Tūkstančiai plūsta pažiūrėti iš ugnikalnio į vandenyną tekančios lavos

  • Teksto dydis:

Iš Kilauėjos ugnikalnio Havajuose tekanti lava patraukė tūkstančių lankytojų dėmesį, kai gegužę lava ėmė slinkti šlaitu žemyn ir šią savaitę galiausiai pasiekė vandenyną.

Saugumo pareigūnas, patruliuojantis toje vietovėje, Keaka Hunteris (Keaka Hanteris) sakė, kad pirmadienio vakarą stebėti lavos tėkmės atėjo apie du tūkstančiai žmonių, nes per beveik trejus metus įkaitusi lava vandenyną pasiekė pirmą kartą. Ankstesnėmis dienomis stebėtojų irgi būdavo nemažai – iki tūkstančio.

JAV geologijos tarnyba perspėja žmones, kad šis stebėjimas yra rizikingas, nes oru skrieja įkaitusios nuolaužos, ugnikalnis spjaudo rūgščius pelenus su smulkiausiomis vulkaninių uolienų dalelėms, kurios erzina akis, odą, plaučius. Naujai susidariusi sausuma taip pat nėra stabili, nes ją sudaro nesulipusios lavos fragmentai ir smėlis, ir visa tai gali lengvai suardyti bangų mūša.

„Buvo puiku pučiant vėjui, bet vis tiek labai karšta“, – pasakojo vienas stebėtojų 16-metis Derekas Scottas (Derekas Skotas).

Jis atvyko iš Kanados, išvaikščiojo Havajų ugnikalnių nacionalinį parką, kad pamatytų, kaip lava teka iš Kilauėjos Puu Oo kraterio.

„Tikrai buvo nuostabu matyti, kaip teka lava. Niekad nemačiau to iš taip arti. Karštis tiesiog spinduliuoja, kai esi arti, tai nuostabu“, – džiaugėsi jis.


Šiame straipsnyje: Havajaiugnikalnislavavandenynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių