Mirtiną išpuolį Stambulo oro uoste surengė „Islamo valstybė“?

  • Teksto dydis:

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) trečiadienį paryčiais pareiškė, jog pirmieji požymiai rodo, kad trijų mirtininkų išpuolį Stambulo oro uoste surengė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Premjeras taip pat nurodė, kad antradienio kruvino atakos aukų skaičius padidėjo iki 36.

„Pagal naujausią turimą informaciją, gyvybės neteko 36 žmonės“, – išpuolio vietoje žurnalistams sakė B.Yildirimas.

Pavartojęs kitą IS akronimą premjeras pridūrė, kad „įkalčiai nurodo į Daesh“.

B.Yildirimas sakė, kad mirtininkai į oro uostą atvažiavo taksi ir prieš susisprogdindami šaudė į keleivius iš automatinių ginklų.

Premjeras pažymėjo, jog tarp aukų esama užsienio piliečių, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Teisingumo ministras Bekiras Bozdagas (Bekiras Bozdahas) nurodė, kad per išpuolį buvo sužeisti 147 žmonės.

Kaip pranešama, užpuolikai ataką pradėjo šaudydami prie pagrindinio įėjimo į oro uostą, o po to maždaug 22 val. vietos laiku susisprogdino.

Po mirtininkų išpuolio buvo sustabdyti visi skrydžiai į Stambulo Ataturko (Atatiurko) tarptautinį oro uostą ir iš jo, pranešė Turkijos televizija.

Tai daugiausia aukų pareikalavusi ataka iš jau keturių didelių išpuolių, kurie šiemet buvo surengti Turkijoje. Dėl dviejų iš jų atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, o dėl vieno - kurdų kovotojai.

Saugumo ekspertas Abdullah Agaras (Abdula Aharas) sakė televizijai „CNN-Turk“, kad ši ataka panaši į rengiamas „Islamo valstybės“.

„Tai išties panašu į jų metodus“, – sakė ekspertas, turėdamas omenyje sprogdinimus Briuselyje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė IS.

JAV ir Prancūzijos konsulatai perspėjo žmones laikytis atokiai nuo oro uosto.

Stambulas, kuris yra svarbus turizmo centras ir turi apie 15 mln. gyventojų, pastaraisiais mėnesiais nukentėjo nuo virtinės atakų, įskaitant sprogdinimą miesto širdyje, per kurį žuvo 12 vokiečių turistų. Dėl tos atakos buvo apkaltinta IS.

Dar po dviejų mėnesių trys izraeliečiai ir vienas iranietis žuvo per numanomą IS sprogdinimą miesto pagrindinėje komercinėje Istiklalo gatvėje.

Pernai gruodį per sprogimą kito Stambulo tarptautinio oro uosto – Sabihos Gokcen (Sabichos Giokčen) – teritorijoje žuvo valytojas.

„Bendra kova“ su teroru

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) paragino stiprinti tarptautinę „bendrą kovą“ su teroru, o Vakarų sąjungininkės, tarp jų JAV, pasmerkė „šlykščią ataką“.

„Jeigu valstybės, kaip ir visa žmonija, nesugebės suvienyti pajėgų ir bendrai kovoti prieš teroristines organizacijas, visos galimybės, kurias su baime nešiojamės savo galvose, išsipildys viena po kitos“, – sakoma R.T.Erdogano pareiškime.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose apsaugos kamerų vaizdo įrašuose matėsi du sprogimai. Viename matoma, kaip didelis ugnies blykstelėjo prie įėjimo į terminalo pastatą, išblaškydamas persigandusius keleivius.

Kitame matosi juodai apsirengęs užpuolikas bėgantis į pastatą ir susmunkantis ant žemės, tikriausiai pakirstas policijos kulkos. Tas žmogus taip pat detonavo savo turėtą bombą.

Antradienį surengtas išpuolis buvo įvykdytas po kovą surengtos koordinuotų IS mirtininkų sprogdintojų atakos Briuselio oro uoste ir metropolitene, per kurią žuvo iš 32 žmonės.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas matė antklodėmis pridengtus lavonus terminale, kurį smarkiai apgadino sprogimai.

Kulkos suvarpė langus; ant grindų buvo pažirusios stiklo šukės; visur mėtėsi palikto bagažo daiktai.

Įvykio vietoje dirbo šimtai policininkų ir ugniagesių, tarp jų teismo ekspertų.

„Kažkas atėjo ir šaudė į mus, o tada mano sesuo pradėjo bėgti, – AFP sakė Otfah Mohamedas Abdullah (Otfa Mohamedas Abdula). – Nežinau, kur ji nubėgo, o po to aš pargriuvau. Gulėjau ant žemės, kol viskas baigėsi... Nerandu savo sesers.“

Netoliese esančioje ligoninėje Stambulo Bakirkojaus rajone tvyrojo panika – įstaigą užplūdo artimieji, desperatiškai trokšdami gauti žinių apie artimuosius ir draugus.

Briuselio oro uostas, vos prieš kelis mėnesius pats tapęs mirtininkų sprogdintojų taikiniu, per „Twitter“ pareiškė užuojautą: „Mūsų mintys su atakų @istanbulairport aukomis.“


Šiame straipsnyje: Turkijaišpuolisterorizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
turkai nekompensavo rusams už lėktuvo numušimą _______kažkodėl rusai daugiausia mėtė bombų ant islamistų žemės ir taikių gyventojų ,juos veja iš namų , bet daugiausia kenčia nuo islamistų , turkai ir Europa ,juos turi prisiimti į savo valstybės , bet ne rusai ir amerikiečiai ,kurie provokuoja karus ,,,,,,sėkmės ,kam duonos ,kam karas ,kaip duona,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių