Th. May: Britanija paliks bendrą ES rinką (papildyta)

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija išstojusi iš Europos Sąjungos paliks ir bendrą Europos prekių ir paslaugų rinką, nes šalis nori apriboti imigrantų iš Bendrijos srautą, antradienį pareiškė premjerė Theresa May (Teresa Mei).

„Brexit turi reikšti daugybės iš Europos atvykstančių žmonių kontrolę, būtent tai mes ir padarysime. Tai, ką aš siūlau, negali reikšti priklausymo bendrajai rinkai“, – sakė Th.May skaitydama ilgai lauktą pareiškimą Londono Lankasterio namuose.

Ji pridūrė, kad Didžioji Britanija sieks tokios prekybos sutarties, kuri po išstojimo iš Bendrijos suteiks „didžiausią įmanomą ES rinkos prieinamumą“.

Ministrė pirmininkė taip pat pranešė, kad bet kokiai skyrybų su likusiomis ES narėmis sutarčiai turi pritarti abeji parlamento rūmai.

Th.May žada aktyvuoti ES vadinamosios Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį iki 2017 metų kovo pabaigos ir pradėti pasitraukimo iš Bendrijos maždaug dvejų metų trukmės procesą.

Premjerė tikisi, kad šaliai pavyks vienu metu derėtis dėl išstojimo sąlygų ir prekybos sutarties.

Tačiau užsienio partneriai abejoja, kad visa tai įmanoma padaryti per numatytą laiką.

Pasak Austrijos užsienio reikalų ministro Hanso Joergo Schellingo (Hanso Jorgo Šelingo), „Brexit“ užtruks penkerius metus.

„Nežinia, ar tuo pačiu metu bus įmanoma derėtis ir dėl JK išėjimo iš ES sąlygų, ir dėl bendradarbiavimo ateityje“, – sakė jis.

Siekdama numalšinti nerimą dėl galimo didelio sukrėtimo šalies ekonomikai po staigaus atsiskyrimo nuo ES, T.May pareiškė, kad ji sieks „laipsniško (sutarties) įgyvendinimo proceso“.

Tokį jos pranešimą turėtų pasveikinti pasisakiusieji už pasitraukimą iš ES, tačiau jis nuvils nerimaujančius dėl tokio sprendimo poveikio Britanijos ekonomikai.

2015 metais 44 proc. viso Didžiosios Britanijos eksporto keliavo į ES šalis, o bendras šalies prekybos deficitas su Bendrija siekė 68,6 mlrd. svarų (77,9 mlrd.eurų).

D. Trumpas ir prekybos sutartis

Didžiosios Britanijos valiutos kursas svyruoja nuo praėjusios vasaros, kai šalis nubalsavo už atsiskyrimą nuo Bendrijos, tačiau po Th.May kalbos svaro kursas sparčiai patraukė aukštyn ir JAV dolerio atžvilgiu šoktelėjo iki 1,2340 JAV dolerio.

Didžiosios Britanijos finansų ministras Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) sekmadienį perspėjo, kad, siekdama išlikti konkurencinga, Britanija gali ekonomiškai dempinguoti ES, mažindama mokesčius verslui, jeigu ES įves britams muitus.

Pasak Ph.Hammondo, jis nori, kad Britanija išliktų „pastebimai europinė ekonomika su europine mokesčių sistema ir europinėmis reguliavimo sistemomis“.

Tačiau, „jeigu būsime priversti“, Londonui teks pakeisti kursą, kad galėtume susigrąžinti „savo konkurencingumą“, sakė P.Hammondas sekmadienį Vokietijos laikraščiui „Welt am Sonntag“.

Prancūzijos finansų ministras Michelas Sapinas (Mišelis Sapenas) antradienį apkaltino Th.May vyriausybę, kad ši paskubomis kuria savo derybų strategiją.

„Nieko nebuvo paruošta, – sakė jis. – Labai gerai matyti, kad jie improvizuoja, šokinėja nuo suderinamų... prie griežtų pozicijų“.

Sekmadienį išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) viešai palaikė Britanijos pasitraukimą iš ES ir pareiškė, kad jis pasisako už kuo greitesnį JAV prekybos sutarties pasirašymą su Londonu.

Tačiau Londonui greitas tokios sutarties pasirašymas su Vašingtonu praktiškai yra sunkiai įgyvendinimas.

Pagal galiojančias ES nuostatas, Didžioji Britanija negali pasirašyti prekybos sutarčių su trečiosiomis šalimis tol, kol nėra oficialiai išstojusi iš Europos Sąjungos.

ES nuostatuose visoms šalims taip pat yra numatytas dvejų metų derybų dėl išstojimo laikotarpis.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) sako, kad galutinis susitarimas dėl Britanijos atsiskyrimo turi būti pasiektas iki 2019 metų Europos Parlamento rinkimų.

Tačiau net jeigu ministrės pirmininkės Th.May antradienį paskelbtas planas sulauks didžiulio palaikymo, „Brexit“ grafiką gali sujaukti kai kurios teisinės problemos.

Vėliau šį mėnesį Didžiosios Britanijos Aukščiausiasis Teismas turėtų priimti sprendimą, ar prieš inicijuodama pasitraukimo iš ES procesą vyriausybė turi gauti parlamento pritarimą, dėl to gali vėluoti „Brexit“ derybų pradžia.

Vokietija: pagaliau šiek tiek daugiau aiškumo

Vokietijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad savo seniai lauktoje kalboje britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) „pagaliau įnešė šiek tiek daugiau aiškumo“ apie savo vyriausybės planus dėl šalies pasitraukimo iš ES, vadinamojo „Brexit“.

„Praėjus septyniems mėnesiams nuo referendumo, per kurį nuspręsta išstoti iš ES, „Brexit“ planas vis dar nėra formalizuotas“, – sakoma Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio) pareiškime.

„Todėl mes palankiai sutikome tą faktą, kad britų ministrė pirmininkė šiandien trumpai apibrėžė savo vyriausybės planus apie išstojimą (iš ES) ir įnešė daugiau aiškumo apie Britanijos planus“, – pažymi jis.

F.W.Steinmeieris nurodo, kad Th.May „pabrėžė, jog Britanija siekia teigiamos ir konstruktyvios partnerystės, draugystės, su stipria ES“.

„Tai gerai“, – pridūrė jis.

„Mes taip pat norime kuo geresnių, glaudesnių ir patikimesnių santykių bei viliamės, kad siekiant šio tikslo bus deramasi konstruktyviai“, – pažymėjo Vokietijos ministras.

Tačiau jis dar pabrėžė, kad Berlynas nesileis į derybas dėl „Brexit“ sąlygų, kol Britanija neinicijuos išstojimo iš ES procedūros pagal Lisabonos sutarties 50 straipsnį, oficialiai paskelbdama apie šalies ketinimą trauktis iš Europos Sąjungos.

„Mūsų požiūris yra ir liks toks: derybos prasidės tik tada, kai Britanija oficialiai paskelbs savo troškimą išstoti“, – pareiškė F.W. Steinmeieris ir dar pridūrė, kad su „Brexit“ susietus reikalus nagrinėjantis parlamento komitetas turėtų susirinkti ir nubrėžti savo kursą deryboms.

Tačiau jis pabrėžė, kad „Vokietijos ir Europos interesas yra stiprinti Europos Sąjungos 27 šalių sanglaudą ir Europos bendrosios rinkos vienybę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vikas

Vikas portretas
Jei isejo is ES, tai jokiu jiems nuolaidu. Tegul tie masonai su marsieciais prekiauja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių