Rusija planuoja pompastišką olimpiados ceremoniją

  • Teksto dydis:

Rusija penktadienį Sočyje pompastiška ceremonija, kurioje dalyvaus dešimtys valstybių vadovų, oficialiai atidarys savo pirmąją žiemos olimpiadą.

Rusija penktadienį Sočyje pompastiška ceremonija, kurioje dalyvaus dešimtys valstybių vadovų, oficialiai atidarys savo pirmąją žiemos olimpiadą.

Tikimasi, kad po sunkiai pranokstamų vasaros olimpiados atidarymo ceremonijų 2008-aisiais Pekine ir 2012-aisiais Londone Rusija iš visų jėgų stengsis skeptiškai nusiteikusiam pasauliui surengti kuo labiau nepamirštamą vakarą.

Susirūpinimas dėl saugumo sustiprėjo, kai Jungtinės Valstijos po pranešimų, jog ekstremistai gali paslėpti sprogmenų dantų pastos tūbelėse arba kitokių kosmetikos priemonių buteliukuose, paskelbė laikiną draudimą keleiviams, skrendantiems į Rusiją, įsinešti į lėktuvų salonus skysčius, gelius ir aerozolius.

Bet JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad Maskva „nepaprastai suinteresuota“ išvengti teroro išpuolių per Sočio žiemos olimpiadą, o JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pareiškė, kad „jeigu koks nors amerikietis – įskaitant mano dukrą – nori (ten) vykti, pasakyčiau: vykite“.

Vienos prieštaringiausiai vertinamų pastarojo meto olimpiadų atidarymo ceremonija prasidės simboliniu laiku – 20 val. 14 min. (18 val. 14 min. Lietuvos laiku), įspūdingame naujame Fišto stadione Juodosios jūros pakrantėje.

Sporto varžybos prasidėjo jau ketvirtadienį ir rusų veteranas Jevgenijus Pliuščenka padėjo olimpiados šeimininkės komandai pirmauti dailiojo čiuožimo varžybose.

Varžytis taip pat jau pradėjo snieglentininkai ir akrobatinio slidinėjimo sportininkai.

Šios žaidynės, kurių objektams ir infrastruktūrai nepakankamai išvystytame Pietų Rusijos regione buvo skirta maždaug 50 mlrd. dolerių, yra brangiausios per visą istoriją ir, taip pat, vienos prieštaringiausiai vertinamų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris Sočio žaidynių reikalui vadovauja nuo pat paraiškos pateikimo 2007 metais, atidarymo ceremonijoje dalyvaus drauge su daugiau kaip 40-čia kitų valstybių vadovų ir lyderių.

Tarp jų bus Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ir problemų dėl protestų namuose į kampą spaudžiamas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Jų atvykimas taip pat sudarys sąlygas kelioms užkulisinės diplomatijos dienoms Sočyje, Kremliui viliantis neformalioje aplinkoje stiprinti ryšius su svarbiais sąjungininkais.

Tačiau nebus JAV prezidento B.Obamos ir virtinės svarbių Europos Sąjungos (ES) lyderių, kurie, kaip manoma, taip demonstruoja ignoravimą Rusijai, priėmusiai daugelio smerkiamą gėjų propagandos nepilnamečiams draudimo įstatymą.

Rodydamas simbolinį gestą, „Google“ olimpiados proga penktadienį savo logotipą nuspalvino LGBT vėliavos spalvomis, o po ja pateikė ištrauką iš Olimpinės chartijos, kurioje pasisakoma prieš bet kokią diskriminaciją.

Taip pat buvo kritikos, kad ne visi olimpiados objektai buvo parengti laiku, ypač – dėl apgyvendinimo žiniasklaidos atstovams.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) pripažino, kad „šen bei ten buvo mažų laikinų nesėkmių“, bet nurodė, kad kol kas viskas vyksta sklandžiai.

„Tad galime nekantraudami ir jaudindamiesi laukti šio vakaro, (tikėdamiesi) puikios atidarymo ceremonijos puikioms olimpinėms žaidynėms“, - sakė jis.

Rusija tikriausiai nieko nepagailės ceremonijai, kurios detalės laikomos paslaptyje, bet kuri tikriausiai atspindės Rusijos kultūros ir galios istoriją.

„Ši ceremonija bus viena įdomiausių ir vizualiai (įspūdingiausių) per istoriją“, - žurnalistams sakė Sočio organizacinio komiteto vadovas Dmitrijus Černyšenka.

„Tai 40 tūkst. vietų turintis amfiteatras, - sakė jis apie Fišto stadioną. - Jis gali sudaryti sąlygas bet kokios kūrybinės minties realizavimui“.

Kai kurie garsiausi Rusijos kosmonautai, tarp jų - Sergejus Krikaliovas, kuris, kaip žinia, buvo įstrigęs kosmoso stotyje „Mir“, kai žlugo Sovietų Sąjunga, virš stadiono iškels Rusijos vėliavą.

Tačiau tai, kas uždegs olimpinį aukurą, yra akylai saugoma paslaptis. V.Putinas tvirtina, kad tai yra organizacinio komiteto sprendimas, o jis į tai nesikiša.

Rusijos komandos vėliavą neš bobslėjaus pilotas Aleksandras Zubkovas, vienas labiausiai gerbiamų šalies sportininkų, atstovavęs Rusijai kiekvienose žiemos olimpinėse žaidynėse nuo Solt Leik Sičio olimpiados 2002-aisiais.

Penktadienį buvo patvirtinti gandai apie rusių popdueto „Tatu“, kuris buvo nepaprastai populiarus prieš dešimtmetį, dalyvavimą.

Kaip nurodė organizatoriai, šis duetas „gyvai“ koncertuos prieš oficialią ceremonijos pradžią, o įrašytos jo pasirodymo ištraukos bus rodomos per pačią ceremoniją.

Nors tikrame gyvenime dueto merginos yra heteroseksualios, jos savo klipuose plačiai naudojo moksleivių lesbiečių vaizdinius, o jų pavadinimą galima šifruoti „Ši mergaitė myli tą mergaitę“.

Jų dalyvavimą galima vertinti kaip atsaką – nors ir šiek tiek iškreiptą – Vakarų tvirtinimams, kad Rusija yra netolerantiška homoseksualumui.

Daugeliui vyresnio amžiaus rusų ši atidarymo ceremonija gali sukelti nostalgiją dėl 1980 metų Maskvos vasaros olimpiados, kuri vis dar mielai prisimenama, ypač – dėl simpatiško talismano meškiuko Mišos.

Tačiau dar neaišku, ar Sočio olimpiados atidarymo ceremonija išsklaidys prieštaringų vertinimų debesį, tebekabantį virš šių žaidynių.

Vis dėlto Rusijos pareigūnai tvirtina, kad šalis yra pasirengusi parodyti puikų šou ir turi visas teises būti 22-osios žiemos olimpiados šeimininkė.

„Pagrindinis klausimas, kurį uždavinėjo žmonės, buvo: ar mes susidorosime? - sakė premjero pavaduotojas Dmitrijus Kozakas. - Atsakymas yra aiškus: mes įgyvendinome didžiausią investicijų projektą per pastarojo meto olimpiadų istoriją“.


Šiame straipsnyje: RusijaSočisOlimpiadaolimp2014

NAUJAUSI KOMENTARAI

ATA

ATA portretas
Kazin kaip ten tualetai dviems? :)))

Roberta

Roberta portretas
Su malonumu ziuresiu ceremonija.Turi buti labai idomu.Rusai moka surengti ispudinga sou.Saunoliai.

SIANDIENINE RUSIJA PRIMENA

SIANDIENINE RUSIJA PRIMENA portretas
Fasistine vokietija 1936 metu Olimpines zaidynes kada gatvese buvo gaudomi zydai ir cigonai.Dabar Rusijoje sulaikomi kaukazietiskos isvaizdos zmones.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių