Mirė buvęs Izraelio prezidentas S. Peresas

  • Teksto dydis:

Buvęs Izraelio prezidentas Shimonas Peresas mirė trečiadienį, praėjus apie dviem savaitėms po patirto smarkaus insulto, pranešė jo asmeninis gydytojas.

93 metų Nobelio taikos premijos laureatas mirė apie 3 val. Izraelio (ir Lietuvos) laiku, naujienų agentūrai AFP sakė gydytojas Rafi Waldenas (Rafis Valdenas), kuris taip pat yra Sh.Pereso žentas.

Insultą su kraujavimu jis patyrė rugsėjo 13 dieną.

Vienas Izraelio valstybės tėvų

Sh.Peresas, kuris buvo paskutinis tebegyvenantis iš Izraelį kūrusių valstybės tėvų, yra dirbęs beveik visuose aukščiausiuose savo šalies valdžios postuose. Jis dukart ėjo premjero pareigas, o daugiausiai reprezentaciniame prezidento poste dirbo 2007–2014 metais.

Savo politinės karjeros pradžioje Sh.Peresas buvo griežtojo kurso šalininkas, tačiau vėliau ėmė karštai remti Artimųjų Rytų taikos pastangas.

Jis buvo vienas iš 1993-iųjų Oslo taikos susitarimų su palestiniečiais architektų ir 1994 metais pelnė Nobelio taikos premiją kartu su Izraelio premjeru Yitzhaku Rabinu (Icchaku Rabinu) ir tuomečiu palestiniečių prezidentu Yasseru Arafatu (Jasiru Arafatu).

Pašlijusi sveikata

Sausį Sh.Peresas buvo dukart hospitalizuotas dėl širdies veiklos sutrikimų.

Ligoninė nurodė, kad per pirmą incidentą jį ištiko „lengvas širdies smūgis“, todėl teko kateteriu išplėsti vieną arteriją.

Po kelių dienų buvęs lyderis buvo vėl skubiai išvežtas į ligoninę dėl širdies skausmų ir širdies aritmijos.

Nepaisant amžiaus Sh.Peresas toliau aktyviai darbavosi ir stengdavosi nepraleisti renginių, susijusių su jo įkurto Pereso taikos centro veikla.

Sausio 19 dieną išvykdamas iš ligoninės jis pareiškė, jog nekantrauja vėl kibti į darbus.

„Labai džiaugiuosi, kad vėl galėsiu dirbti – toks buvo tikrasis šios operacijos tikslas“, – sakė Sh.Peresas žurnalistams.

Kovą jis buvo susitikęs su JAV viceprezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), kai šis su vizitu lankėsi Izraelyje.

Sh.Peresas yra sakęs, kad jo ilgaamžiškumo paslaptis – kasdienė mankšta, nedidelis kiekis maisto ir viena ar dvi taurės gero vyno per dieną.

Vanagas, tapęs balandžiu

Sh.Peresas pasakojo, kad anksčiau ilgą laiką griežtai pasisakė prieš bet kokius kompromisus su priešiškomis arabų valstybėmis. Tačiau jis pakeitė poziciją 1977 metais, kai Egipto prezidentas Anwaras Sadatas (Anvaras Sadatas) atvyko istorinio vizito į Izraelį, atvėrusio kelią pirmajam arabų valstybės ir Izraelio taikos susitarimui.

1923 metais Lenkijoje gimęs Sh.Peresas būdamas 11 metų emigravo į tuometę Britanijos mandato Palestiną.

Penktajame dešimtmetyje jis prisijungė prie sionistų judėjimo, o vienos kelionės autostopu metu susipažino su Davidu Ben Gurionu, vėliau tapusiu pirmuoju Izraelio ministru pirmininku.

Būdamas vos 29 metų Sh.Peresas tapo kuriamos Gynybos ministerijos generaliniu direktoriumi.

Be svarbių laimėjimų visuomenės akyse Sh.Peresas taip pat buvo Izraelio branduolinių ginklų kūrimo programos iniciatorius.

Izraelis laikomas vienintele Artimųjų Rytų valstybe, turinčia branduolinį ginklą, nors pati šalis niekada nėra to pripažinusi.

D. Grybauskaitė reiškia užuojautą

Prezidentė trečiadienį pareiškė užuojautą Izraelio prezidentui Reuvenui Rivlinui ir visiems šios šalies žmonėms dėl buvusio Izraelio vadovo, Nobelio Taikos premijos laureato Sh. Pereso (Šimono Pereso) mirties.

„Vienas iš Izraelio valstybės kūrėjų prezidentas Shimonas Peresas buvo išmintingas, savo šalies ir jos piliečių klausimais gyvenantis politikas, šiuolaikiškas, žmonėms artimas ir juos telkiantis lyderis. Shimonas Peresas iki paskutinių gyvenimo dienų neapleido pareigos savo politine, viešąja ir švietėjiška veikla siekti dialogo, sutarimo ir taikos tarp Izraelio ir jo kaimynų, žydų, arabų ir visų regiono žmonių. Už tai prezidentas užsitarnavo neprilygstamą pagarbą ir atminimą visame pasaulyje“, – rašoma išplatintame prezidentės užuojautos laiške.

Pasak šalies vadovės, ilgus metus savo šaliai su didžiuliu rūpesčiu ir atsakomybe tarnavęs Sh.Peresas Izraelio žmonių atmintyje išliks kaip ypač gerbiamas ir mylimas vadovas, labai prisidėjęs prie modernaus šių dienų Izraelio susiformavimo.

94 metus ėjęs, 2007 - 2014 metais Izraelio prezidentu buvęs Sh.Peresas mirė trečiadienio naktį.

Šiais metais jis buvo apdovanotas Lietuvos valstybiniu apdovanojimu - „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi. Sh.Peresas įvertintas kaip taikos Artimuosiuose Rytuose skleidėjas bei aktyvus Lietuvos ir Izraelio partnerystės puoselėtojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n

n portretas
mirė žydų taikos balandis ______paskutinė viltis ,kad žydai nekariautu ,,,sėkmės ,nešauk karo ,gali ir atsiliepti ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių