Vokietijoje tūkstančiai žmonių protestuoja prieš transatlantinę prekybos sutartį

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai siūlomos transatlantinės prekybos sutarties priešininkų šeštadienį užplūdo vieno Vokietijos miesto gatves, protestuodami prieš tuos planus JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vizito išvakarėse.

B.Obamos kelionė į didelę pramonės bei technologijų mugę šiauriniame Hanoverio mieste ir derybos su kanclere Angela Merkel bei kitais lyderiais turėjo suteikti postūmį stringančioms pastangoms šiais metais baigti derinti sutartį, pagal kurią būtų sukurta didžiausia pasaulyje laisvosios prekybos zona.

Prieš šį vizitą duodamas interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ Amerikos lyderis pabrėžė esantis įsitikinęs, kad ta sutartis padidins prekybos apimtis ir sukurs naujų darbo vietų.

Tačiau Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystė (angl. TTIP) kai kuriuose sluoksniuose sulaukė didelio pasipriešinimo, taip pat didžiausioje Europos ekonomikoje Vokietijoje, kur oponentai perspėjo dėl galimų pragaištingų padarinių ekologinėms normoms ir darbo rinkos standartams, taip pat smerkdami su tas derybas gaubiantį slaptumą.

Plati profsąjungų, žaliųjų ir vartotojų teisių apsaugos organizacijų koalicija išvedė į gatves apie 16 tūkst. demonstrantų, susirinkusių priešais Hanoverio operos rūmus ir besiruošiančių žygiuoti per miesto centrą, kur minia galbūt padidės iki 50 tūkst. žmonių.

Per demonstraciją, budriai prižiūrimą stiprių policijos pajėgų, vienas plakatas su užrašu „Nesuteikit šanso TTIP“ vaizdavo buliaus pavidalo „privatizaciją“ ir karvės pavidalo „demokratiją“.

Ant žemės gulėjo improvizuotas karstas, ant kurio buvo užrašyta „Demokratija, nužudyta pinigų“ ir „Čia ilsisi demokratija“.

„Mes demonstruojame ne prieš Obamą, o prieš TTIP“, – sakė vienos protestų grupės „Campact“ vadovas Christophas Bautzas (Kristofas Baucas).

„TTIP yra visiškai neamerikoniška ir antieuropietiška, nes ji kelia pavojų mūsų bendrai vertybei – demokratijai“, – sakė jis.

Kai kurie protestuotojai užsidėjo A.Merkel ir B.Obamą vaizduojančias kaukes ir laikė plakatą, kuriame užrašyta, kad laisvoji prekyba laisvei yra tas pats kaip skaistuolei išdulkinimas („Freihandel für Freiheit ist wie F*cken für Jungfräulichkeit“).

Panašus protestas, anot organizatorių, spalį Berlyne pritraukė apie 250 tūkst. žmonių; tai rodo, kad dėl sutarties priėmimo dar reikės gerokai pakovoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių