Vokietijoje – nauji paukščių gripo protrūkiai

Vokietijoje kovo 6–23 d. nustatyti du nauji didelio patogeniškumo paukščių gripo atvejai, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Naujausias paukščių gripo židinys nustatytas Vokietijos rytinėje dalyje (Leipcigo regionas) nedideliame nelaisvėje laikomų paukščių ūkyje, kuriame buvo auginami 44 paukščiai. Be to, tame pačiame šalies regione vos po savaitės nuo nustatyto protrūkio nelaisvėje laikytiems paukščiams virusas patvirtintas ir laukinių paukščių populiacijoje – paprastajam suopiui.

Dar vienas ligos židinys aptiktas kovo 20 d. Auricho regione įsikūrusiame kalakutų ūkyje, kuriame staiga nugaišo 60 paukščių. Ištyrus gaišenų mėginius Vokietijos veterinarijos tyrimų institute, pasitvirtino paukščių gripo diagnozė. Visi šiame ūkyje laikyti paukščiai, tai yra 10 310 kalakutų, saugiai nugaišinti ir utilizuoti, veterinarijos specialistai nustatė būtinąsias apsaugos ir priežiūros zonas, atliko dezinfekciją ir įgyvendino kitas privalomas saugos priemones, siekdami išvengti tolesnio viruso plitimo.

Vokietijoje, VMVT pateiktais duomenimis, šiais metais jau nustatyti 3 paukščių gripo židiniai – du naminių paukščių ūkiuose ir vienas nelaisvėje laikytiems paukščiams ir patvirtinti du šiuo virusu užsikrėtę laukiniai paukščiai.

Iš viso per pastaruosius tris mėnesius Lenkijoje jau patvirtinti 33 paukščių gripo protrūkiai, Bulgarijoje – 8, Vengrijoje – 4, Vokietijoje ir Slovakijoje – po 3, Rumunijoje ir Čekijoje – po 2, Ukrainoje – 1.

Lietuvoje paukščių gripo virusas kol kas nenustatytas, pabrėžiama VMVT pranešime, tačiau intensyviai šylant orams mūsų šalies paukščių augintojus ir laikytojus VMVT ragina išlikti budrius ir primena, kad šiuo metu vyksta intensyvi pavasarinė laukinių paukščių migracija – jos metu visiems privaloma laikyti savo naminius paukščius uždarytus arba išleisti tik į lauko aikšteles ar savo kiemus, kurie yra įrengti (aptverti) taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais ir negalėtų prieiti prie atvirų vandens telkinių. Virš aikštelės ar kiemo įrengti tinklo ar stoginės nereikalaujama, kadangi migruojantys laukiniai vandens paukščiai vengia aptvertų vietų ir jose netupia.

Ūkiuose būtina laikytis visų biologinio saugumo priemonių – vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje, kuo dažniau skalbti drabužius, dezinfekuoti batus, įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, užtikrinti, kad į ūkių teritoriją įvažiuotų tik dezinfekuotos transporto priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių