„Islamo valstybė“ turi tai, ant ko pastatytas Vakarų industrinis pasaulis

Pasaulis yra varomas nafta, o „Islamo valstybės“ grupuotė vogtos naftos turi labai daug, pastebi teroristines organizacijas tyrinėjantis Leipcigo universiteto mokslininkas Christopheris Gunteris. Savo ruožtu Laisvosios Europos radijo ekspertas Sergėjus Daniločkinas priduria, kad dabar, kai naftos kaina labai aukšta, neįmanoma sustabdyti džihadistų naftos prekybos, kuri kasdien jiems atneša 3 mln. dolerių.

„Jie ją parduoda už 25–60 dolerių už barelį, o pasaulinėje rinkoje barelis kainuoja daugiau nei 100 dolerių. Todėl perpardavinėtojai iš šios vogtos naftos gali gerai užsidirbti. Taigi ekonominė situacija jiems padeda, nes nafta dabar labai brangi“, – sako S. Daniločkinas.
Sustiprėjo ir praturtėjo pasinaudoję suirute šalyje

Kiek daugiau nei prieš savaitę, pasaulio žiniasklaidą apskriejo amerikiečio žurnalisto Jameso Foley egzekucijos Sirijoje vaizdo įrašas. Jį viešai išplatino vykdytojai – Islamo grupuotė, vadinama „Islamo valstybe“ arba „Irako ir Levanto islamo valstybe“ (ISIL). Tame pačiame įraše rodomas ir kitas pagrobtasis. Kaip spėjama, taip pat amerikiečių žurnalistas Stevenas Sotloffas. Jis – gyvas, o pagrobėjai perspėja, kad jo gyvybė priklauso nuo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento Baracko Obamos, kuris gali įsakyti atšaukti smūgius prieš „Islamo valstybę“. Bet kas yra ši „Islamo valstybė“, kuri ekspertų vadinama antrąja pagal galingumą karine jėga Vidurio Rytuose po Izraelio?

Jos valdoma teritorija yra maždaug Belgijos dydžio, o suma banko sąskaitoje – stulbinanti. ISIL susiformavo prieš dešimtmetį. Tai buvo iš pradžių sunitų radikalus vienijanti grupuotė, kuri siekė kovoti prieš Vakarų įtaką regione ir stiprinti religijos svarbą, tačiau dėl savo radikalių metodų nesutarė su kitomis grupuotėmis ir buvo laikoma marginalia. Bet po to, kai JAV atšaukė savo karius iš Irako ir visą valdžią perleido vietos politikams, vadinamoji „Islamo valstybė“ ėmė stiprėti, nes valdžia ne itin demokratišku būdu atiteko šiitams, kurie ja nenorėjo dalintis su sunitais ir skatino juos persekioti, šalyje ir vėl įsivyravo suirutė.

Ja pasinaudojo „Islamo valstybės“ grupuotės nariai, kurie perėmė persekiojamų sunitų apgyvendintų teritorijų Irako šiaurėje kontrolę. Tada vadinamoji „Islamo valstybė“ gerokai sustiprėjo, praturtėjo, prie jos prisijungė vis daugiau žmonių.

Veikia kaip reali valstybė

Bet ką apie ISIL sako skaičiai? 2 mlrd. – tiek dolerių yra Islamo valstybės grupuotės banko sąskaitoje, kuri išsipūtė per pastaruosius metus. Dabar „Islamo valstybė“ yra turtingesnė už kai kurias mažas šalis. Ekspertai sako, kad ši grupuotė gauna lėšų įvairiais būdais ir veikia panašiai kaip reali valstybė. Laisvosios Europos radijo Irako skyriaus vadovas S. Daniločkinas pastebi, kad „Islamo valstybės“ finansavimo sistema gerokai skiriasi nuo „al-Qaeda“, su kuria yra nuolat lyginama.

„al-Qaeda turėjo savo pinigų surinkimo sistemą, kuri buvo paremta aukomis. Jie turėjo pinigų surinkėjų tinklą, kurie rinko pinigus iš žmonių, kurie savanoriškai arba prievarta aukojo pinigus „al-Qaeda“. Bet „al-Qaeda“ niekada nevaldė teritorijų kaip valstybė, o vadinamoji „Islamo valstybė“ – valdo. Jie tarsi įsteigė Kalifatą, kuriam žmonės privalo mokėti mokesčius. Be to, jie grobia gyventojus ir prašo išpirkų. Dažniausiai išpirkos suma yra 20 tūkst. dolerių“, – teigia S. Daniločkinas.

C. Gunteris, Leipcigo universiteto mokslininkas, tyrinėjantis teroristines organizacijas, sako, kad kiekvienas „Islamo valstybės“ valdomos teritorijos gyventojas ar verslininkas privalo mokėti mokesčius grupuotei tarsi valstybinei institucijai.

„Ši grupuotė dabar valdo gana didelę teritoriją, todėl jie gali gauti daug pinigų, nes veikia kaip valstybinė institucija. Jie renka mokesčius iš gyventojų, kompanijų, veikiančių „Islamo valstybės“ grupuotės valdomoje teritorijoje, iš verslininkų. Taip pat jie gauna nemažai lėšų, parduodami vogtas vertybes, vogtą naftą. Trečias kanalas – anoniminiai donorai tiek iš arabų šalių, tiek iš kitur, kurie aukoja pinigus“, – vardija C. Gunteris.

Kasdien iš vogtos naftos uždirba 3 mln. dolerių

Islamo valstybės valdomi 2 mlrd. dolerių yra daugiau nei visų kitų panašių organizacijų sukauptos lėšos kartu sudėjus. „Islamo valstybės“ grupuotė itin praturtėjo, užgrobusi antrą pagal dydį Irako miestą Mosulą, esantį Irako šiaurėje. Apiplėšusi šalies centrinį banką, grupuotė savo sąskaitą papildė 0,5 mlrd. dolerių ir aukso luitais. Be to, kiekvieną dieną „Islamo valstybės“ grupuotė uždirba apie 3 mln. dolerių vien iš naftos. Ir, nors pasaulis jau vadina šią grupuotę „teroristine“, tačiau ji be jokių problemų pardavinėja naftą iš užgrobtų gręžinių pasaulio rinkose.

C. Gunteris pastebi, kad „Islamo valstybės“ judėjimas tapo toks galingas dėl pasaulio ekonominės padėties. „Jie turi tai, ant ko pastatytas Vakarų industrinis pasaulis. Pasaulis yra varomas nafta, o jie jos turi. Jei pasižiūrėtume į 6–7-ąjį dešimtmetį, kai buvo naftos krizė, arba į paskutinį praėjusį amžiaus dešimtmetį, kai įvyko Golfo karas, pamatytume, kad pasaulis ir Vakarų vyriausybės yra linkusios panikuoti, kai kyla naftos kainos. Vakarų kompanijos perka naftą net nesusimąstydamos, iš ko perka“, – sako C. Gunteris.

Laisvosios Europos radijo ekspertas S. Daniločkinas priduria, kad, esant tokiai pasaulio ekonominei situacijai, kai naftos kaina laikosi labai aukšta, yra neįmanoma sustabdyti džihadistų turimos naftos prekybos. Sirijoje ir Irake jiems pavyko užgrobti naftos gręžinius, iš kur jie vagia naftą.

„Tada jie ją parduoda už 25–60 dolerių už barelį, o pasaulinėje rinkoje barelis kainuoja daugiau nei 100 dolerių. Todėl perpardavinėtojai iš šios vogtos naftos gali gerai užsidirbti. Taigi ekonominė situacija jiems padeda, nes nafta dabar labai brangi. O žmonių, kurie nori užsidirbti, visada atsiranda. Taigi nafta taip ir keliauja per perpardavinėtojus, todėl yra labai sunku atsekti, kuri nafta yra vogta“, – aiškina S. Daniločkinas.

Religija bei ideologija vilioja ir vakariečius

80 tūkst. tiek žmonių arba savanoriškai, arba per prievartą prisijungia prie organizacijos. Nors skaičiuojama, kad aktyvių kovotojų yra apie 10 tūkst., tačiau, kaip sako S. Daniločkinas, tokiose organizacijose pamatas yra ne kovotojai, o tikintieji ideologija. Eksperto teigimu, jie pradeda verbavimą per religiją: kalbina žmones mečetėse, įvairiuose religiniuose centruose.

„Šis judėjimas yra paremtas tikėjimu. Visi nariai turi būti labai ištikimi ideologijai. O kai žmonės susidomi judėjimu, pritaria jo idėjoms, vertybėms, jį labai lengva privilioti, apmokyti, o tada paleisti, kad jis verbuotų kitus. Kai kurie verbuotojai nėra kovotojai, jie – tiesiog pasišventę musulmonai, kurie bando atversti į teisingą kelią kitus. Jie nėra kariškiai, jie nekovoja, tačiau jie yra pamatas, ant kurio stovi ši karinė organizacija. Dar yra tokių, kurie supranta, kad tai, kas vyksta, galbūt nėra gerai, bet jie nori tapti šventojo karo dalimi, nes, jų suvokimu, jei neprisijungs, darys nuodėme“, – sako S. Daniločkinas.

Jis priduria, kad prie šio judėjimo prisijungia ne tik vietiniai, bet ir užsieniečiai. Maža to, eksperto žiniomis, jie prisijungia ne tik kaip individualūs kovotojai – su šeimomis jie persikelia gyventi į ISIL valdomas teritorijas. S. Daniločkino teigimu, jie visiškai pakeičia savo gyvenimą, nes tiki, kad, persikėlę į šią teritoriją, gyvens teisingai, pagal principus, kuriais tiki.

Tai, kad prie „Islamo valstybės“ grupuotės prisijungia ne tik Irako ir Sirijos gyventojai, tačiau net ir Vakarų šalių piliečiai, pasauliui kelia susirūpinimą. Laisvosios Europos radijo Irako skyriaus vadovas S. Daniločkinas sako, kad ekonominė situacija, Vakarų šalių valdžios nesirūpinimas imigrantas bei vertybių praradimas stumia žmones jungtis prie džihadistų.

„Tai yra patraukli ideologija, nes ji žada daug socialinių ir religinių gėrybių. Kadangi Vakaruose vyrauja nusivylimas valdžia, politika, vertybėmis, todėl tai atrodo patrauklu. Be to, dabartiniai džihadistai naudojasi teorija, kad Vakarai užpuolė juos. Jie sako – pasižiūrėkite į Afganistaną, į Iraką, į grėsmes Sirijoje. Jie nekalba apie politinius režimus šiuose regionuose, prieš kuriuos yra nukreiptos Vakarų pajėgos. Jie kalba apie tai, kad Vakarai nusitaikė į jų religiją, kad tai yra Vakarų invazija į jų žemes. Taigi daugelis žvelgia į situaciją iš tokios pusės“, – teigia S. Daniločkinas.

Naudojasi senais metodais: iš lūpų į ausis, iš lūpų į lūpas

40 tūkst. – tiek „Twitterio“ žinučių kasdien išpublikuoja „Islamo valstybės“ grupuotė arba jų sekėjai. Vadinamoji „Islamo valstybė“ puikiai išnaudoja išmaniąsias technologijas bei socialinę žiniasklaidą, kaip vieną iš ginklų kare. Jie viešina filmuotą medžiagą bei nuotraukas, kur puikuojasi užkariautomis teritorijomis, nužudytais žmonėmis. Užgrobę antrą pagal dydį Irako miestą Mosulą, kovotojai gausiai publikavo nuotraukas bei filmuotą medžiagą, kur įamžintos jų pergalės. Po trijų dienų „Twitteris“ panaikino dvi didžiausias ir aktyviausias ekstremistų paskyras, tačiau, kaip sako ekspertai, nors šis žingsnis ir teisingas, jis buvo per mažas ir gerokai pavėluotas. Pasak S. Daniločkino, „Islamo valstybės“ grupuotė socialinę žiniasklaidą išnaudoja puikiai.

„Pirmiausia jie negali sukurti žiniasklaidos imperijų, žiniasklaidos organizacijų, kurios būtų atsvara, pavyzdžiui, CNN. Viskas, ką jie gali padaryti, tai naudotis senais metodais: iš lūpų į ausis, iš lūpų į lūpas. Socialiniai tinklai tai leidžia daryti efektyviai. Jie kuria sau reklamą, kuri yra labai panaši į įprastą komercinę reklamą“, – pastebi S. Daniločkinas.

Anot pašnekovo, jau seniai žinoma, kad žmonėms patinka stebėti smurtą ekrane. Todėl ir džihadistų grupuotė tai išnaudoja save reklamuodama. Kaip pavyzdį jis pateikia amerikiečių žurnalisto galvos nukirsdinimo įrašą.

„Ekspertai sako, kad prie šio įrašo buvo daug dirbama, daug montuojama, todėl šis įrašas yra itin manipuliuojantis. Tai yra pavyzdys jų vykdomos informacinės kampanijos. Be to, tokie vaizdai masiškai plinta. Svarbu paminėti ir tai, kad labai atidžiai seka, ką apie juos kalba, rašo, rodo kitos žiniasklaidos priemonės. Jie labai rūpinasi savo vardu. Tai nėra tik grupelė žmonių, kurie važinėja visureigiais, jodinėja arkliais ir šaudo, grobia žmones, ne. Viskas yra sutelkta į taktiką, strategiją bei viešųjų ryšių akcijas“, – tvirtina S. Daniločkinas.
Jo teigimu, verbavimas taip pat yra viešųjų ryšių kampanijos dalis. Džihadistai esą supranta, kad didelė dalis žmonių nepatikės jų argumentais ir jų nepalaikys, tačiau žino, kad vis dėlto yra dalis auditorijos, kuri patikės. Būtent jiems, eksperto manymu, ir yra skirtos šios viešųjų ryšių akcijos.

Praėjusią savaitę išplatintą vaizdo įrašą analizuoja viso pasaulio ekspertai. Vieni spėja, kad tai yra autentiškas įrašas, kiti – kad tikroji egzekucija buvo įvykdyta vėliau, o filmuojama tik jos inscenizacija. Tačiau visi sutinka, kad prie šios medžiagos buvo dirbama daug ir kruopščiai. Kodėl? Terorizmo tyrinėtojas dr. C. Gunteris sako, kad atsakymą sužinoti labai sunku.

„Kai aš žiūrėjau šį įrašą, pastebėjau pasikeitimų. 2004 m. jie irgi publikuodavo galvos nukirtimo procesą, ir viskas buvo rodoma nuo pradžios iki galo. Kodėl dabar viskas buvo padaryta taip skrupulingai, neparodant per daug? Aš nežinau. Galiu sugalvoti nebent tai, kad jie norėjo parodyti, ką gali, bet sykiu ir išlaikyti auditoriją, neprarasti palaikymo. [...] Tai yra pakankamai mistinė organizacija. Jie mąsto racionaliai, strategiškai, jų karinių taktikų sugebėjimai yra be galo geri. Jie yra tikrai kažkas daugiau nei tiesiog teroristinė organizacija. Islamo valstybės nariai nori, kad ši organizacija taptų realia valstybe“, – mano C. Gunteris.

Taps ISIL realia valstybe, ar ne, neaišku. Tačiau jos vis stiprėjančios įtakos nebeįmanoma nepastebėti. Kodėl grupuotė taip stiprėja? Kaip sako ekspertai, jei nori suprasti „Islamo valstybės“ galios šaknis, reikia sekti pinigus, o pinigų ši grupuotė turi labai daug.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių