uzbekas. Daugiau apie tai - guglinant žodžius, kuriuos jau atsimenate.

Ramiau, daugiau tolerancijos

Ramiau, daugiau tolerancijos portretas
Jus cia taip baisiai ant galvapjausciu nevarykit !!! Landzberginiams juk tai sventi SUKILELIAI !!! Dar Is pykcio pastips, kiek smarves BUS

baba

baba portretas
gerieji zmones,kas kvieciasi,o ka skerdzia-jei taip,tai tegul aukojasi visokios merkeles,vesaites,austreviciai,etc..prie ko cia vargsai zmones-tegul nusiima apsaugas tu valstybiu vadovai,kurie ta kose uzvire,-kiek dar kentes paprasti zmones,o gal jie ir siekia to,nes zino,bandiugos ju nepasieks,jie apsaugoti,privilegijuoti!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių