14 žmonių bus teisiami byloje dėl prancūzų mokytojo galvos nukirtimo

  • Teksto dydis:

Prancūzijoje iš viso 14 asmenų bus teisiami dėl šalį sukrėtusio nusikaltimo, kai 2020 metais islamistų ekstremistas nukirto galvą mokytojui, rodo teisiniai dokumentai, kuriuos antradienį gavo naujienų agentūra AFP.

Iš bylos dokumentų matyti, kad rimčiausi kaltinimai – bendrininkavimu vykdant teroristinę žmogžudystę – pateikti dviem čečėnų pabėgėlio, kuris nužudė mokytoją Samuelį Paty (Samiuelį Pati), kai šis mokiniams parodė pranašo Mohammedo (Mohamedo) nuotraukas, draugams.

Žudiką, 18-metį Abdullakhą Anzorovą (Abdulachą Anzorovą), policija nušovė įvykio vietoje Paryžiaus priemiestyje Konflan Sent Honorine.

Prokurorai mano, kad jo draugai Azimas Epsirkhanovas (Azimas Epsirchanovas) ir Naimas Boudaoudas (Naimas Budaudas) lydėjo A. Anzorovą nusipirkti peilį, o N. Boudaoudas kartu su juo važiavo į mokyklą.

Dar šeši suaugusieji bus teisiami už bendrininkavimą su teroristais, įskaitant S. Paty mokyklos mergaitės tėvą, islamo pamokslininką ir atsivertusį musulmoną, bendravusį su A. Anzorovu per socialinį tinklą „Twitter“.

Šeši paaugliai bus teisiami vaikų teisme už tai, kad, kaip įtariama, stebėjo mokyklą ir parodė S. Paty jo žudikui.

S. Paty tapo taikiniu po to, kai socialiniuose tinkluose pasklido žinutės, kad jis savo klasei parodė satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ išspausdintas pranašo Mohammedo karikatūras.

47 metų istorijos ir geografijos mokytojas žurnalą naudojo etikos pamokoje aptardamas žodžio laisvės įstatymus Prancūzijoje.

Ta pamoka papiktino kai kurių moksleivių tėvus ir išprovokavo tūžmingą kampaniją socialiniuose tinkluose, lydėtą gandų ir melagysčių apie tai, ko buvo mokyta.

Tačiau S. Paty nužudymas sukėlė ir kitokių jausmų bangą – visoje šalyje dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo mitinguose už žodžio laisvę ir teisę pašiepti religiją.

S. Paty tapo Prancūzijos kovos už pasaulietinių vertybių išsaugojimą simboliu, o prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pavadino jį tyliu respublikos didvyriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Prisileido laukiniu i savo teritorija...

M

M portretas
Mes su savom religijom nesusitvarkom, o cia tyciotis is svetimos prireike

Nuomonė

Nuomonė portretas
Gal ir gerai, kad tam kvailiui nupjove galvą. Pagaliau nustojo spausdinti kvailas karikatūras ir tyčiotis is musulmonams šventų dalykų. Su jais ne juokai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių