Kijevas: krizė tęsiasi, šturmuojami pastatai

  • Teksto dydis:

Naktį Kijeve išvengta kruvinų susidūrimų tarp demonstrantų ir pareigūnų. Tačiau abi pusės iš savo pozicijų nesitraukia. Naujienų agentūra UNIAN skelbia, jog naktį protestuotojai užėmė keletą pastatų.

Tuo tarpu specialiosios paskirties būrys „Berkut“ aktyvistus ir vėl veža į mišką ir juos ten palieka likimo valiai.

Kaip skelbia BNS, Ukrainos opozicijai ir prezidentui Viktorui Janukovyčiui nepavyko per ketvirtadienį įvykusias derybas rasti išeities iš politinės aklavietės, bet trapių paliaubų, kurios buvo paskelbtos po kruvinų protestuotojų ir saugumo pajėgų susidūrimų, laikomasi.

Ukrainos trys pagrindiniai opozicijos lyderiai keturias valandas derėjosi su V.Janukovyčiumi, bet žinią apie palyginti menkas nuolaidas, kurias pasiūlė prezidentas, Kijevo Nepriklausomybės aikštėje susirinkę tūkstančiai protestuotojų sutiko su neslepiamomis patyčiomis.

Po derybų opozicinės partijos „Tėvynė“ lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė, kad egzistuoja „didelė“ galimybė, jog pavyks rasti sprendimą, kaip užbaigti prievartą ir kraujo praliejimą.

„Mes turime užduoti sustabdyti kraujo praliejimą. To galimybės yra labai didelės“, - sakė jis.

Tačiau pasaulio bokso čempionas ir partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko vėliau pareiškė, jog prezidentas, regis, neketina patenkinti pagrindinio opozicijos reikalavimo atstatydinti vyriausybę.

"Jaučiu, kokia yra įtempta atmosfera. Jaučiu, kokios yra didelės viltys. Tai (derybų rezultatai) jus nuvils", - pareiškė jis.

Nacionalistinės partijos „Laisvė“ lyderis Olehas Tiahnybokas savo ruožtu pridūrė, kad valdžia pažadėjo paleisti aktyvistus, sulaikytus per protestus.

Jis taip pat sakė, kad buvo pateiktas pasiūlymas sukurti buferinę zoną tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų, kuri užtikrintų, kad milicija nemėgintų patekti į pagrindinę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

Pasak jo, abu šiuos pažadus patvirtino generalinė prokuratūra ir Vidaus reikalų ministerija.

Bet kai O.Tiahnybokas kreipėsi į minią ir paprašė iškeltomis rankomis parodyti, ar reikia tęsti derybas, tapo aišku, kad protestuotojų atsakymas yra neigiamas. Kol kas neaišku, kada derybos atsinaujins.

Parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas sakė, kad Aukščiausioji Rada susirinks antradienį aptarti opozicijos reikalavimo paleisti vyriausybę ir panaikinti pasipiktinimą sukėlusius įstatymus, nukreiptus prieš protestuotojus.

V.Klyčko anksčiau susitarė dėl paliaubų tarp protestuotojų ir milicijos, ir jos, kaip atrodo, kol kas nėra laužomos.

Susidūrimu epicentru tapusioje Hruševskio gatvėje ir aktyvistai, ir saugumo pajėgos ramiai stovi už savo kovos linijų prie legendinio futbolo klubo „Dynamo Kiev“.

Bet nei viena pusė neatrodo ketinanti atsitraukti, sakė įvykio vietoje esantis AFP korespondentas.

„Kas kiekvieną dešimtį metrų yra Ukrainos teritorija, kurią mes turime ginti ir už kurią kausimės iki galo“, - sakė vienas radikalus protestuotojas, kuris nenorėjo, kad būtų skelbiamas jo vardas.

Ir V.Klyčko, ir O.Tiahnybokas po derybų aplankė priešakines barikadas ir per garsiakalbius ragino protestuotojus laikytis paliaubų.

Demonstrantai po derybų taip pat pradėjo plėsti savo Nepriklausomybės aikštėje įsikūrusią pagrindinę protestų stovyklą į gatvę, esančią arčiau Banko prospekto, kur yra prezidento administracijos pastatas.

Politinės krizės įtampa tvyro ne tik Kijeve, bet ir kituose regionuose, o Ukrainos vakarinio Lvovo regiono gubernatorius Olehas Salo ketvirtadienį pasirašė atsistatydinimo raštą po to, kai į jo rezidencijos patalpas įsiveržė protestuotojai, šaukiantys „revoliucija“.

Bet vėliau jis pareiškė, kad toks žingsnis buvo žengtas dėl spaudimo ir negalioja. Šimtai protestuotojų pažadėjo nesitraukti iš gubernatoriaus administracijos pastato per naktį.

Protestuotojai taip pat šturmavo pustuzinį vietos administracijos pastatų Ivano Frankovsko ir Žytomyro regionuose.

 

 


Šiame straipsnyje: Vitalijus KličkoKijevas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmui 2

Zigmui 2 portretas
Labai originalus pastebejimas....per sausio ivikius taves nebuvo vilniuje, nes tokie kaip tu i tokias zmoniu akcijas neina....

zugmui

zugmui portretas
tu sau sukpuodi uzsidek debile. Zmones kovoja uz buti savo o tu nsamones resai.

zigmas2

zigmas2 portretas
klicka pamirso puoda ant galvos uzsidet , cia pas jos kaip uniforma
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių