Vėliavomis nešini Izraelio nacionalistai surengė kasmetinę eiseną į Jeruzalę

  • Teksto dydis:

Dešimtys tūkstančių Izraelio nacionalistų ketvirtadienį su vėliavomis žygiavo į Jeruzalės senamiestį – čia, įtampai Gazos Ruožo pasienyje išliekant didelei, vyko kasmetinės eitynės, skirtos Izraelio įvykdytam Jeruzalės senamiesčio užėmimui paminėti.

Kad užleistų vietą eitynių dalyviams, palestiniečiai aneksuotoje Rytų Jeruzalėje uždarė savo parduotuves, jiems buvo uždrausta į senamiestį patekti pro Damasko vartus.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris teigė, kad kai kurie dalyvavusieji akmenimis ir buteliais puolė žurnalistus. Policija pranešė, kad dėl šio išpuolio sulaikė du asmenis – suaugusįjį ir nepilnametį.

Vašingtonas, pagrindinis Izraelio sąjungininkas, ketvirtadienį pasmerkė rasistines demonstrantų skanduotes prieš arabus, AFP žurnalistams teigus, kad prie tokių šūkių prisidėjo daugelis eitynių dalyvių.

„Jungtinės Valstijos vienareikšmiškai nepritaria bet kokios formos rasistinėms kalboms. Smerkiame neapykantą kurstančias skanduotes, tokias kaip „Mirtis arabams“, kurios skambėjo per šiandienos eitynes Jeruzalėje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Šiandien „Hamas“, kuri mums grasino, sakome: Jeruzalė yra mūsų.

Reaguodami į eiseną, Izraelio pasienyje Gazos Ruože susirinko tūkstančiai žmonių, daugelis jų laikė palestiniečių vėliavas.

AFP žurnalistai teigė, kad Izraelio kariai į visus, kurie artėjo prie pasienio tvoros, paleido ašarines dujas.

Gazos Ruožą valdantis palestiniečių judėjimas „Hamas“ prieš ketvirtadienio renginį sakė, kad „smerkia sionistų okupacijos (Izraelio) kampaniją prieš mūsų palestiniečių žmones okupuotoje Jeruzalėje“.

Prieš dvejus metus, po ištisas savaites trukusio smurto Jeruzalėje, kai buvo sužeista dešimtys palestiniečių, per šią metinę demonstraciją kilo „Hamas“ ir Izraelio karas.

Kalbėdamas ketvirtadienį ryte Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė, kad eitynės Jeruzalėje rengiamos „praėjus 75 metams po to, kai ji buvo atkurta kaip atgimusios Izraelio valstybės sostinė, ir 56 metams po susijungimo“.

Eitynėse, skirtose Izraelio vadinamajai Jeruzalės dienai paminėti, dalyvavo ir du jo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ministrai, Itamaras Ben-Gviras ir Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas).

„Šiandien „Hamas“, kuri mums grasino, sakome: „Jeruzalė yra mūsų“, – sakoma I. Ben-Gviro pareiškime.

Smurto sumažėjo

Po 1967 metų Šešių dienų karo Izraelis aneksavo Rytų Jeruzalę ir jos senamiestį, bet tarptautinė bendrija šio žingsnio niekada nepripažino.

Prieš kelias dienas po įnirtingų kovų su „Islamo džihado“ kovotojais Gazos Ruože įsigaliojo paliaubos. Per kovas šiame blokuojamame palestiniečių anklave žuvo 33 žmonės, įskaitant daug civilių, o Izraelyje – du žmonės, Izraelio pilietis ir darbininkas iš Gazos Ruožo.

Ketvirtadienio eitynės prasidėjo vakarinėje miesto dalyje, po to eita į rytinę Jeruzalės dalį ir per senamiestį link Vakarinės sienos, kur, pasak vietos valdžios institucijų, apie 50 000 žmonių dalyvavo vakarinėje žydų maldoje.

Daugiausia žygiavo jauni vyrai, kai kurie vilkėjo baltus marškinėlius ir nešė Izraelio vėliavas, o juos stebėjo apie 2 500 policijos pareigūnų.

Prieš prasidedant eitynėms palestiniečiai, senamiestyje turintys parduotuvių, baigė darbą ir jas uždarė.

72 metų gyventojas Abu al Abedas teigė norėjęs grįžti namo. Eitynių dalyviai „yra kenkėjiški, jie eina ir pradeda daužyti parduotuvių ir mūsų namų duris“, sakė jis AFP.

Pirmiesiems eitynių dalyviams atvykus į senamiestį, tarp žydų ir palestiniečių jaunuolių kilo muštynės. Policijos teigimu, kai kuriais atvejais „teko imtis veiksmų siekiant užkirsti kelią trinčiai ir provokacijoms“.

Izraelio vyriausybė paklūsta žydų ekstremistams.

Tačiau palyginti su praėjusiais metais, kai prie Damasko vartų policijai susirėmus su prieš eitynes protestuojančiais palestiniečiais buvo sužeisti mažiausiai 79 žmonės, smurto gerokai sumažėjo.

Prieš eitynes dešimtys žydų, tarp kurių buvo bent trys B. Netanyahu partijos „Likud“ įstatymų leidėjai ir I. Ben-Gviro „Žydų jėgos“ frakcijos ministras, apsilankė Jeruzalės Al Aksos mečetėje – trečioje pagal svarbą islamo vietoje.

Žydams, kurie šią vietą vadina Šventyklos kalnu ir garbina ją kaip švenčiausią savo religijos vietą, čia leidžiama lankytis, bet ne melstis.

Tarp izraeliečių, mojavusių vėliavomis prie Damasko vartų likus kelioms valandoms iki oficialaus mitingo pradžios, buvo ir transporto ministrė Miri Regev iš „Likud“.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) atstovas įspėjo Izraelį nerengti šios vėliavų eisenos, kurią pavadino provokuojama.

Parado organizavimas nepaisant nieko „patvirtina, kad Izraelio vyriausybė paklūsta žydų ekstremistams“, trečiadienį sakė M. Abbaso atstovas Nabilas Abu Rudeineh (Nabilas Abu Rudeinė).

Nuo praėjusių metų demonstracijos Izraelio vadovybė žymiai pasislinko kraštutinės dešinės link.

I. Ben-Gviras, nacionalinio saugumo ministras, 2007 metais buvo nuteistas už paramą vienai teroristinei grupei ir rasizmo kurstymą.

B. Smotrichas yra finansų ministras ir turi tam tikrų įgaliojimų okupuotame Vakarų Krante. Jis anksčiau taip pat yra išsakęs kurstytojiškų komentarų apie palestiniečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arijas

Arijas portretas
Cia tie, kuriuos visi "skriaudzia"? Cha cha cha...

Anonimas

Anonimas portretas
žydnaciai siautėja...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių