Škotijoje užfiksuotas galvijų kempinligės atvejis

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Škotijos Aberdynšyro srityje patvirtintas galvijų spongiforminės encefalopatijos (kempinligės) atvejis. Paskutinis kempinligės atvejis šioje šalyje buvo užregistruotas 2009 metais.

Pasak Škotijos veterinarijos specialistų, liga diagnozuota vienai karvei. Nedelsiant pradėtas tyrimas, siekiant nustatyti ligos atsiradimo ir patekimo į ūkį priežastis ir kelius. Aplink ligos židinį nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos, karvė sunaikinta, vykdoma dezinfekcija. Ūkyje paskelbtas karantinas, įvesti prevenciniai judėjimo apribojimai.

Škotijos žemės ūkio ministras Fergusas Ewingas patikino visuomenę, kad į šį ligos pasireiškimo atvejį žiūrima labai rimtai ir tikimasi, kad tai vienetinis atvejis. Šalies kompetentingos institucijos imasi visų priemonių ligai sukontroliuoti. Ūkininkai paraginti esant nors menkiausiems ligos įtarimams, nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytojus.

Galvijų spongiforminė encefalopatija – tai lėtinė galvijų liga, kuriai būdingi degeneraciniai pakitimai nerviniame audinyje. Manoma, kad susirgimą sukelia pakitęs baltymas – prionas. Pirmą kartą šis susirgimas buvo nustatytas Jungtinėje Karalystėje 1986 m., kurioje liga pasiekė epidemijos lygį dėl to, kad galvijų pašarui buvo naudojami gyvūniniai baltymai, pagaminti iš perdirbtų atrajotojų kaulų. Tyrimo eigoje paaiškėjo, kad kai kurie jų buvo užsikrėtę šia liga. Pastaruosius penkerius metus dėl aktyvių prevencinių veiksmų ir stebėsenos programų, GSE atvejų skaičius ES nuolat mažėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
reiškia greit bus pjaunami visi galvijai Lietuvoje.:D)

...

... portretas
Che: "Matyt, buvo neišvalyti (ar nekruopščiai išvalyti) pašarų sandėliai" - patys baltymai NESIDAUGINA, tai ne mikrobai ar virusai, tokį efektą gali sukelt tik tokių baltymų perteklius. Juk kažkada ir kaulų miltai 'buvo nežalingi', KOL tos karvės nepasiuto... dabar mus panašiai bando užliūliuot apie GMO 'nežalingumą', nors - jau ir taip kaip musės kertam, o mokslininkai TIK mums įprastą aplinką drįsta 'kaltint', nes ESĄ dar tiesiogiai GMO nelabai ėdam. O ta mėsa kokiais pašarais išauginta, ar ne GMO-augalus vegetarai šlamščia?

medis

medis portretas
Kanibalizmas. Karvė maitinasi karvėmis.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių