V. Putino metinė kalba: ateinantys metai bus lemiami

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šalies sugebėjimą reaguoti į technologijų revoliucijos iššūkius ketvirtadienį pavadino itin svarbiu jos saugumui ir suvereniteto išsaugojimui.

„Šia prasme ateinantys keleri metai bus lemiami šalies ateičiai. Tai, ką dabar pasakysiu, absoliučiai nesusiję su vidaus politikos ciklu ir prezidento rinkimais. Kas bebūtų išrinktas prezidentu, kiekvienas Rusijos pilietis turi suprasti, kas vyksta pasaulyje, su kokiais iššūkiais susiduriame“, – pabrėžė V. Putinas, sakydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui.

Jis paaiškino, kad „technologinių permainų greitis sparčiai auga, staigiai kyla aukštyn (ir) tas, kas sugebės pasinaudoti šia technologijų banga, išsiverš toli į priekį, (o) tuos, kas nesugebės to padaryti, ji užlies, paskandins“.

„Technologinis atsilikimas, priklausomybė reiškia šalies saugumo ir ekonominių galimybių sumažėjimą. O galiausiai – suvereniteto praradimą. Būtent tokie ... yra reikalai“, – pabrėžė V. Putinas.

Skurdo lygio mažinimas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iškėlė tikslą per artimiausius šešerius metus dvigubai sumažinti skurdo lygį Rusijoje, o per 10 metų – užtikrinti piliečių pajamų augimą.

„Mums būtina rimtai atnaujinti užimtumo struktūrą, kuri šiandien daugeliu atžvilgių neefektyvi ir archajiška; duoti žmonėms gero darbo – motyvuojančio, nešančio gerovę ir leidžiančio save realizuoti; kurti šiuolaikines, oriai apmokamas darbo vietas“, – ketvirtadienį sakydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui pareiškė V. Putinas.

„Tuo remdamiesi privalome išspręsti vieną pagrindinių uždavinių būsimam dešimtmečiui – užtikrinti tvirtą ilgalaikį piliečių realių pajamų augimą, o per šešerius metus – mažiausiai dukart sumažinti skurdo lygį“, – sakė Rusijos prezidentas.

Pasak jo, remiantis teisingumo ir tikslingumo principais būtina sukurti visą socialinės pagalbos sistemą.

„Mes daug apie tai kalbame, bet tai reikia galų gale padaryti. Ją turi gauti piliečiai, šeimos, kuriems to to tikrai reikia“, – pabrėžė V. Putinas.

Pasak jo, ankstesniais metais aktyviai remdami šeimą, motinystę, vaikystę „mes sugebėjome pakeisti neigiamas demografines tendencijas, pasiekėme gimstamumo augimą ir mirtingumo sumažėjimą, sugebėjome neutralizuoti padarinius dviejų sunkiausių, viena po kitos ėjusių demografinių duobių - Didžiojo Tėvynės (Antrojo pasaulinio) karo periodo ir praėjusio amžiaus pabaigos“.

Valstybės vadovas priminė, kad 2000 metais žemiau skurdo ribos Rusijoje gyveno 42 mln. žmonių, beveik 30 proc. visų gyventojų. 2012 metais šį skaičių pavyko sumažinti iki 10 proc., o dėl ekonominės krizės skurdas vėl išaugo ir „šiandien su juo susiduria 20 mln. piliečių“, nurodė jis.

Pasak V. Putino, net kai kurie dirbantys žmonės gyvena labai kukliai.

Tuo pačiu prezidentas pažymėjo, kad „pirmą kartą per naujausią istoriją sugebėjome prilyginti minimalų darbo užmokestį pragyvenimo minimumui“.

Ši norma ims veikti 2018 metų gegužės 1 dieną ir teigiamai paveiks maždaug 4 mln. žmonių pajamas, sakė prezidentas.

„Tai svarbus žingsnis, bet ne fundamentalus problemos sprendimas“, – pridūrė jis.

Giriasi naujais branduoliniais ginklais

Rusija išbandė ištisą virtinę naujų strateginių branduolinių ginklų, kurių neįmanoma perimti, ketvirtadienį paskelbė šalies prezidentas Vladimiras Putinas.

Šis technologijų proveržis gali smarkiai padidinti Rusijos karinius pajėgumus, sustiprinti Kremliaus pozicijas pasaulyje ir pradėti naują ginklavimosi varžybų etapą.

Savo metiniame pranešime V. Putinas sakė, kad tarp naujųjų ginklų yra branduolinės sparnuotosios raketos, branduolinės povandeninės bepilotės skraidyklės ir naujas hipergarsinis aviacijos raketų kompleksas, neturintis analogų pasaulyje. Rusijos prezidentas tvirtino, kad naujieji ginklai paverčia NATO JAV vadovaujamą priešraketinę gynybą „beprasmiška“. Pasak jo, tai reiškia, kad Vakarų pastangoms trukdyti Rusijos vystymuisi atėjo galas.

„Noriu pasakyti visiems, kurie kurstė ginklavimosi varžybas pastaruosius 15 metų, siekė vienašališkos naudos prieš Rusiją, įvedė neteisėtų sankcijų, kuriomis siekė sustabdyti mūsų šalies vystymąsi: viskas, kam jūs savo politika norėjote sutrukdyti, jau įvyko. Jums nepavyko sustabdyti Rusijos“, – pareiškė V. Putinas.

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas sakė, kad praėjusį rudenį išbandytos branduolinės sparnuotosios raketos gali skrieti „praktiškai neribotą“ nuotolį, jos yra itin greitos bei manevringos, todėl esą gali smogti bet kokiai priešraketinės gynybos sistemai.

Rusijos lyderio teigimu, itin greiti povandeniniai bepiločiai dronai taip pat yra „tarpžemyninio“ tipo ir gali gabenti branduolinę galvutę, galinčią smogti tiek lėktuvnešiams, tiek pakrantės kompleksams. V. Putinas tvirtina, kad dėl šio aparato didelio greičio ir gylio jo negalės perimti priešas.

V. Putinas pažymėjo, kad kompaktiško branduolinio reaktoriaus, aprūpinančios naująjį droną energija, bandymai buvo baigti praėjusį rudenį.

Jis pridūrė, kad branduolinės sparnuotosios raketos ir branduoliniai povandeniniai dronai dar neturi pavadinimo. Prezidentas sakė, kad Gynybos ministerija surengs konkursą, kad išrinktų tiems ginklams tinkamiausius pavadinimus.

Kol V. Putinas skaitė metinį pranešimą konferencijų salėje šalia Kremliaus susirinkusiems šimtams įstatymų leidėjų, vyriausybės aukščiausio rango pareigūnų ir garsių žmonių, didžiuliuose ekranuose buvo rodomi naujieji ginklai.

„Niekas pasaulyje neturi nieko panašaus, – sakė jis. – Vieną dieną gali atsirasti (analogų), bet iki to laiko sugalvosime kažką nauja.“

Rusijos vadovas sakė, kad taip pat buvo išmėgintas hipergarsinis aviacijos raketų kompleksas „Avangard“. Šio komplekso raketos gali skristi 20 kartų didesniu negu garso greičiu ir smogti „lyg meteoritas, lyg ugnies kamuolys“.

V. Putino teigimu, Rusija išbandė ir naują tarpžemyninę balistinę raketą „Sarmat“, kuri gali nešti daugiau kovinių galvučių ir pasiekti didesnį nuotolį negu jos sovietų laikų pirmtakė, Vakaruose vadinta „Satan“ („Šėtonu“).

Rusijos lyderis pabrėžė, kad analogų Vakaruose neturintys nauji ginklai yra jo šalies reakcija į JAV pasitraukimą iš Šaltojo karo laikais pasirašytos priešraketinės gynybos draudimo sutarties ir JAV pastangų sukurti savo priešraketinės gynybos sistemą.

Jis sakė, kad Vašingtonas nekreipė dėmesio į Rusijos skundus.

„Niekas mūsų nesiklausė, – sakė V. Putinas. – Dabar jūs klausysitės mūsų.“

Jo teigimu, naujieji ginklai padės užtikrinti pasaulio stabilumą ir užkirs kelią bandymams susilpninti Rusiją.

V. Putinas taip pat sakė, kad Rusijos Pietų karinės apygardos aerodromuose buvo dislokuotas itin tiksliai nutaikomas hipergarsinis aviacijos raketų kompleksas „Kinžal“.

Valstybės vadovas sakė, kad itin dideliu greičiu galintis skristi lėktuvas nešėjas galėtų per kelias minutes nugabenti raketą į paleidimo vietą. Be to, šio komplekso raketos gali skristi 10 kartų didesniu negu garso greičiu ir manevruoti viso skrydžio metu.

V. Putinas pažymėjo, kad šios charakteristikos užtikrina, jog naujasis kompleksas galėtų įveikti visas egzistuojančias ir kuriamas priešlėktuvinės bei priešraketinės gynybos sistemas. Prezidentas pridūrė, kad naujoji sistema galėtų smogti taikiniams esantiems toliau kaip už 2 000 km ir nešti branduolines arba įprastas kovines galvutes.

„Tokio ginklo turėjimas, be abejo, suteikia rimtą pranašumą ginkluotos kovos srityje. Jo galia ir pajėgumai, pasak karinių ekspertų, gali būti milžiniški. Greitai (naujosios raketos) taps nepažeidžiamos dabartinių priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų, kadangi raketų gaudyklės jų tiesiog nepavys“, – tęsė V. Putinas.

Rusijos santykiai su JAV ir ES

Rusija suinteresuota partneriškais santykiais su Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas.

„Mes suinteresuoti normaliu konstruktyviu bendravimu su JAV ir Europos Sąjunga. Tikimės, kad viršų paims sveikas protas ir mūsų partneriai pasirinks garbingą, lygiateisišką bendradabiavimą“, – sakydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui pareiškė V. Putinas.

„Net jeigu mūsų pozicijos kai kur nesutampa, vis tiek liekame partneriai, todėl kad drauge turime atsakyti už sudėtingiausius iššūkius, užtikrinti visuotinį saugumą, kurti pasaulio, ... kuriame aktyviai didėja integracinių procesų dinamika, ateitį“, – pabrėžė Rusijos vadovas.

Jis taip pat sakė, kad Rusija drauge su partneriais Eurazijos Ekonominėje Sąjungoje ketina „paversti ją pasauliniu mastu konkurencingu integraciniu susivienijimu“.

Žada teikti prioritetą aplinkosaugai

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ketvirtadienį, prieš šį mėnesį įvyksiančius prezidento rinkimus sakydamas metinį pranešimą pareiškė, kad ateinančius kelerius metus jo prioritetas bus aplinkosaugos šalyje gerinimas.

Per ateinančius rinkimus V. Putino valdymas tikriausiai bus pratęstas iki 2024 metų.

"Sunku kalbėti apie ilgą ir sveiką gyvenimą, kai iki šios dienos milijonai žmonių yra priversti gerti standartų neatitinkantį vandenį", – per metinį pranešimą Federaliniame Susirinkime sakė V. Putinas.

Tas pat pasakytina, "jei krinta juodas sniegas, kaip Krasnojarske, kai žmonės pramonės centruose dėl smogo gali savaites nepamatyti Saulės", susirinkusiems įstatymų leidėjams, vyriausybės aukščiausio rango pareigūnams ir garsiems žmonėms kalbėjo prezidentas.

"Sugriežtinome reikalavimus įmonėms dėl aplinkosaugos, kad sumažintume pramoninę taršą", – sakė jis ir paminėjo naujas priemones, kurios turi įsigalioti 2019 ir 2021 metais.

Metinis pranešimas pateikė informacijos apie V. Putino politikos prioritetus laukiamai naujai kadencijai po kovo 18-osios rinkimų, kuriuos jis beveik neabejotinai laimės.

Smogas yra didelė problema tokiuose pramoniniuose miestuose kaip Krasnojarskas Sibire, kur giliai į plaučius patenkančių kietųjų dalelių koncentracija gerokai viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą limitą.

Be to, yra iškilusi grėsmė gamtos perlams, įskaitant Baikalo ežerą, kuris, pasak ekspertų, išgyvena didžiausią krizę per visą pastarojo meto istoriją.

Aplinkosaugos aktyvistai Rusijoje neretai susiduria su puldinėjimu ir įkalinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Bet tik nereikia pliurpt kad amerikontams nauji rusų ginklai buvo netikėtumas... ir tai YPAČ gerai parodo faktas, kad savo senąsias niekam nebetinkamas raketines sistemas BRANGIAI pardavė savo 'strateginiams' partneriams: "Mes iš tolo žiūrėsim kaip jūs krauju plūsit žvėrį išerzinę ir apsigint negalėdami".

tie

tie portretas
kom gan protingi ir teisingi jei nemeluoja tik nereikia gretint su musu parsidaveliska mafija kuri tarnauja u.spec t.........

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
amerikos priešraketinė giinybą,kuri atgabenta į Europą,Japoniją,Pietų Korėja,tai tik suplyšęs lietsargis prieš Rusijos raketas.Na o kalti jankiai,rušdamiesi atakoms priš rusus ir branduolino ginklo kurimu.Rusai ne gązdino,o parodė,kad šūdas yra šūdas.Toliau rudos beretės kariaukite su RUSIJA.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių