Tūkstančiai moterų protestuoja prieš D. Trumpą

  • Teksto dydis:

Pasiryžusios duoti atkirtį savo naujajam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), tūkstančiai moterų šeštadienį užplūdo Jungtinių Valstijų sostinės gatves per eitynes, kuriomis siekiama pademonstruoti, kad jos netylės ateinančius ketverius metus, o panašūs protestai taip pat rengiami kituose Amerikos ir pasaulio miestuose.

„Moterų maršo“ (Women's Marcho) Vašingtone organizatoriai tikisi, kad daugiau kaip 200 tūkst. žmonių susirinks į akciją, turinčią vykti tvarkingiau negu demonstracijos, surengtos penktadienį, prezidento inauguracijos dieną. Tąsyk kaukėti anarchistai grūmėsi su policija, daužė langus, degino laužus ir automobilius, o pareigūnai suėmė per 200 žmonių

Metropoliteno stotys buvo perpildytos, o eitynių dalyvės sausakimšais traukiniais važiavo į miestą, kur, kaip tikimasi įvyks rekordinis su inauguracija susijęs protestas.

„Noriu apsaugoti mūsų teises“, – pareiškė 72 metų Trisha Norman (Triša Norman) atvykusi iš Šiaurės Karolinos parodyti, kad „kai žmonės būna vieningi, jie bus stiprūs“.

Tarp žmonių, plūstančių iš Vašingtono Sąjungos stoties, absoliučią daugumą sudarė moterys, atvažiavusios į sostinę traukiniais ir autobusais.

Daugelis nešė savadarbius plakatus. Tarp jų buvo plakatų su įvairiais užrašais, tokiais kaip „Patrauk nuo manęs savo rankutes“, „Pakilkit, mylėkit, priešinkitės!“

Daugelis moterų buvo užsidėjusios megztas rausvas kepuraites su katės ausytėmis.

D.Trumpas savo inauguracijos kalboje pateikė niūrią viziją – kad iš savo pirmtako demokrato Baracko Obamos (Barako Obamos) paveldėjo nuosmukio apimtą Ameriką. Nors daugelis tikėjosi, kad naujasis lyderis dės pastangas sutaikyti įtemptos rinkimų kampanijos supriešintą šalį, jis kalbėjo neįprastai aštriai ir pažadėjo, kad tučtuojau sustabdys „šias amerikiečių skerdynes“.

Daugelis baiminasi, kad D.Trumpo inauguracijos kalba nustato jo prezidentavimo toną: išdidžiai populistinį, aršiai nacionalistinį ir atspindintį užmačias žūtbūt sugriauti B.Obamos politinį palikimą.

Pirmasis jo žingsnis perėmus prezidento įgaliojimus – pasirašyti vykdomąjį įsaką, kuriuo siekiama įšaldyti vieną iš pagrindinių B.Obamos laimėjimų, sveikatos apsaugos sistemos reformą, o galiausiai visiškai ją atšaukti. Šis sprendimas pateikė aiškių užuominų, ko galima tikėtis ateityje, o pirmadienį D.Trumpas tikriausiai imsis tolesnių panašių veiksmų.

Vis dėlto jam gresia pasipriešinimas, pabrėžiamas dabartinio daugiausiai moteriškosios visuomenės dalies galios demonstravimo Vašingtone. Amerikietės teberūstauja dėl D.Trumpo pareiškimų apie vieną „nutukusią“ buvusią grožio karalienę, įtariamo lytinio priekabiavimo ir kontroversiškos pozicijos abortų klausimu.

Protestų simboliu tapusios rausvos megztos kepuraitės („pink pussyhats“) yra užuomina apie D.Trumpo neviešai išsakytus pareiškimus, kad jis gali nebaudžiamai graibyti moteris už jų „kačiukų“ („pussies“, angl. žarg. moteriškos genitalijos).

Šeštadienio eitynes, kuriose taip pat bus garsenybių, tokių kaip aktorė Scarlett Johansson (Skarlet Johanson) ir kino kūrėjas Michaelas Moore'as (Maiklas Muras), rengiamos po pirmosios protestų prieš D.Trumpą dienos, aptemdytos vandalizmo aktų ir susirėmimų su policija.

Teisėsauga pasiruošė galimiems naujiems smurto prasiveržimams, nors eitynių organizatoriai tikino, kad ši demonstracija bus visiškai taiki.

Nors D.Trumpas laimėjo 42 proc. rinkimuose dalyvavusių moterų balsų, milijonai už jį nebalsavusių baiminasi, kad pablogės padėtis lyčių lygybės, moterų sveikatos, kontracepcijos, abortų ir kitose srityse.

„Moterų maršas Vašingtone pasiųs aiškią žinią mūsų naujajai vyriausybei jos kadencijos pirmąją dieną – taip pat pasauliui – kad moterų teisės yra žmogaus teisės“, – sakoma organizatorių pranešime.

Nors jame niekur neminima, kad ši akcija bus „antitrampiška“, bet žinia buvo aiški.

Eitynėms palaikymą reiškia dešimtys progresyviųjų organizacijų, tarp jų „Amnesty International“ ir „Planned Parenthood“ – moterų sveikatos apsaugos tarnyba, prieš kurią respublikonai nusistatę dėl jos atliekamų abortų.

„Moterų maršas“ prasidėjo nuo paprastos „Facebook“ žinutės, paskelbtos havajietės pensininkės advokatės Teresos Shook (Teresos Šuk) maždaug 40 jos draugių.

Ši žinia greitai išplito ir galiausiai pasiekė prezidento rinkimus pralaimėjusią demokratų kandidatę Hillary Clinton (Hilari Klinton) palaikančią „Facebook“ grupę „Pantsuit Nation“, turinčią beveik 4 mln. narių.

Jungtinėse Valstijose rengiama apie 300 panašių eitynių dešimtyse miestų, tarp jų Niujorke, Bostone, Los Andžele ir Seatle. Demonstracijos taip pat vyko kai kuriuose kituose pasaulio miestuose.

Vienos didžiausių buvo surengtos Londone, kur tūkstančiai moterų, vyrų ir vaikų žygiavo miesto centre ir skandavo „Dump Trump“ (Išmeskit Trumpą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių