Italijoje per autobuso avariją žuvo 16 žmonių

  • Teksto dydis:

Italijos šiaurėje 16 žmonių žuvo vengrų moksleivius iš Prancūzijos vežusiam autobusui sudužus ir užsiliepsnojus vienoje automagistralėje, šeštadienį pranešė ugniagesiai.

Jei ne greita vieno mokytojo reakcija ir jo drąsa, šios avarijos aukų galėjo būti dar daugiau. Nelaimė įvyko autobusui atsitrenkus į viaduko atramą penktadienį apie 23 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku šalia Veronos.

Gelbėtojai pranešė, kad autobusas vežė 56 keleivius– dauguma jų buvo 14–16 metų vengrų moksleiviai, jų mokytojai ir du vairuotojai, grįžtantys iš slidinėjimo išvykos Prancūzijoje.

Policijos paskelbtose nuotraukose matoma, kad autobusą buvo apėmusios didžiulės liepsnos. Iš transporto priemonės liko tik išdegę griaučiai.

Keli žmonės žuvo iškritę iš autobuso šiam atsitrenkus į atramą, tačiau dauguma aukų nespėjo pabėgti ir liko viduje, o jų lavonai buvo smarkiai apdegę.

Kaip nurodė Vengrijos vyriausybė, trijų sužeistųjų būklė yra labai sunki, iš jų vienam medikai sukėlė dirbtinę komą. Dar dešimt žmonių buvo sunkiai sužeisti, o 13 asmenų patyrė nedidelių sužeidimų.

Visi nukentėjusieji gydomi artimiausiose ligoninėse. Dar 12 asmenų sužeidimų išvengė, todėl apsistojo viename viešbutyje Veronos apylinkėse.

„Jie buvo vaikai. Tai sunkiausias dalykas suvokti. Visi galvoja apie savus“, – sunkiai tramdydamas ašaras per spaudos konferenciją Budapešte sakė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas).

„Žinoma, Vengrijos vyriausybė padarys viską, kad palengvintų šeimų skausmą“, – pabrėžė jis.

Vairuotojas užmigo?

Veronos kelių policijos vadas Girolamo Lacquaniti (Džirolamas Lakvanitis) per radiją sakė, kad jokia kita transporto priemonė avarijoje nedalyvavo. Pasak jo, nelaimė galėjo nutikti dėl techninio gedimo ar vairuotojo klaidos, pavyzdžiui, šiam užmigus.

„Autobusas važiavo gana pastoviu greičiu ir neaptikome jokių stabdymo žymių“, – sakė jis. Transporto priemonė užsiliepsnojo „praėjus kelioms akimirkoms po smūgio“, – nurodė G.Lacquaniti.

Kaip pranešė Italijos žiniasklaida, tarp žuvusiųjų yra vienas iš vairuotojų.

Kalbėdamas apie „siaubingą“ įvykio vietą, policijos vadas „Radio Capitale“ sakė, kad 13 keleivių sugebėjo iššokti iš autobuso.

„Sėdėjusieji autobuso gale išsigelbėjo iššokę pro išdaužtus langus, kai aplink tvyrojo panika ir šauksmai“, – Italijos žiniasklaidai sakė Vengrijos konsulė Italijoje Judit Timaffy (Judit Timafi).

„Kūno kultūros mokytojas išgelbėjo daugelį buvusių autobuse, vėl sugrįžęs į autobusą. Jis išvežtas į ligoninę, nes patyrė smarkių nudegimų ant nugaros“, – sakė J.Timaffy.

Pasak diplomatės, vairuotojai pasikeitė likus maždaug valandai iki incidento.

Kelių policija teberenka įrodymus ir peržiūri vaizdo įrašus. Pasak G.Lacquaniti, „dar per anksti spręsti, kokia buvo šios tragedijos priežastis“.

Kai gaisras buvo užgesintas, gelbėtojai turėjo palaukti teismo leidimo ištirti sudegusio autobuso liekanas, o vėliau jie visą naktį bandė nustatyti, kiek iš viso žmonių žuvo.

Šeštadienį prie J.Szinyei Merse (Jenės Sinėjaus Mersės) vidurinės mokyklos, esančios Budapešto centre, žmonės dėjo gėles ir žvakes, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas. Pastaroji mokykla yra gerai žinoma ir turi puikią akademinę reputaciją.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas išreiškė pasibaisėjimą dėl šios tragedijos.

„Prarasti vaikus, jaunas gyvybes, yra blogiausias dalykas bet kuriai šeimai, bendruomenei ar tautai“, – sakė V.Orbanas pranešime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra MTI.

„Šiuo gedulo metu meldžiuosi ir esu su šios tragedijos paveiktųjų šeimomis ir artimaisiais“, – sakė šalies ministras pirmininkas.

Vėlyvą šeštadienio rytą į Veronos eismo policijos būstinę atvyko keli per avariją nukentėjusių vaikų tėvai ir dar apie 10 jaunuolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių