Tragedija Rygoje: sugriuvo „Maxima“, žuvo mažiausiai 54 žmonės

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą Latvijos sostinėje sugriuvo prekybos centras „Maxima“. Žuvo mažiausiai 54 žmonės, sužeistųjų – kelios dešimtys.

Ketvirtadienio vakarą Latvijos sostinėje sugriuvo prekybos centras „Maxima“. Nelaimė įvyko parduotuvėje, esančioje Priedainės gatvėje nr. 20. Žuvo mažiausiai 54 žmonės, sužeistųjų – kelios dešimtys. Lietuvos ambasados Latvijoje duomenimis, tarp nukentėjusiųjų Lietuvos gyventojų nėra.

Šeštadienį vakare - dar viena įgriuva

Gelbėtojai jau rado 54 negyvus žmones. Šeštadienį antroje dienos pusėje policijos atstovė Sigita Pildava sakė agentūrai BNS, kad pavyko nustatyti visų žuvusiųjų tapatybę. Vaikų tarp jų nėra.  29 žmonės buvo išvežti į ligoninę, dar keliems medicininė pagalba buvo suteikta vietoje.

Šeštadienio vakarą gelbėjimo darbai įvykio sustabdyti iki ryto. Įvykio vietoje lieka budintys gelbėtojai ir medikai.

Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos (VPGT) tarnybos atstovė Viktorija Šembelė sakė, kad iki tol gelbėtojai dirbo keturiose tragedijos vietose: trys grupės – pirmajame aukšte, viena – autokrautuvu mėgino nupjauti lengvesnes stogo konstrukcijas.

Šeštadienį vakare  prekybos centre įvyko trečia įgriuva, pranešė gelbėtojai.

V. Šembelė nurodė, kad ši įgriuva nėra susijusi su gelbėtojų vykdoma operacija. VUGD dabar siekia išsiaiškinti, ar nedingo kuris nors iš gelbėtojų, kurie vis dar naršo pastato griuvėsius.

Pirminiais duomenimis, toje vietoje, kur įvyko trečia įgriuva, gelbėtojų nebuvo.

Savo ruožtu Latvijos vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai Daiga Huolma patvirtino BNS, kad per šį pastarąjį incidentą nenukentėjo nė vienas gelbėtojas.

Įgriuvusi stogo dalis – paskutinė iš dar išlikusiųjų po pirmosios tragedijos. Iš prekybos centro liko tik sienos.

Šalyje nuo šeštadienio buvo paskelbtas trijų dienų gedulas dėl ketvirtadienį ištikusios tragedijos, o pareigūnai tiria priežastis, kodėl įgriuvo stogas, sukeldamas trečią didžiausią tokio pobūdžio nelaimę Europoje per pastaruosius 30 metų.

Nors kalbama, kad po griūvėsiai dar gali likti keletas žmonių, tačiau manoma, kad gyvųjų po nuolaužomis jau nebeliko.

Ieškojo visą naktį

Policijos atstovas spaudai Tomas Sadovskis nurodė, kad nors gelbėjimo komandos naršė griuvėsius visą naktį, daugiau išsigelbėjusių žmonių aptikti nepavyko.

Gelbėjimo operacija, kuri prasidėjo ketvirtadienį vakare, tebesitęsia.

Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis penktadienį vakare kalbėdamas per Latvijos visuomeninę televiziją pareiškė, jog tai buvo "sunki diena".

"Tai buvo sunki diena visai Latvijai”, - sakė premjeras ir pridūrė, jog tragedijos aukoms ir jų giminaičiams bus suteikta visa reikiama pagalba.

V.Dombrovskis taip pat nurodė, kad buvo suformuota tyrėjų grupė, kuri kiek įmanoma griečiau turėtų išsiaiškinti tragedijos priežastis ir nustatyti, kas dėl jos kaltas.

"Be abejonės, pagrindinis klausimas kyla dėl stogo sugriuvimo priežasčių. Mes žinome apie teorijas dėl pastato konstrukcijos, galima klaidas per pirmąją fazę statybos fazę ar per antrąją statybos fazę, kuri tebevyko, todėl turime nustatyti tragedijos priežastis, patraukti kaltuosius baudžiamojon atsakomybėn , taip pat imtis žingsnių, kurie leistų išvengti tokių situacijų pasikartojimo”, - sakė premjeras.

Latvija nesikreipė į kitas šalis su prašymu padėti vykdyti gelbėjimo darbus, nes buvo nuspręsta, kad pakaks savų išteklių.

Tokį sprendimą lėmė ir tai, kad palyginti nedidelėje sugriuvusio centro erdvėje gali dirbti ribotas skaičius gelbėtojų ir technikos.

Vietoje prekybos centro bus memorialas?

Sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ teritorijoje užbaigus gelbėjimo darbus ir įvertinus tragedijos priežastis, likusį pastatą ketinama nugriauti, pareiškė šeštadienį Rygos meras Nilas Ušakovas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Tuo pačiu metu bus svarstoma, ką daryti su greta baigiama naujo pastato statyba. Po ekspertizių bus svarstomas sprendimas dėl galimo jo nugriovimo. Vėliau bus svarstoma galimybė uždrausti bet kokią statybą toje vietoje“, – sakė meras, pridurdamas, kad bus įvertinta ir galimybė įrengti ten memorialą.

Prezidentas tragediją prilygino žmogžudystei

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis šeštadienį pareiškė, kad tragedija Rygoje, kai įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo dešimtys žmonių, prilygsta žmogžudystei, todėl atsakingos institucijos turėtų ją tirti atitinkamai.

Duodamas interviu Latvijos televizijai, A.Bėrzinis apgailestavo, kad to prekybos centro, esančio Latvijos sostinės vakariniame Zuolitūdės rajone, statytojai dabar mėgina išvengti atsakomybės.

„Pasaulyje po tokių nusikaltimų paprastai niekas nežiūri į antspaudus ir parašus ant statybos dokumentų. Pasirašę asmenys patenka į tardymo izoliatorius“, – griežtai pareiškė šalies vadovas.

A.Bėrzinis sakė pripažįstantis Latvijos statybininkų profesionalumą, tačiau pridūrė, kad į ketvirtadienį įvykusios prekybos centro griūties tyrėjų grupę reikia įtraukti nepriklausomus užsienio ekspertus, kurie niekaip nebūtų susiję su vietos statybų verslu.

„Kaip matėte, gamta čia niekuo dėta. Buvo normalus vakaras, tiktai ūkanotas. Tai nelaimė, kurią sukėlėme mes patys“, – sakė prezidentas.

A.Bėrzinis pabrėžė, kad policija negali sau leisti tirti šią baudžiamąją bylą pusę metų.

„Per pusę metų kaltųjų dėl šios katastrofos geležinė gynyba jau bus visiškai išskleista. Namai griūva pietuose, kur juos stato iš saulėje džiovintų molinių plytų ir mėšlo“, – pažymėjo jis.

Prezidentas tragediją prekybos centre susiejo su daugelį metų klestėjusiu politinės atsakomybės stygiumi ir valstybės valdymo problemomis, ypač visų lygių vykdomojoje valdžioje.

„Mūsų demokratijoje yra tik teisės, tačiau ne atsakomybė. Nėra nė vieno atsakingo. Tai nenormalu“, – piktinosi jis.

Tačiau A.Bėrzinis džiaugėsi, kad nelaimės akimirką Latvijos žmonės pademonstravo didelę vienybę.

„Latvijos žmonės vieningi. Čia nėra tautybių. Žmonės įrodė, kad viskas yra gerai. Blogai organizuota įstatymų leidyba – ji tikriausiai skaičiuoja parašus“, – sakė valstybės vadovas.

"Maxima" skirs paramą tėvų netekusiems vaikams

Prekybos tinklas "Maxima" išplatino tokį pranešimą: "Prekybos tinklas "Maxima" nuoširdžiai užjaučia nelaimės aukų artimuosius ir kartu skausmingai išgyvena šią tragediją.

„Negalime pakeisti tėvų globos ir meilės, tačiau galime padėti tėvelių netekusiems vaikams, skirdami jiems materialinę pagalbą“, - sako prekybos tinklo „Maxima Latvija“ valdybos pirmininkas Gintaras Jasinskas.

Suprasdami vaikų situaciją ir poreikius ne tik šiuo metu, bet ir ateityje, "Maxima" suteiks jiems materialinę paramą iki pilnametystės. Visiems vaikams, kurių tėvai žuvo per tragišką įvykį Priedainės gatvėje, iki 18 metų amžiaus, kas mėnesį, bus skiriama vidutinio Latvijos darbo užmokesčio dydžio parama. Šiuo metu ši suma siekia 500 Latvijos latų (beveik 2500 litų). Tokią paramą kas mėnesį gaus kiekvienas tragedijos metu tėvų netekęs vaikas. Mokesčiai valstybei į šią paramą neįskaičiuoti, juos papildomai sumokės „Maxima Latvija“.

Tarp aukų - trys užsieniečiai

Tarp sugriuvusio Rygos prekybos centro "Maxima" aukų yra trys užsieniečiai, šeštadienį pranešė šalies Užsienio reikalų ministerija.

Valstybės policija anksčiau dieną informavo URM, kad tarp aukų buvo atpažinti du Rusijos piliečiai - vyras ir moteris.

"Nors šie žmonės buvo Rusijos piliečiai, jie nuolat gyveno Latvijoje, nes turėjo leidimą čia gyventi", - sakė URM atstovas spaudai Kаrlis Eichenbaumas.

Jis pridūrė, kad penktadienį buvo rasti vienos Armėnijos pilietės, kuri į Latviją buvo atvažiavusi kaip turistė, palaikai.

Žuvusiųjų skaičius nuolat keičiasi

Iš pradžių pranešta apie du žuvusius žmones, tačiau vėliau per griūtį žuvusiųjų skaičius išaugo iki 52. Dviejų žuvusiųjų tapatybė dar nenustatyta. Baiminamasi, kad tarp žuvusiųjų galėjo būti paauglių, nes netoliese yra vidurinė mokykla.

„Dar apie 30 žmonių gali būti viduje. Labiausiai tikėtina, kad jie yra negyvi. Tikimės, kad dar bus gyvųjų, bet jau praėjo para, tad tokia tikimybė nėra didelė“, – sakė agentūrai AFP Rygos meras Nilas Ušakovas.

Vėlų penktadienio vakarą gelbėtojai pripažino: viltis rasti gyvų žmonių - minimali.

Tarp sužeistųjų yra 10 ugniagesių. Ugniagesiai kelių savo kolegų neteko tuo metu, kai jiems atvykus į įvykio vietą įgriuvo dar viena didelė stogo dalis.

„Viskas griuvo: sienos, stogas – viskas“, – viena incidento liudininkė, vardu Jana, sakė televizijai LNT. – Nežinau, kas nutiko kasininkėms – jeigu sėdi, niekaip negali suspėti laiku ištrūkti“.

Tarp aukų yra trys ugniagesiai, kurie žuvo mėgindami gelbėti žmones po pirmosios stogo griūties.

„Didžiuojuosi savo tėčiu – jis žuvo gelbėdamas kitus, negalvodamas apie save“, – sakoma mergaitės, vardu Katrina, kuriose tėvas buvo tarp aukų, žinutėje, kuri buvo paskelbta socialiniame tinkle „Twitter“ ir vėliau pakartota ugniagesių gelbėtojų tarnybos paskyroje.

Penktadienio vakare prie tragedijos vietos susirinko šimtai žmonių. Jie nešė žvakes ir gėles. Prie policijos kordono, juosiančio prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelę, dega daugybė žvakių.

"Nukentėjusiems iš Rygos dūmos biudžeto bus skirta apie milijonas latų", - sakė Rygos vicemeras Andris Amerikis.

Žuvo Anglijos lietuvės pusbrolis

Per Latviją sukrėtusią tragediją, kuomet Rygos priemiestyje įgriuvo prekybos centro „Maxima“ stogas, žuvo ir Anglijoje gyvenančios Airinos N. pusbrolis, rašo portalas anglija.lt. Jis buvo gaisrininkų kuopos vadas.

Anglija.lt redakcija susisiekė su moterimi, kuri papasakojo, kad jos 25 metų pusbrolis Edgaras Reinfeldas vadovavo gaisrininkų kuopai, kuri gelbėjo po griuvėsiais įstrigusius žmones.

Ateinančiais metais Edgaras turėjo baigti universitetą ir sunkiai dirbo, kad užsidirbtų pinigų mokslams. Močiutės užaugintas vyras ketino kurti šeimą su dabartine drauge ir buvo neapsakomai draugiškas žmogus.

Toliau vyksta gelbėjimo darbai

Valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) tikisi, kad gelbėtojai dar rausis po griuvėsius ir per naktį. Apie 200 gelbėtojų, kuriems padėjo kariai, rausėsi nuolaužose ir penktadienio naktį. 

Ugniagesiams į pagalbą atėjo kariai ir dresuoti šunys. Tragedijos vietoje dirbo keturi dideli kranai. Paskutinį išgelbėtą žmogų greitosios pagalbos tarnyba išvežė į ligoninę penktadienio rytą, o po to griuvėsius naršantys gelbėtojai neberado nė vieno išgyvenusiojo tragediją.

Gelbėtojai retkarčiais išjungia visą savo įrangą ir prašo dingusių žmonių giminaičių skambinti jiems, kad galėtų išgirsti skambančius mobiliuosius telefonus, sakė gelbėtojų atstovė Viktorija Šembelė. Pasak jos, darbai vyksta lėtai, nes ir nuolaužų krūvos, ir išlikusi stogo dalis yra tarsi kortų namelis, galintis lengvai griūti toliau, jeigu bus pajudintos ar pakeltos ne tos dalys.

Gelbėtojai nežino, kiek žmonių dar gali būti po nuolaužomis, bet mano, kad žuvusiųjų skaičius didės. Kol kas nežinoma, kiek žmonių liko įstrigę po griuvėsiais.

„Ten liko mano žmona. Apie ją nėra jokios informacijos – ar ji žuvusi, ar gyva. Kai tik paskambinu, nebūna jokios informacijos“, – sakė Igoris Umanovas. Gelbėtojams darbuojantis jau 15 valandų, vyras sakė tikintis, kad jo žmona tebėra gyva.

Nelaimė įvyko ketvirtadienio vakarą, apie 18 val., kai parduotuvėje buvo daug pirkėjų. Ant eilėse laukiančių žmonių nukrito apie 500 kvadratinių metrų parduotuvės stogo. Rygos vicemeras Andris Amerikas teigė, kad jo turima informacija rodo, jog griūtis prasidėjo nuo parduotuvės žiemos sodo, o paskui „stogas sugriuvo kaip kortų namelis“.

Šalyje –  trijų dienų gedulas

Latvijos ministrai per nepaprastąjį kabineto posėdį penktadienį nutarė paskelbti trijų dienų nacionalinį gedulą lapkričio 23–25 dienomis, kad taip pagerbtų dešimtis žuvusių ir sužeistų žmonių per prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį sostinėje Rygoje.

Šeštadienį 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku visoje Latvijoje to tragiško incidento aukos bus pagerbtos tylos minute.

Per ministrų kabineto posėdį, kuris taip pat prasidėjo tylos minute, vyriausybės nariai išklausė atsakingų tarnybų ataskaitas, taip pat aptarė galimas pagalbos priemones nukentėjusiesiems bei žuvusiųjų šeimoms.

Latvijos gerovės ministrė Ilzė Vinkelė sakė, kad jos ministerija gali imtis koordinuoti pagalbos pastangas, kad nukentėjusiesiems būtų suteikta visa įstatymų numatyta finansinė parama. Gerovės ministerija taip pat gali pasiūlyti reabilitaciją ir psichologų konsultacijas iki 100 žmonių.

Per vyriausybės susitikimą Gerovės ministerijai buvo pavesta parengti išsamią ataskaitą, kaip ji gali padėti šios nelaimės aukoms.

Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorė Ilzė Pėtersuonė-Guodmanė sakė, kad pagal galiojančius įstatymus ministerija išmokės 50 tūkst. latų (beveik 246 tūkst. litų) kompensacijas ugniagesių gelbėtojų, kurie žuvo mėgindami ištraukti žmones iš po nuolaužų, artimiesiems. Ministerija taip pat apmokės sužeistų gelbėtojų gydymą ir reabilitaciją.

„Kompensacijos taip pat gali būti išmokėtos sužeistiesiems (gelbėtojams)“, – pridūrė I.Pėtersuonė-Guodmanė.

Aiškinasi nelaimės priežastis

Žmonės nebuvo evakuoti iš prekybos centro „Maxima“ Rygoje prieš įgriūvant jo stogui, nors prieš nelaimę įsijungė priešgaisrinė signalizacija, nes nebuvo akivaizdžių gaisro požymių. Tai pareiškė bendrovės „Maxima Latvia“ valdybos narys Gintaras Jasinskas, komentuodamas ketvirtadienio vakarą įvykusį tragišką incidentą.

Latvijos valstybinė policija tiria tris versijas dėl stogo griūties, policijos vadovas Intas Kuzis sakė penktadienį per spaudos konferenciją po krizių valdymo komiteto posėdžio. Viena iš versijų susijusi su prekybos centro projektu ir pastato priežiūra, kita – su pačiu pastatu, o pagal trečią nagrinėjamas faktas, kad ant stogo, kur buvo įrenginėjama žalioji erdvė, buvo sukrauta daug sunkių statybinių medžiagų.

Policija turi informacijos, kad prekybos centre priešgaisrinė signalizacija įsijungė dar prieš įgriūvant stogui. Pareigūnai aiškinasi, ar nebuvo pastato valdytojai aplaidumo reaguojant į pavojaus signalą.

I.Kuzis sakė, jog prireikus policija gali iškviesti užsienio ekspertus, kurie tirtų griūties priežastis.

Tuo metu Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis pareiškė, kad stogo griūtį nulėmė žmogaus klaida. Duodamas interviu visuomeninei televizijai, jis sakė: „Aišku, kad šį kartą, deja, viskas įvyko dėl žmogaus klaidos. Nebuvo jokios audros arba žemės drebėjimo, tačiau pastatas sugriuvo ramiu metu. Tai reiškia, kad šiuo atveju yra kažkieno kaltė.“

R.Kozlovskis kėlė prielaidą, kad galėjo būti padaryta pažeidimų projektuojant arba statant tą prekybos centrą.

„Bet kokių teroro aktų galimybė atmetama, ir akivaizdu, kad kažkas nesilaikė statybos reikalavimų“, – pažymėjo ministras.

Pasak R.Kozlovskio, ši tragedija paskatins daugiau dėmesio skirti statybų priežiūrai. „Vienas iš uždavinių bus patikrinti ir įvertinti, kaip laikomasi statybos reikalavimų. Dėl šio įvykio iškelta baudžiamoji byla“, – nurodė jis.

Rygos meras Nilas Ušakovas penktadienį pareiškė, jog griūtį tikriausiai nulėmė nepakankama statybos darbų priežiūra. „Labiausiai tikėtina prekybos centro „Maxima“ stogo griūties priežastis yra statybos saugumo taisyklių pažeidimai – konkrečiai, vykdant parduotuvės stogo apželdymo darbus“, – N.Ušakovas sakė Latvijos nacionaliniam transliuotojui LNT.

Pasak mero, statybinės medžiagos buvo sukrautos ant stogo tarp laikančiųjų konstrukcijų, o ne virš jų.

„Nėra pagrindo manyti, kad nebuvo galima išduoti leidimo to objekto statybai. Tiktai kyla klausimas, kiek kokybiškai buvo vykdoma statybų priežiūra – už tai atsako užsakovai ir statytojai“, – pažymėjo N.Ušakovas.

Meras pridūrė, kad „žalieji stogai“ Latvijos architektams nėra naujovė ir kad tokie stogai yra kuriami visame pasaulyje. „Daugelyje pasaulio miestų ant pastatų stogų būna baseinai arba sraigtasparnių nusileidimo aikštelės. (Šiuo atveju) esmė – saugumo taisyklių pažeidimas“, – sakė jis.

Broko galimybę atmeta

Prekybos centras, kurį nuomoja "Maxima", buvo pastatytas bendrovės RE&RE pagal bendrovės "Homburg" projektą. Pastatas buvo užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.

Statybos bendrovė „RE&RE“ atmeta galimybę, kad Rygos Zuolitudės rajone esantis prekybos centras buvo pastatytas nekokybiškai. Bendrovės atstovė Marytė Straumė sakė, kad stogo įgriuvimo priežastys kol kas neaiškios, bet ji atmeta nekokybiško statybos darbų atlikimo galimybę.

„Šiuo atveju nėra pagrindo kalbėti apie nekokybiškai atliktus statybos darbus, nes šis projektas buvo griežtai prižiūrimas, – sakė ji. – Kaip ir visi kiti, esame ištikti šoko ir reiškiame užuojautą visoms aukoms ir jų artimiesiems. Dar per anksti kalbėti apie tikrąją tragedijos priežastį, ji bus nustatyta tyrimo metu“.

"Yra kelios galimos versijos ir, kadangi visi statybos darbai buvo vykdomi griežtai pagal projektą, plačiau negalime komentuoti nė vienos iš jų", – sakė M.Straumė. Ji  paneigė nuomonę, jog stogas įgriuvo dėl to, kad ant jo buvo įrengiamas žiemos sodas.

„Ant parduotuvės stogo nebuvo rengiamas žiemos sodas. Ten darė vadinamąjį žaliąjį stogą. Tačiau reikia pažymėti, kad šiuo atveju buvo naudojamas ne smėlis, o specialus palengvintas substratas“, – nurodė „RE&RE“ atstovė.

Focus.lv žiniomis, vienas iš sugriuvusį prekybos centrą Rygoje stačiusios bendrovės „RE&RE“ savininkų išvežtas į ligoninę. Pirminiais duomenimis, verslininkui Ainarui Pauliniui diagnozuotas širdies priepuolis.

Rygos meras N. Ušakovas nurodė statybų priežiūros institucijai patikrinti visus projektus, kuriuos vykdė statybos kompanija „RE&RE“, pastačiusi prekybos centrą.

"Homburg“ atstovybė Lietuvoje nekomentuoja nelaimės

Kanados kapitalo bendrovės „ Homburg  Group“ antrinė įmonė Lietuvoje „Homburg valda“ atsisako komentuoti nelaimę Rygoje.

„Šiuo metu visi vadovai yra išvykę į Latviją. Kol kas nieko nekomentuosime, kol nebus aiškios nelaimės aplinkybės“, – teigė „Homburg valda“ atstovė Donata Gaučytė.

Kompanijos „Homburg  Group“, kuriai priklauso Rygoje esantis pastatas, valdybos narys Jamesas Torpey (Džeimsas Torpis) teigė, kad projektuojant ir statant Rygos prekybos centrą „Maxima“ buvo laikomasi visų reikalavimų.

Bendrovės tinklapyje informacija apie „Homburg valda“ Lietuvoje valdomus nekilnojamojo turto objektus nėra pateikiama.

Tinklapyje nurodoma, kad „Homburg valda“ šiuo metu Vilniuje vykdo šiuos nekilnojamojo turto projektus: „Homburg Riešė“, „Homburg Lentvaris“, „Homburg Gulbinai“, „Homburg Kreivasis“ Užupyje ir „Homburg Tuskulėnai“. Kaune vykdomas projektas „Homburg Merkurijus“, kurio tikslas, kaip nurodoma įmonės tinklapyje, yra atnaujinti prekybos centrą „Merkurijus“. Klaipėdoje bendrovė plėtoja projektą Turgaus gatvėje ir gyvenamųjų namų projektą Daržų gatvėje.

Lietuvos politikai pareiškė užuojautą

Lietuvos prezidentė, premjeras ir Seimo vadovybė pareiškė užuojautą Latvijos prezidentui dėl šios tragedijos.

„Savo ir visos Lietuvos vardu reiškiu gilią užuojautą dėl tragedijos Rygos prekybos centre. Šią sunkią valandą linkiu žuvusiųjų artimiesiems ir visiems Latvijos žmonėms stiprybės, ištvermės ir susitelkimo“, – rašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautoje Andriui Bėrziniui.

Užuojautą Rygos gyventojams pareiškė ir Vilniaus meras Artūras Zuokas bei Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Parodė dėmesį Ukrainos prezidentas ir Rusijos premjeras

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius išreiškė užuojautą Latvijos prezidento Andriui Bėrziniui dėl Rygos prekybos centre įvykusios tragedijos, nusinešusios daugybę žmonių aukų.

„Ukrainos liaudies vardu ir aš pats asmeniškai reiškiu Jums ir žuvusiųjų artimiesiems užuojautą ir prašau perduoti palaikymo žodžius ir palinkėjimus greičiau pasveikti visiems nukentėjusiems“, – sakoma V.Janukovyčiaus užuojautoje, paskelbtoje prezidento tinklalapyje penktadienį vakare.

Užuojautą savo kolegai Valdžiui Dombrovskiui pareiškė ir Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.

„Rusijos Federacijos vardu ir pats asmeniškai reiškiu nuoširdžiausią užuojautą dėl daugybės žmonių aukų nusinešusio tragiško įvyko prekybos centre Rygoje“, – sakoma D.Medvedevo telegramoje.

„Liūdime kartu su tais, kurie neteko savo giminių ir artimųjų. Tikimės, kad visi nukentėjusieji greitai pasveiks“, – rašo Rusijos premjeras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
Šiandien jau 2020 ieji , kas naujo?

X

X portretas
Privertė iš naujo įvertinti Amerikoje propaguojama saugumą. Ten tuoj po pirmųjų menkų ženklų būtų visus lauk išvarę. Kartais erzindavo toks perdėtas saugumas, bet čia Lietuvoje ir Latvijoje, ir visoje Rytų Europoje saugumo per daug nebus, taip pat ir didesnio žmonių gyvybės, sveikatos ir tiesiog asmens teisių vertinimo. Mokytis ir mokytis. Apie statybinių įmonių darbą išvis patylėsiu, kiek susidūriau, niekada nieko dorai nepadarydavo, o laiko save tokiais profais, tik nusisuki, viską sumala, kad kuo greičiau, kuo pigiau. Kad pasimokytume bent iš šitos netekties. Ir vėl apie žmogaus teises ir saugumą - draugas pats tapo liudytoju, Maximoj Klaipėdoj buvo užsidegęs šaldytuvas, niekas nekreipė dėmesio, kol galų gale liepsnoti nepradėjo... Žmonės, galvokim bent galva šiek tiek!

Joa

Joa portretas
Kas dave leidima virsuje irengineti ziemos soda, tas ir atsakys. Ses i cype garantuotai. Uzuojauta zuvusiu seimoms.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių