Preliminariais duomenimis, Kachovkos HE susprogdinimas padarė aplinkai 78 mlrd. grivinų žalos

Preliminariais duomenimis, rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką aplinkai padaryta žala siekia 78 mlrd. grivinų.

Visas patirtų nuostolių vaizdas bus matomas tik išvadavus Ukrainos pietus.

Ukrainos valstybinės ekologinės inspekcijos vadovo pirmasis pavaduotojas Dmytro Zaruba tai pareiškė ketvirtadienį per spaudos konferenciją „Po metų: Kachovkos HE užtvankos susprogdinimo padariniai“.

„Apskaičiuota žala, susijusi su Kachovkos HE užtvankos susprogdinimu, sudaro apie 78 mlrd. grivinų. Laukiame deokupacijos, kad galėtume suskaičiuoti visus nuostolius“, – sakė D. Zaruba.

Anot Ukrainos aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių ministro pirmojo pavaduotojo Oleksandro Krasnoluckio, daugiausia žalos patyrė kairiajame Dnipro krante esančios teritorijos – 60 proc.

Šiuo metu didelė jų dalis yra okupuota.

„Tik visapusiškai įvertinę turėsime išsamų vaizdą, kas atsitiko, ką praradome ar nepraradome amžiams ir ką darysime su Kachovkos HE po karo“, – sakė O. Krasnoluckis.

Jis pridūrė, kad prie Aplinkos ministerijos sudaryta mokslinė-techninė taryba, į kurią įtraukti žinomi gamtosaugos specialistai.

Jie ruošia pasiūlymus dėl ekologinių aspektų ir rengia darbus dėl galimo Kachovkos vandens telkinio ir hidroelektrinės atkūrimo.

„Žinomi akademikai parengs pasiūlymus, ką daryti su Kachovkos vandens telkiniu ir hidroelektrine – atkurti ar ne, o jei atkurti, tai kokiu mastu. Kai bus užbaigti jų skaičiavimai, šiais klausimais surengsime plačias viešas diskusijas“, – sakė ministerijos atstovas.

Generalinio prokuroro patarėjas Maksymas Popovas pareiškė, kad šiuo metu Ukrainos saugumo tarnybos ir nacionalinės policijos tyrėjai atlieka ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kuri buvo iškelta jau pirmąją nusikaltimo dieną – 2023 metų birželio 6-ąją.

„Baudžiamoji byla tiriama pagal du Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius – 438-ąjį, karo įstatymų ir papročių pažeidimas, tai yra karo nusikaltimas, ir 441-ąjį, ekocido faktas. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad Ukraina yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, jų kiek daugiau nei 10, kuri ekocidą laiko nusikaltimu. Mūsų Baudžiamajame kodekse šis nusikaltimas įtrauktas į skyrių „Nusikaltimai tarptautinei taikai ir saugumui bei teisėtvarkai“, – pažymėjo M. Popovas.

„Ukrinform“ primena, kad 2023 metų birželio 6-osios naktį Rusijos kariuomenė susprogdino Kachovkos HE užtvanką.

Buvo apsemtos gyvenvietės abiejuose Dnipro krantuose.

Oficialiais duomenimis, žuvo 32 žmonės, tačiau nežinoma, kiek žmonių žuvo okupuotame kairiajame Dnipro krante Chersono srityje.


Šiame straipsnyje: Kachovkos hidroelektrinėkaras UkrainoježalaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių