Teroras Briuselyje: per sprogimus žuvo 35 žmonės

  • Teksto dydis:

Antradienį Briuselyje per didžiulius sprogimus oro uoste ir metropoliteno stotyje žuvo mažiausiai 35 žmonės, maždaug 200 - sužeisti. Aukų skaičius dar gali augti. 

Apie 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku du sprogimai driokstelėjo Zaventemo oro uosto terminalo pagrindinėje išvykimo salėje. Trečias sprogimas po 8 val. vietos laiku nugriaudėjo Malbeko traukinių stotyje netoli Europos Sąjungos pagrindinių pastatų.

Kalta „Islamo valstybė“

 Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) prisiima atsakomybę už mirtinas antradienio atakas Briuselyje, paskelbė savo tinklalapyje naujienų agentūra, susijusi su džihadistais.

„Islamo valstybės kovotojai surengė virtinę sprogimų sprogstamaisiais diržais ir įtaisais, taikydamiesi į oro uostą ir centrinę metro stotį Belgijos sostinės Briuselio centre, šalyje, kuri dalyvauja tarptautinėje koalicijoje prieš Islamo valstybę“, – nurodė naujienų agentūra „Aamaq“.

Paskelbė apie pabėgusį įtariamąjį

Belgijos policija paskelbė pranešimą apie ieškomą pabėgusį įtariamąjį, siejamą su antradienį buvusiu sprogdinimu Briuselio oro uoste, kur žuvo mažiausia 14 žmonių.

Per televiziją CCTV parodytas beveik prieš pat sprogimus užfiksuotas įtariamojo atvaizdas – akiniuotas vyras ožiška barzdele, vilkintis baltą striukę, užsidėjęs juodą skrybėlę, stumiantis vežimėlį su didžiuliu juodu lagaminu .

Kiti du greta jo vežimėlius su panašiu bagažu stumiantys tamsiaplaukiai vyrai, kaip manoma, susisprogdino. Abu jie mūvėjo po juodą pirštinę ant kairės rankos.

Belgijos pareigūnai sako, kad antradienio rytą pagrindinėje oro uosto salėje sprogo dvi bombos, mažiausiai vienas šių sprogimų buvo savižudiškas.

Trečioji, nesprogusi bomba buvo rasta vėliau, sakė regiono gubernatorius.

„Į pastatą buvo įneštos trys bombos, iš kurių viena nesprogo“, – sakė Lodewijkas De Witte (Lodeveikas De Vitė), Flamandų Brabanto provincijos gubernatorius per spaudos konferenciją oro uoste.

Jis dar paaiškino, kad policiją trečiąjį sprogmenį susprogdino kontroliuojamu būdu.

Susisprogdino mirtininkas

Mažiausiai vieną iš sprogimų, sukrėtusių Briuselio tarptautinį oro uostą, sukėlė sprogdintojas mirtininkas, pranešė Belgijos federalinis prokuroras.

„Įvyko du sprogimai išvykimo zonoje; iš jų vieną tikriausiai sukėlė mirtininkas sprogdintojas“, – prokuroras Fredericas Van Leeuwas (Fredericas Van Leuvas) sakė per bendrą spaudos konferenciją su premjeru Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu).

Federalinis prokuroras pridūrė, kad visi trys sprogimai buvo teroristiniai išpuoliai.

Du sprogimai nugriaudėjo Zaventemo oro uosto išvykimų salėje. Visi skrydžiai iš to oro uosto buvo atšaukti, o atvykstantys reisai nukreipti į kitus oro uostus. Sprogimai driokstelėjo tuo metu, kai oro uoste būna daugiausiai keleivių. Virš terminalo matėsi kylantis dūmų debesis. 

Briuselio oro uoste antradienį per du atskirus sprogimus žuvo 14 žmonių, sužeista daugiau kaip 90, pranešė ugniagesių tarnybos atstovas naujienų agentūrai AFP.

„Sužeistųjų yra 96, negyvųjų – 14. Šie skaičiai, matyt, keisis. Tikimės vakare turėti jau galutinius skaičius“, – sakė atstovas.

Metropoliteno stotyje – apie 20 aukų

Sprogimas Malbeko stotyje driokstelėjo per rytinį eismo piką. Televizijos reportažuose matėsi iš įėjimo į stotį virstantys juodi dūmai. Metropoliteno bendrovė vėliau pranešė, kad traukinių eismas stabdomas, o visos stotys uždaromos.

Briuselio metropoliteno stotyje antradienį nugriaudėjęs sprogimas nusinešė maždaug 20 žmonių žuvo gyvybių, dar 106 buvo sužeisti, pranešė sostinės meras Yvanas Mayeuras (Yvanas Majeras).

„Remiantis pirminiais skaičiais, žuvo maždaug 20 žmonių ir dar 106 buvo sužeisti, iš jų 17– labai sunkiai, 23– sunkiai“, – sakė meras, padėtį Malbeko stotyje apibūdindamas kaip „labai chaotišką“.

Stiprinama atominių jėgainių apsauga

Belgija sustiprino saugumo priemones šalies branduolinėse jėgainėse po antradienį įvykdytų mirtinų išpuolių sostinėje Briuselyje, pranešė naujienų agentūra „Belga“.

„Stebėjimas sustiprintas, taip pat sustiprintos saugumo priemonės branduolinėse jėgainėse, – sakoma agentūros pranešime. – Transporto priemonės tikrinamos ten budinčių policininkų ir karių.“

Vasarį pareigūnai, tiriantys lapkritį Paryžiuje įvykdytas teroro atakas, vieno svarbaus įtariamojo namuose rado vaizdo įrašą, kuriame matomas vienas aukšto rango Belgijos branduolinės energetikos pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurga

Jurga portretas
Jo, ziuresim kaip dziaugsis pseidoverslininkai... Nors ir gerai, g turi kazkada buti pasaulio pabaiga !

Patys

Patys portretas
valdantieji tų migrantų sau ir prisikvies - jei lietuviai nepatenkinti valdžios politika tyliai sau protestuoja, tai jau anie netylės: nei vandens patrankos, nei guminės kulkos neišgelbės...

mm

mm portretas
tai yra normalu. zinant, kokio dydzio musulmonu populiacija tose salyse, klausimas, kodel tai atsitiko tik dabar. dauguma vakaru saliu, i kurias lygiuojasi ir lietuva, kazkada prieme tuos zmones su savo "kultura". Jeigu paziuresite i tuos krastus, ten beveik kiekviena savaite vyksta panasus ivykiai. Lietuvos valdzia, vedama prezidentes, premier-ministro ir pagrindiniu partiju, taip pat siandien atveda tuos zmones i lietuva. del to, tai yra logiska pasekme, tai yra normalu ir as, manau, kad ir lietuvoj zmones tures apsiprasti ateity su musulmonisku saliu kasdienybe.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių